15/11/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μαθήματα κατά του ρατσισμού

      Pin It

Της Αννας Ανδριτσάκη

 

Η πρόληψη και η αντιμετώπιση της σχολικής βίας και των φαινομένων ρατσισμού και εκφοβισμού εντάσσονται στην εκπαιδευτική διαδικασία με αναβάθμιση σχετικών μαθημάτων (βλ. Πολιτειακή Παιδεία) και δράσεων, ενώ δημιουργείται ένα δίκτυο φορέων εντός και εκτός σχολείων με τον ίδιο σκοπό.

 

Τον συντονισμό θα έχει το Παρατηρητήριο για την Πρόληψη της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, τη δημιουργία του οποίου ανακοίνωσε, επισήμως, χθες, ο υφυπουργός Παιδείας Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

 

«Αντίπαλός μας είναι ο ρατσισμός, η Χρυσή Αυγή και όχι η νηπιαγωγός», δήλωσε, χαρακτηριστικά, χθες ο υφυπουργός αναφερόμενος στο πρόσφατο περιστατικό που σημειώθηκε στο Νυδρί της Λευκάδας και αφορά τις αντιδράσεις ορισμένων που δήλωναν ότι πρόσκεινται στη Χρυσή Αυγή και ενοχλήθηκαν όταν στο πλαίσιο της γιορτής της σημαίας, στο νηπιαγωγείο, μερικά παιδάκια με άλλη καταγωγή έφεραν τις δικές τους σημαίες.

 

Ο υφυπουργός, διευκρινίζοντας ότι ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης δέχτηκε τις εξηγήσεις της νηπιαγωγού και «το πρόβλημα λύθηκε», αναφέρθηκε στο σχέδιο δράσης του υπουργείου Παιδείας για την πρόληψη και αντιμετώπιση των ολοένα και διογκούμενων φαινομένων ρατσισμού και εκφοβισμού στα σχολεία μας.

 

Οπως ανέφερε, θα γίνει καταγραφή των περιστατικών, ενώ το Παρατηρητήριο –που θα αρχίσει να λειτουργεί μέσα στην τρέχουσα χρονιά- θα αναλάβει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων για την πρόληψη των φαινομένων, την ταυτοποίηση, τη μελέτη και τη διοχέτευση προς διαχείριση σε πιστοποιημένους φορείς περιστατικών σχολικής βίας και εκφοβισμού.

 

Οι δράσεις του είναι δέκα: λειτουργία κέντρου καταγραφής περιστατικών στο Παρατηρητήριο, εκπαίδευση διευθυντών σχολικών μονάδων ανά περιφέρεια, δράσεις αγωγής υγείας και δράσεις ευαισθητοποίησης μαθητών, λειτουργία κινητής μονάδας παρέμβασης σε συνεργασία με ΕΨΥΠΕ, λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης για εκπαιδευτικούς, σε συνεργασία με ΕΨΥΠΕ, διαδικτυακή πλατφόρμα συμβουλευτικής για εκπαιδευτικούς και εφήβους, επιδημιολογική έρευνα για ανίχνευση και παρακολούθηση αντικοινωνικών συμπεριφορών στο σχολείο, πανελλήνια καμπάνια κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πρόγραμμα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και κατάρτισης γονέων μέσω της διά βίου μάθησης και της λειτουργίας σχολών γονέων.

 

Την ευθύνη για την υλοποίηση των δράσεων θα έχουν οι περιφερειακές διευθύνσεις, ενώ παράλληλα θα λειτουργεί και το δίκτυο των συνεργαζόμενων φορέων σε κάθε περιφέρεια.

 

Στο πλαίσιο αυτό θα επιδιώκεται η συμμετοχή θεσμικών, κοινωνικών και τοπικών φορέων και οργανισμών που εξειδικεύονται σε θέματα πρόληψης βίας, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, κοινωνικής ένταξης κ.ά.

 

Τέλος, ο κ. Παπαθεοδώρου ανακοίνωσε την αναβάθμιση της διδασκαλίας του μαθήματος της Αγωγής του Πολίτη, υποχρεωτικού σε άλλες χώρες από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού.

 

 

Scroll to top