Pin It

Ο Jurgen Schar, γενικός εισαγγελέας της Δρέσδης, επισκέφτηκε πρόσφατα την Αθήνα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ελληνικού παραρτήματος του ιδρύματος Rosa Luxemburg. Στην εισήγησή του για την αντιμετώπιση των νεοναζιστικών οργανώσεων, αναφέρθηκε στη γερμανική εμπειρία και τον τρόπο με τον οποίο οι εισαγγελείς χειρίστηκαν τις υποθέσεις επιθέσεων εναντίον μεταναστών και προσφύγων.

 

Ο γενικός εισαγγελέας με δήλωσή του στην «Εφ.Συν» απευθύνει έκκληση στους συναδέλφους του στην Ελλάδα «να εφαρμόζουν το δίκαιο ανεξάρτητα από την προέλευση του κατηγορουμένου, όπως επιτάσσει η ελληνική και ευρωπαϊκή έννομη τάξη, ώστε να μην ενθαρρύνεται ο ακροδεξιός εξτρεμισμός».

 

Ο κ. Schar, στη συνομιλία που είχαμε στο διάλειμμα των εργασιών του συμποσίου, επισήμανε ότι το φαινόμενο του ακροδεξιού εξτρεμισμού στην Ελλάδα, έτσι όπως αποτυπώνεται καθημερινά στα ΜΜΕ, δεν είναι απλώς ανησυχητικό, είναι απειλητικό για την κοινωνία και για τούτο, όπως είπε, θεωρεί ότι έχει καθήκον να απευθύνει έκκληση στους συναδέλφους του στην Ελλάδα.

 

Συμμετείχε στο εισαγγελικό κλιμάκιο που διαλεύκανε τη δολοφονική επίθεση των νεοναζί στο Ρόστοκ, σε συνοικίες μεταναστών, το 1992 και έπειτα σε όλα τα κρούσματα οργανωμένων ρατσιστικών επιθέσεων.

 

-Στη Γερμανία, πέρα από το NPD, στο παρελθόν έχουν ήδη τεθεί εκτός νόμου μικρότερες ακροδεξιές και νεοναζιστικές οργανώσεις. Φτάνει η απαγόρευση για να περιοριστεί ο κίνδυνος από αυτές τις ομάδες;

 

«Νομίζω ότι είχε κάποια αποτελέσματα, αλλά πρόκειται για ένα αμφίσημο ζήτημα. Σχετίζεται περισσότερο με το ζήτημα αποκλεισμού αυτών των κομμάτων-ομάδων. Πιστεύω ότι όσον αφορά την επίδραση στον πληθυσμό, είναι σημαντικό όταν το κράτος αποστέλλει ένα ηχηρό μήνυμα λέγοντας ότι τα κόμματα αυτά είναι αντισυνταγματικά, αντιδημοκρατικά, ρατσιστικά κ.λπ.

 

Αυτό οδηγεί στον εξοβελισμό τους από την κοινωνία και προωθεί τον εκδημοκρατισμό της κοινωνίας. Η δεύτερη όψη, και ακριβώς αυτή σχετίζεται με την αμφισημία που προανέφερα, είναι ότι υπάρχει ο κίνδυνος οι οργανώσεις αυτές περνώντας στην παρανομία να εμπλακούν σε μια σπείρα βίας και διάπραξης τρομοκρατικών ενεργειών, από τη στιγμή που είναι παράνομες».

 

-Θα λέγατε ότι πρέπει και η Ελλάδα να ακολουθήσει την πολιτική της Γερμανίας και να τεθούν εκτός νόμου οργανώσεις που διακηρύσσουν τον ρατσισμό και τον φασισμό;

 

«Δεν μπορώ παρά να είμαι επιφυλακτικός γιατί πρόκειται για εσωτερικό θέμα της Ελλάδας. Παρ' όλα αυτά έχω μια προσωπική άποψη. Πιστεύω ότι εδώ θα πρέπει η πολιτική αντιπαράθεση να έρθει στο προσκήνιο.

 

Ταυτόχρονα θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι στη περίπτωση που μέλη της Χρυσής Αυγής είτε διαπράττουν εγκληματικές πράξεις είτε υποκινούν σε εγκληματικές πράξεις τρίτους, τότε θα πρέπει το κράτος να προσφύγει σε όλα τα ένδικα μέσα και να παρεμβαίνει.

Θα πρέπει δηλαδή το κράτος να θέσει ξεκάθαρα διαχωριστικά όρια και για μένα ένα τέτοιο όριο είναι η άσκηση βίας».

 

Ιάσων Παναγιωτόπουλος

Scroll to top