Πέντε νέα πρόσωπα βρίσκονται στο φετινό ρόστερ της Φόρμουλα 1. Ο Φινλανδός Βαλτέρι Μπότας θα ντεμπουτάρει με τη Williams στην Αυστραλία, έχοντας κάνει μόλις τέσσερις μέρες δοκιμών με το μονοθέσιο, ενώ η Marushia ποντάρει σε δύο rookies. Στον Γάλλο Ζιλ Μπιανκί και τον Βρετανό Μαξ Τσίλτον.
Η Caterham χρησιμοποιεί τον Ολλανδό Γκιέτο φαν ντερ Γκάρντε, ενώ ο Μεξικανός Εστεμπάν Γκουτιέρες πήρε προαγωγή, από δοκιμαστής σε βασικό οδηγό της Sauber.
…………………………………………………………………………………….
Φτηνά ταξίδια και όμορφες εμπειρίες…
Του Θ. Ασημακόπουλου
Ο τεράστιος οργανισμός που λέγεται F1 ολοένα και απομακρύνεται από την Ευρώπη. Κάποτε, η βάση ήταν η γηραιά ήπειρος. Ομως τώρα πια συνεχίζεται το άνοιγμα σε πιο… εξωτικούς και παράλληλα εμπορικούς προορισμούς. Αλλη η αγορά της Ινδίας και της Κορέας και άλλη της Αυστρίας.
Οπως θα δείτε και στο γράφημα, μόλις 7 από τα 19 φετινά γκραν πρι γίνονται στην Ευρώπη, δηλαδή κάτι περισσότερο από το 1/3 του συνόλου. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία, καθώς από το περσινό καλεντάρι «κόπηκε» η Βαλένθια που φιλοξενούσε το γκραν πρι της Ευρώπης.
Στο υπόλοιπο σημερινό μίνι αφιέρωμα στο φετινό πρωτάθλημα της Φόρμουλα 1 γίνεται λόγος για την πτώση του σπορ.
Σε αντίθεση με ό,τι θα περίμενε κάποιος, η προσέλευση του κόσμου στις πίστες όπου διεξάγονται οι αγώνες είναι σταθερή, και σε αρκετές περιπτώσεις αυξανόμενη!
Σε σύγκριση με το 2011, ο περίφημος αγώνας του Μονακό είχε +27.000 θεατές (147 από 120), το Σίλβερστοουν +8.000 άτομα, όπως και η Ουγγαρία, ενώ το Μόντρεαλ απέδειξε τη δυναμική του με προσέλευση 198.000 ανθρώπων. Οι Καναδοί αναφέρονται, διότι το 2011 είχαν κόψει μόλις 74.000 εισιτήρια, στη μεγαλύτερη καταιγίδα των τελευταίων ετών. Υπήρξε κίνδυνος να αναβληθεί ο αγώνας, ενώ διεκόπη για δύο ώρες.
Οσοι έχουν παρακολουθήσει από κοντά έναν αγώνα της F1, θα γνωρίζουν ότι η οπτική απόλαυση είναι απειροελάχιστη. Η Φόρμουλα είναι καθαρά τηλεοπτικό σπορ. Περισσότερο κι απ’ τον στίβο.
Ομως, η δίψα των κατοίκων σε χώρες που απέκτησαν πρόσφατα πίστα (Σιγκαπούρη, Αμπου Ντάμπι, Ινδία, Κορέα) και η ελκυστικότητα του κάθε προορισμού για τον επισκέπτη κατέστησαν και αυτά τα γκραν πρι δημοφιλή.
Στην Ευρώπη, οι τιμές για μετακίνηση και διαμονή είναι χαμηλές και οι φανατικοί δεν χάνουν την ευκαιρία να παρακολουθούν από κοντά Φόρμουλα 1.
Οσον αφορά την Ελλάδα, τα παλιότερα χρόνια υπήρχαν αρκετά πρακτορεία που διοργάνωναν εκδρομές για γκραν πρι. Από το 2010 –και λόγω της κρίσης- τα ταξίδια τείνουν να εξαλειφθούν, αφού το ενδιαφέρον έχει πέσει κατακόρυφα.
…………………………………………………………………………………………….
Σε ΕΡΤ και ΟΤΕ TV
Μόλις προχθές κλείστηκε η συμφωνία και η ΕΡΤ θα είναι το ελεύθερο κανάλι που θα μεταδίδει το πρωτάθλημα της Φόρμουλα 1, παίρνοντας τη θέση του ALPHA. Βέβαια, αρκετοί αγώνες, όπως οι τρεις πρώτοι, θα προβάλλονται μαγνητοσκοπημένοι… Ολο το πακέτο (από Παρασκευή ώς Κυριακή )παραμένει στον OTE TV.
Κάθε χρόνο, η θεαματικότητα της Φόρμουλα 1 ανά τον κόσμο μειώνεται σταθερά. Το 2008, 600 εκατομμύρια άτομα παρακολούθησαν τα γκραν πρι, ενώ πέρυσι 98.000.000 λιγότεροι. Φέτος, οι προβλέψεις μιλάνε για νέα πτώση.
Στην Κίνα, για παράδειγμα, η μείωση έφτασε το 34% σε σχέση με το 2011, ενώ άλλες μεγάλες αγορές που έχασαν το κοινό της «μηχανοκίνησης» σε ποσοστό γύρω στο 10% είναι η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία. Από τις λίγες χώρες που εμφάνισαν αύξηση ήταν η Ισπανία (ελέω Αλόνσο), η Ιταλία (λόγω Ferrari) και η Βραζιλία.
Κάποτε, η Φόρμουλα 1 προοριζόταν ως ένα θέαμα για όλο τον κόσμο. Εδώ και μερικά χρόνια, η στρατηγική αναφέρει πως το μέλλον είναι η συνδρομητική τηλεόραση, όπου θα συσπειρωθεί το φανατικό κοινό.
Θ.Α.
……………………………………………………………………………………………………………………..