16/03/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η αλληλεγγύη δικτυώνεται

      Pin It

Το www.solidarity4all.gr έχει καταγράψει 2.500 πρωτοβουλίες-από δράσεις για την υγεία μέχρι το εμπόριο χωρίς μεσάζοντες 

 

Περισσότερες από 2.500 πρωτοβουλίες αλληλεγγύης έχει καταγράψει η ιστοσελίδα «Αλληλεγγύη για όλους», που εδώ και μερικούς μήνες προσπαθεί να λειτουργήσει σαν online συντονιστικό κέντρο των κατά τόπους πρωτοβουλιών. «Είναι χαρακτηριστικό πως από τα 30 κοινωνικά ιατρεία-φαρμακεία που λειτουργούν στην Αττική, τα δεκαπέντε ιδρύθηκαν μετά τον Σεπτέμβρη, ενώ ακόμα δέκα ετοιμάζονται σήμερα» είπε ο Χρήστος Γιοβανόπουλος εκ μέρους του οργανισμού, κατά την παρουσίαση της νέας ιστοσελίδας, καταδεικνύοντας πως το φαινόμενο βρίσκεται ακόμα σε εκρηκτική ανάπτυξη.

 

Σε πρώτη φάση η «Αλληλεγγύη» ολοκλήρωσε την καταγραφή, χωρίζοντας τις πρωτοβουλίες σε επτά τομείς που περιλαμβάνουν δράσεις από την υγεία ώς την τροφή και το εμπόριο χωρίς μεσάζοντες. «Στόχος μας δεν είναι να καθοδηγήσουμε, αλλά να διευκολύνουμε την αποκεντρωμένη επικοινωνία και τον συντονισμό μεταξύ των δομών». Στη νέα ιστοσελίδα μπορεί κάποιος να αναζητήσει πρωτοβουλίες είτε βάσει του αντικειμένου τους ή μέσω του διαδραστικού χάρτη, μπορεί ακόμα να πάρει τις βασικές πληροφορίες και νομική βοήθεια για τη δημιουργία μιας νέας πρωτοβουλίας ή να συμμετάσχει στα ανοιχτά φόρουμ για τον εντοπισμό αναγκών και την ανταλλαγή ιδεών και τεχνογνωσίας.

 

«Οι δομές που φιλοξενούνται στην πλατφόρμα είναι ανοιχτές και το ίδιο και η πλατφόρμα» είπε ο Χρήστος Μπάρκας κατά την επίδειξη του ιστότοπου. «Σε αντίθεση με πρωτοβουλίες φιλανθρωπίας ή κρατικές πρωτοβουλίες κατά της φτώχειας και της ανεργίας, αυτές που φιλοξενούμε δεν θέτουν περιορισμούς ή αποκλεισμούς. Απευθύνονται ισότιμα σε Ελληνες και μετανάστες, δεν ζητάνε φορολογικές δηλώσεις ή λογαριασμούς της ΔΕΗ και είναι ανοιχτές σε όλους. Η αλληλεγγύη για εμάς εισάγει ένα νέο παράδειγμα οικοδόμησης κοινωνικών σχέσεων, δεν απαντάει απλώς σε άμεσες ανάγκες» εξήγησε ο Χρήστος Γιοβανόπουλος.

 

Οι αρχές αυτές αποτυπώνονται και στον σχεδιασμό της ιστοσελίδας, η οποία είναι φτιαγμένη σαν social network, ακριβώς για να διευκολύνει την παραγωγή περιεχομένου από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους. Προκειμένου να λειτουργήσει αυτή η αποκέντρωση, απαιτείται οι εμπλεκόμενοι να συμφωνούν σε κάποιες βασικές αρχές. Το περασμένο Σάββατο το παναττικό συντονιστικό εμπορίου χωρίς μεσάζοντες προχώρησε σε διατύπωση ενός κειμένου καλών πρακτικών, ακολουθώντας ανάλογη συνάντηση των πρωτοβουλιών της Θεσσαλονίκης, ενώ το ίδιο αναμένεται να επαληθευθεί και στις 23 Μαρτίου, οπότε συνέρχεται το πανελλαδικό συντονιστικό των πρωτοβουλιών αυτών.

 

Το solidarity4all.gr αναπτύσσει τώρα και εφαρμογή για smartphones, λογαριασμούς παρέμβασης στα social media, καθώς και ψηφιακή αποθήκη καταγραφής φαρμάκων, τα οποία θα μπορούν να μοιράζονται στα κοινωνικά ιατρεία ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν. Αξίζει να σημειωθεί πως ανάλογες πρωτοβουλίες καταγραφής πρωτοβουλιών online είναι το organosi2.0 του Πανεπιστημίου Αθηνών και το human Grid του TED-X Athens, όμως μόνο το solidarity4all.gr διαθέτει helpdesk και εμπλέκεται ενεργά στην αυτο-οργάνωση της κοινωνικής οικονομίας.

 

Ματθαίος Τσιμιτάκης

 

Scroll to top