Ενας νεκρός και δύο τραυματίες από έκρηξη οπλοβομβίδας σε προγραμματισμένη άσκηση στον Εβρο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου
Τραγωδία στο χακί! Ενας ανθυπολοχαγός-πυροτεχνουργός του στρατού ξηράς έχασε χθες τη ζωή του και άλλοι δύο στρατιωτικοί τραυματίστηκαν από έκρηξη οπλοβομβίδας σε πεδίο βολής του Εβρου κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης εξουδετέρωσης πυρομαχικών. Εκτός κινδύνου νοσηλεύονται στο νοσοκομείο ένας ταγματάρχης και ένας επιλοχίας, που χτυπήθηκαν από θραύσματα και πετάχτηκαν στο έδαφος από το ισχυρό ωστικό κύμα.
Η επίσημη εκδοχή του Γενικού Επιτελείου Στρατού αναφέρει:
«Την 13η Μαρτίου 2013, στις 10.10, στο Πεδίο Βολής–Πεδίο Ασκήσεων «Ψηλός Σταλός» στα Λάβαρα Διδυμοτείχου, κατά την πραγματοποίηση προγραμματισμένων εργασιών καταστροφής πυρομαχικών, σημειώθηκε έκρηξη οπλοβομβίδας, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό ενός Ανθυπολοχαγού (Υλικού Πολέμου-Πυροτεχνουργού) και τον ελαφρύ τραυματισμό ενός Ταγματάρχη (Υλικού Πολέμου-Πυροτεχνουργού) κι ενός ΕΜΘ Επιλοχία (Υλικού Πολέμου-Πυροτεχνουργού), της δυνάμεως της 389 Προκεχωρημένης Αποθήκης Πυρομαχικών. Οι τραυματίες διακομίσθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου. Για το περιστατικό έχει ενημερωθεί ο Εισαγγελέας Στρατοδικείου Ξάνθης και έχει διαταχθεί Ενορκη Διοικητική Εξέταση από τις αρμόδιες Στρατιωτικές Αρχές. Η Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του θανόντος».
Οπως έγινε γνωστό από ανεπίσημες στρατιωτικές πηγές, οι τρεις εκπαιδευμένοι πυροτεχνουργοί είχαν πάει να εκτελέσουν καταστροφή «μη εκρηγνυόμενων» βλημάτων από τις χθεσινές βολές. Δεν είναι σπάνιο, ανέφεραν, κάποια βλήματα να μην εκραγούν κατά τη ρίψη τους, είτε από αστοχία υλικού είτε να εμφανίσουν το ιδιαίτερα επικίνδυνο φαινόμενο της βραδυφλογίας. Οι ίδιες πηγές πάντως ανέφεραν ότι «μια οπλοβομβίδα δεν έχει την ισχυρή γόμωση που θα έστελνε στον θάνατο έναν τόσο έμπειρο αξιωματικό, αλλά και να τραυματίσει και τους άλλους δυο πυροτεχνουργούς…» και εξέφραζαν την έκπληξή τους για το συμβάν. «Για την εξουδετέρωση μιας οπλοβομβίδας, μάλλον είναι πολλοί τρεις έμπειροι πυροτεχνουργοί» σχολίαζαν με νόημα…
Στο μεταξύ επί τόπου έσπευσε ο γενικός επιθεωρητής Στρατού, αντιστράτηγος Βασίλης Τελλίδης, προκειμένου να συντονίσει την έρευνα κατόπιν εντολής του υπουργού Αμυνας, Πάνου Παναγιωτόπουλου.
Μακάβρια στατιστική
Αν και οι πυροτεχνουργοί λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση τόσο για μέτρα ασφαλείας όσο και για τις μεθόδους εξουδετέρωσης των πυρομαχικών, δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιοι χάνουν τη ζωή τους σε καιρό ειρήνης. Η μακάβρια στατιστική του στρατού αναφέρει, μαζί με το χθεσινό, έξι νεκρούς πυροτεχνουργούς και 19 τραυματίες από εκρήξεις τα τελευταία 40 χρόνια. Οι αριθμοί αυτοί δεν θεωρούνται καθόλου μικροί με τα διεθνή δεδομένα, αν αναλογιστεί κανείς ότι δεν πρόκειται για εμπόλεμη κατάσταση, ούτε καν για κατάσταση συναγερμού. Πρόκειται για στελέχη του στρατού με ειδικές γνώσεις, λίγους σε αριθμό και με αποστολή χωρίς δικαιολογημένη πίεση χρόνου.
Το προηγούμενο παρόμοιο δυστύχημα με νεκρούς από έκρηξη σε στρατόπεδο είχε σημειωθεί τον Ιανουάριο του 1996, στις Κεχριές Κορινθίας, όπου έχασαν τη ζωή τους δύο υπαλλήλοι του υπουργείου Αμυνας και τραυματίστηκε βαριά ένας ανθυπολοχαγός. Η έκρηξη εκδηλώθηκε σε υπαίθριο χώρο του στρατοπέδου την ώρα που γινόταν μεταφορά εκρηκτικών υλικών με σκοπό να τα καταστρέψουν σε ειδικό χώρο. Συγκεκριμένα, εξερράγησαν τρία κιβώτια τα οποία περιείχαν κυρίως κροτίδες εμπορίου που τις είχε κατάσχει η αστυνομία και τις είχε παραδώσει στις στρατιωτικές αρχές για να τις καταστρέψουν.
Το 1987, παραμονές Πρωτοχρονιάς, ένα ανάλογο σοβαρό δυστύχημα είχε σημειωθεί σε στρατόπεδο στη Μαλακάσα, όταν εξερράγησαν μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας αξιωματικός και άλλοι τέσσερις να τραυματιστούν σοβαρά.