Του Χάρη Ιωάννου
Την ώρα που ο πρωθυπουργός έκανε χθες πομπώδη κηρύγματα εναντίον των… άκρων, στη Βουλή τρεις «γαλάζιοι» βουλευτές καταψήφισαν την άρση της ασυλίας του Ηλία Κασιδιάρη της Χρυσής Αυγής για τα χαστούκια εναντίον της Λιάνας Κανέλλη σε τηλεοπτικό στούντιο.
Το εντυπωσιακότερο: ο ένας είναι ο γενικός γραμματέας του κόμματος Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο δεύτερος, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης και τρίτος, ο βουλευτής Βοιωτίας Γιάννης Καράμπελας. Οι δύο τελευταίοι εμφανίζονται μετανιωμένοι για την επιλογή τους, όμως ο Μ. Κεφαλογιάννης αρνείται να παραδεχτεί το λάθος του.
Στην ψηφοφορία, εκτός από τα 205 «υπέρ» και τα τρία «κατά», σημειώθηκε και… τέταρτη παραφωνία, καθώς ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός ψήφισε «παρών», με τη δικαιολογία ότι μπήκε τελευταία στιγμή στην αίθουσα και δεν γνώριζε το αντικείμενο της ψηφοφορίας.
Αμέσως, κύκλοι της Κ.Ο. της Ν.Δ. έσπευσαν να διευκρινίσουν πως η θέση του κόμματος είναι δεδομένη, «αδειάζοντας» κομψά αλλά ξεκάθαρα τον γραμματέα.
Λίγο αργότερα ο ίδιος ο κ. Κεφαλογιάννης προέβη σε κάποιες θολές… εξηγήσεις, επιβαρύνοντας ουσιαστικά ακόμη περισσότερο τη θέση του: «Ηθελα να του δώσω την ευκαιρία να ζητήσει συγγνώμη στη Βουλή γι’ αυτήν την ακραία πράξη. Η ψήφος μου αυτή δεν σημαίνει άφεση αμαρτιών». Στην παρατήρηση ότι η προκλητική ομιλία Κασιδιάρη, στην οποία δεν υπήρχε ίχνος συγγνώμης, προηγήθηκε της ψηφοφορίας, ο γραμματέας της Ν.Δ. δεν απάντησε…
Ακόμη και ο γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Θ. Μπούρας εμφανίστηκε να λέει πως οι τρεις βουλευτές κινήθηκαν εκτός γραμμής του κόμματος.
Μετανιωμένος ωστόσο εμφανίστηκε ο Γ. Καράμπελας, ο οποίος είπε ξεκάθαρα προς τους δημοσιογράφους πως έκανε λάθος και αιτιολόγησε την πράξη του: «Ηθελα να περάσω το μήνυμα ότι δεν αρκεί μια καταδίκη από το ακροατήριο, αλλά χρειάζεται συνολική καταδίκη της βίας από την κοινωνία. Αν ξαναψήφιζα, θα ψήφιζα υπέρ».
Στην ίδια γραμμή και ο Γ. Ιωαννίδης, ο οποίος σημείωσε πως «εκ παραδρομής» ψήφισε όχι, καθώς «έχοντας ιδία γνώμη του επεισοδίου, σαφέστατα η πρόθεσή μου ήταν να ψηφίσω ναι».
Στη σύντομη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, η Λιάνα Κανέλλη έδωσε «πληρωμένη» απάντηση στις προκλήσεις της Χρυσής Αυγής και σε όσα εμφανίστηκε να λέει ο…νταής βουλευτής.
Η βουλευτής του ΚΚΕ υπενθύμισε ότι δεν καταδέχτηκε να μηνύσει τον βουλευτή της Χ.Α., παρόλο που είχε 20 ημέρες τη μελανιά. «Είμαι πολύ σκληρή για να πεθάνω», προειδοποίησε και πρόσθεσε, σχολιάζοντας την περίφημη φράση Κασιδιάρη «κομμούνι θα σε κάνω σαπούνι»: «Υπάρχουν και αρωματικά σαπούνια καταπληκτικά που δεν μπορούν ναζιστική βρόμα να ξεπλύνουν, όσα και αν είναι». Μάλιστα, σημείωσε πως «ο κύριος αυτός έφυγε από τον σταθμό για να αποφύγει το Αυτόφωρο και δεν χρειάστηκε να ντυθεί παπάς (σ.σ.: όπως δηλαδή φέρεται να διέφυγε στο εξωτερικό ο συνεταίρος του Λαυρεντιάδη Π. Κυριακίδης). Του έφταναν τα μαύρα της Χρυσής Αυγής».
