Pin It

Της Χαράς Τζαναβάρα

 

Στρατηγικός επενδυτής είναι προ των πυλών στη βαλτωμένη από χρόνια υπόθεση του Κτηματολογίου. Το ενδεχόμενο αυτό έγινε πιο ορατό μετά το προχθεσινό τετράωρο «ξεσκόνισμα» όλων των υπηρεσιών της κρατικής εταιρείας «Κτηματολόγιο Α.Ε.» από Ολλανδούς, Γερμανούς, Αυστριακούς και Ισπανούς τεχνοκράτες, που έγινε κατ΄ εντολήν της Task Force.

 

Η πρόσφατη ολλανδική πρόταση για πλήρη ιδιωτικοποίηση του «μεγαλύτερου από τα μεγάλα έργα» δεν μπορεί να προχωρήσει, καθώς προσκρούει σε συνταγματικά εμπόδια. Η λύση που προκρίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να σπάσει στα δύο η εταιρεία:

 

*–Η λειτουργία του Κτηματολογίου θα παραμείνει στο Δημόσιο, με την ενίσχυση των υπηρεσιών του ΟΚΧΕ, που λειτουργεί ως αποκεντρωμένη υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος. Ο αναπληρωτής υπουργός Στ. Καλαφάτης είπε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή ότι προωθείται η δημιουργία 13 περιφερειακών γραφείων ώς το 2015.

 

Προβλέπονται και μικρά γραφεία σε μεγάλα αστικά κέντρα, που θα λειτουργούν με τη μορφή των ΚΕΠ. Τα κτηματολογικά γραφεία, με βάση τον νόμο, έπρεπε να είναι ήδη σε λειτουργία στους 450 δήμους, όπου το Κτηματολόγιο έχει ολοκληρωθεί από το 2002.

 

*Οι κτηματογραφήσεις θα ενταχθούν σε νέο εταιρικό σχήμα, στο οποίο θα μετέχουν ιδιώτες σε ποσοστό έως και 49%. Θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν επενδύσεις και να αποπληρωθεί από τα μελλοντικά έσοδα του κτηματολογίου.

 

Υπάρχει ωστόσο ενδιαφέρον από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για χορήγηση δανείου, όπως τουλάχιστον διαβεβαιώνουν συνεργάτες του Κωστή Χατζηδάκη.

 

Σήμερα απομένει να κτηματογραφηθεί το 65,1% της χώρας και το κόστος της ολοκλήρωσης των χαρτών, με χρονικό ορίζοντα το 2020, υπολογίζεται σε 1,5 δισ. ευρώ.

 

Οι πρώτες συζητήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν κατά τη σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος με τους ξένους ειδικούς. Οι τελευταίοι θα υποβάλουν τις τελικές προτάσεις τους τις προσεχείς ημέρες.

 

Προ των πυλών βρίσκονται και σημαντικές νομοθετικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο του κτηματολογίου, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εκδίκασης των ενστάσεων και ανάθεσης των μελετών, που σήμερα κινούνται με ρυθμούς χελώνας. Λόγω δικαστικών εμπλοκών, εκκρεμεί η ολοκλήρωση διαγωνισμών που είχαν γίνει το 2007.

 

Ανάμεσά τους κτηματογραφήσεις σε μεγάλους δήμους, όπως η Αθήνα και το Περιστέρι. «Σέρνεται» τουλάχιστον μία τετραετία η έκδοση υπουργικής απόφασης για τη διόρθωση πρόδηλων σφαλμάτων χωρίς την προσφυγή στα δικαστήρια.

 

Αφορούν μικρές αποκλίσεις ανάμεσα στις καταγραφές των κτηματολογικών χαρτών και των συμβολαίων των ακινήτων, που ταλαιπωρούν πολλές χιλιάδες ιδιοκτήτες σε περιπτώσεις μεταβιβάσεων ή έκδοσης οικοδομικής άδειας.

 

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μεγάλη κινητικότητα για το Κτηματολόγιο, η ολοκλήρωση του οποίου έχει θεσμοθετηθεί από το πρώτο Μνημόνιο και έχει προσδιοριστεί για το 2020. Δύο είναι οι σημαντικές εκκρεμότητες, που θα πλήξουν γι΄ άλλη μια φορά τη τσέπη των ιδιοκτητών:

 

*–Η είσπραξη του κτηματόσημου των 35 ευρώ για τα 6,7 εκατ. δικαιώματα που έχουν καταγραφεί την περίοδο 1995-98 και καλύπτουν το 17,1% του συνόλου. Το «κοστούμι» υπολογίζεται σε 80 εκατ. ευρώ. Η είσπραξή τους συνιστά τραγέλαφο, καθώς σε αυτά τα χρόνια τα περισσότερα ακίνητα έχουν αλλάξει ιδιοκτήτη και υπόχρεος είναι αυτός που έχει υποβάλει τη δήλωση.

 

*–Η καταβολή του αναλογικού τέλους για τα 8,1 εκατ. δικαιώματα που καταγράφηκαν την περίοδο 2008-9, αφορούν ακίνητα σε μεγάλους δήμους της χώρας και αντιπροσωπεύουν το 21,9% του συνόλου. Η οφειλή είναι ένα τοις χιλίοις επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και η συνολική επιβάρυνση θα πλησιάσει τα 500 εκατ. ευρώ.

 

Οι δασικοί χάρτες

 

Μεγάλη εμπλοκή υπάρχει με τους δασικούς χάρτες. Μέσα στα δύο τελευταία χρόνια στην Αττική αναρτήθηκαν μόνον τρεις (Μαραθώνας, Παλιά και Νέα Πεντέλη) και επικυρώθηκαν μόνον τα «καθαρά» κομμάτια.

 

Εχουν υποβληθεί περίπου 2.000 ενστάσεις, αλλά η αρμόδια επιτροπή συγκροτήθηκε και δεν έχει συνεδριάσει ακόμη!

 

Με καθυστέρηση προχώρησε η Φυλή, ενώ δεν υπάρχουν νεότερα για Κηφισιά και Γλυφάδα. Στην υπόλοιπη χώρα η εικόνα είναι λίγο καλύτερη.

 

Scroll to top