Ειδικευόμενοι γιατροί σε Τζάνειο και Χαλκιδική ακολουθούν το παράδειγμα των συναδέλφων τους στη Νίκαια και δεν καταθέτουν πρόγραμμα εφημεριών για τον Απρίλιο αν δεν εξοφληθούν τα δεδουλευμένα τους
Της Ντάνι Βέργου
«Ζούμε από τους μισθούς μας των 800 ευρώ. Οι νέοι γιατροί, ειδικευόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, δεν είμαστε βολεμένοι με ιατρεία ή φακελάκια. Μας ενδιαφέρει το δημόσιο σύστημα περίθαλψης και συνειδητά επιλέγουμε να εργαζόμαστε σε αυτό κάτω από άθλιες συνθήκες και να ζούμε με αυτά τα λίγα λεφτά». Τα λόγια ανήκουν στην 28χρονη Αναστασία Σκαφίδα, ειδικευόμενη στη νευρολογία στο Τζάνειο Νοσοκομείο. Μία από τους διακόσιους ειδικευόμενους του μεγάλου νοσοκομείου του Πειραιά που από σήμερα βρίσκεται σε επίσχεση εργασίας, διαμαρτυρόμενη για τις απλήρωτες εφημερίες πέντε μηνών, «αλλά και για τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, φάρμακα και εξοπλισμό».
Η γενική συνέλευση των γιατρών του νοσοκομείου αποφάσισε χθες την επίσχεση των ειδικευόμενων από σήμερα το πρωί, ημέρα εφημερίας, και το κλείσιμο της τακτικής λειτουργίας του νοσοκομείου από τους ειδικευμένους, μέχρι την αποπληρωμή των χρωστούμενων δεδουλευμένων, λέει στην «Εφ.Συν.» η Αν. Σκαφίδα, η οποία είναι και μέλος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας–Πειραιά (ΕΙΝΑΠ). «Το επιστημονικό συμβούλιο του νοσοκομείου έχει ενημερώσει τη διοίκηση ότι η σημερινή εφημερία είναι επισφαλής», προσθέτει.
Δεν είναι μόνο, όμως, οι ειδικευόμενοι στο Τζάνειο. Τέλος στην καταναγκαστική απλήρωτη εργασία ζητούν να μπει και οι γιατροί του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας της Χαλκιδικής, ακολουθώντας το προ δεκαπενθημέρου παράδειγμα των συναδέλφων τους στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, που είχε αναδείξει η «Εφ.Συν.». Εάν δεν πληρωθούν σύντομα τις εφημερίες που τους οφείλει το υπουργείο Υγείας από τον Νοέμβριο του 2012, δεν θα καταθέσουν τα προγράμματα εφημεριών Απριλίου, αποφάσισαν ομόφωνα στη χθεσινή γενική συνέλευση. «Εάν μέχρι 27/3/2013 δεν πληρωθούν οι εφημερίες Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2012 και Ιανουαρίου 2013, οι διευθυντές του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας δεν θα καταθέσουν προγράμματα εφημεριών Απριλίου στη διοίκηση του νοσοκομείου», αναφέρει η απόφαση της γενικής συνέλευσης.
Οι γιατροί θα καταθέσουν τα προγράμματα με ασφαλή σύνθεση στην Ενωση Γιατρών και θα ενημερώσουν ασθενείς και πολίτες της Χαλκιδικής με φυλλάδια, συνεντεύξεις, συγκεντρώσεις και κάθε άλλο διαθέσιμο μέσο. Επιπλέον, θα αναρτήσουν αφίσες μπροστά στα ταμεία του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας, με τις οποίες θα καλούνται οι ασθενείς να μην πληρώνουν τα 5 ευρώ ως εξέταστρα, και θα ζητήσουν από τη διοίκηση να εξασφαλίσει επάρκεια σε φάρμακα και αναλώσιμο υγειονομικό υλικό. Δηλώνουν ότι δεν δέχονται «καμία επιπλέον περικοπή στα προγράμματα εφημεριών Μαρτίου 2013 και εφεξής», διότι θεωρούν πως τα προγράμματα που κατατέθηκαν είναι «οριακά ασφαλή και κάθε επιπλέον περικοπή θα θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές». Η απόφασή τους επιδόθηκε στη διοίκηση της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Ελλάδας και στην Εισαγγελία Χαλκιδικής.
O κίνδυνος να μην εφημερεύουν κρίσιμα νοσοκομεία, που καλύπτουν χιλιάδες πολίτες, όπως το «Τζάνειο» του Πειραιά -που βλέπει κάθε τέσσερις μέρες, στη γενική του εφημερία, τα μισά επείγοντα περιστατικά της Αττικής- και τα κέντρα υγείας της Χαλκιδικής θα συγκινήσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας που εξαναγκάζει τους εργαζόμενους σε απλήρωτη υπερεργασία; Στο παράδειγμα των γιατρών της Νίκαιας είχε παίξει το χαρτί της επίταξης. Ο διοικητής του νοσοκομείου είχε δώσει εντολή στους διευθυντές των κλινικών που δεν είχαν καταθέσει προγράμματα εφημεριών να τα καταθέσουν γρήγορα, διότι «η δήλωση των γιατρών ότι δεν επιθυμούν να μετάσχουν στην εφημερία, δεν προβλέπεται από κανέναν νόμο». Οι γιατροί, μη έχοντας άλλη επιλογή, είχαν υπακούσει στο «εντέλλεσθε» του υπουργείου Υγείας.
Σήμερα, στη γενική τους συνέλευση, οι γιατροί του Κρατικού της Νίκαιας θα αποφασίσουν για νομική προσφυγή ενάντια στη διοίκηση για την επιστράτευση, καθώς και για επίσχεση εργασίας την επόμενη εβδομάδα για τους πέντε μήνες απλήρωτων εφημεριών. Την ίδια ώρα, το σωματείο των εργαζομένων του νοσοκομείου ετοιμάζει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τα καθυστερημένα δεδουλευμένα. Μήπως τώρα βρει ο υπουργός τον γενικό γραμματέα του, που αναζητούσε μέρες, για να ενημερωθεί για το θέμα της εξόφλησης των δεδουλευμένων εφημεριών, όπως έλεγε στην «Εφ.Συν.» όταν οι γιατροί αποφάσιζαν να μην κάνουν εφημερίες;