Η κ. Κανέλλη, αναφερόμενη στην πρόσφατη αθώωση του Ηλ. Κασιδιάρη σε άλλη υπόθεση, «θα έπρεπε να απολογηθεί ο ίδιος, γιατί για την προηγούμενη δίκη, η οποία παίχτηκε επί της αξιοπιστίας των μαρτύρων, ο ίδιος κωλυσιέργησε και καθυστέρησε τη δίκη 8 χρόνια, εκμεταλλευόμενος και τη βουλευτική του ιδιότητα».
Ο Ηλ. Κασιδιάρης στην τοποθέτησή του προανήγγειλε ουσιαστικά ότι θα αθωωθεί, και καταφέρθηκε κατά της εισαγγελέως Ελένης Ράικου, χαρακτηρίζοντας «γελοία» την κατηγορία για απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης και προσθέτοντας, ειρωνευόμενος, ότι «ευτυχώς που δεν έβαλε και ανθρωποκτονία».
……………………………………………………………………………………………………………….
Τα ερωτηματικά για Κεφαλογιάννη και κυβέρνηση
Του Μπάμπη Αγρολάμπου
Μπορεί να είναι τόσο ανόητος ο γραμματέας της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης και να καταψήφισε την άρση της ασυλίας του κυρίου Κασιδιάρη της Χρυσής Αυγής για να του δώσει, όπως είπε, μια δεύτερη ευκαιρία; Τι ευκαιρία; Να αγκαλιάσει και να φιλήσει στο επόμενο τηλεοπτικό πάνελ τη Λιάνα Κανέλλη ή να την πλακώσει ξανά στις μπουνιές;
Εντάξει, οι άλλοι δύο βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος δεν είχαν καταλάβει τι ψήφιζαν. Ο Γιάννης Ιωαννίδης, που είναι και υφυπουργός, έριξε ψήφο εκ παραδρομής, αφού δεν γνώριζε -λέει- τι είναι το ναι και τι το όχι. Ο δε Γιάννης Καράμπελας θεωρεί ότι η βία πρέπει να καταδικαστεί από την κοινωνία, ήτοι αυτουνού δεν του πέφτει λόγος. Να τους χαίρονται οι ψηφοφόροι τους. Αλλά ο πολύς Μανώλης Κεφαλογιάννης, τι ήταν όλα αυτά που είπε για να εξηγήσει την ψήφο του υπέρ Κασιδιάρη. Η μόνη ξεκάθαρη φράση του είναι ότι θέλει να του βάλουμε μια καλή φωτογραφία. Πώς θα ερμηνευτεί η ψήφος του, που ισούται με πολιτική στάση, δεν τον ενδιαφέρει.
Ο κύριος Κεφαλογιάννης, όμως, τυγχάνει να είναι ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Η Ν.Δ. τον επέλεξε για να τη διευθύνει και να την εκπροσωπεί. Τι εκπροσωπεί, λοιπόν, με αυτή την ψήφο του ο γραμματέας της Ν.Δ.; Τον μισογυνισμό του κυρίου Κασιδιάρη, που φαινόταν να επιβραβεύεται δημοσκοπικά τις ημέρες που ακολούθησαν από τον ξυλοδαρμό της Λιάνας Κανέλλη και το μούσκεμα της Ρένας Δούρου; Τη μισαλλοδοξία προς κάθε τι αριστερό, ακόμη και αν πρόκειται για θύμα; Το βαθύ μίσος που νιώθει αυτή η εξουσία για την κοινωνία και δεν μαζεύεται με τίποτα;
Ό, τι κι αν συμβαίνει, η ψήφος του γραμματέα της Ν.Δ. προκαλεί μεγαλύτερο σοκ από την επίδειξη βίας του εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής. Και επειδή η κυβέρνηση επαναλαμβάνει συνεχώς ότι η βία πρέπει να καταδικάζεται απερίφραστα από όπου κι αν προέρχεται, θα περίμενε κάθε εχέφρων άνθρωπος που ακούει ακόμη την κυβέρνηση να καταδικάσει τη στάση Κεφαλογιάννη που εξωθεί στη βία. Δεν το έκανε, ούτε ο πρωθυπουργός ούτε κανείς από τους συγκυβερνώντες αρχηγούς. Η στάση τους δεν διαφέρει και πολύ από του κυρίου Κεφαλογιάννη, που του ήρθε να δώσει άλλοθι στον Κασιδιάρη, λέγοντας μάλιστα ότι η ψήφος δεν είναι συνειδητή πράξη. Και αυτοί δίνουν με τη σιωπή τους άλλοθι στον Κεφαλογιάννη. Περιττό το ερώτημα, αν αυτή είναι συνειδητή πράξη.