Pin It

Του Αρη Χατζηγεωργίου

 

Το μεγάλο παζάρι με τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ξεκίνησε! Παίζοντας με τις λέξεις, τα «φίλτρα», τους περιορισμούς και τις εξαιρέσεις, η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης προσπαθεί να ξεφύγει αφενός από τις οξύτατες αντιδράσεις και τους φόβους των πολιτών-ψηφοφόρων, αφετέρου από τις έριδες μεταξύ των υπουργών και των κομμάτων της συγκυβέρνησης.

 

Χθες το πρωί, ενώ ακόμη επικρατούσε ασάφεια όσον αφορά τις λεπτομερείς διατυπώσεις του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε τη νύχτα της Τετάρτης και δεν έχει ξεκινήσει η δημοσίευση εφαρμοστικών διατάξεων (υπουργικές αποφάσεις, ερμηνευτικές εγκύκλιοι), το υπουργείο μοίρασε άτυπη γραπτή ενημέρωση (non paper).

 

Κεντρικός στόχος, να πείσει ότι δεν θα γίνουν απολύσεις υπαλλήλων αλλά μετακινήσεις και υποχρεωτικές μετατάξεις (πρόγραμμα κινητικότητας). Τελικό αποτέλεσμα, να αποκαλυφθεί ότι υπάρχουν ήδη αλλαγές σε σχέση με το αρχικό νομοσχέδιο, οι οποίες προκύπτουν για να εξαιρεθούν περισσότεροι φορείς από εκείνους στους οποίους επαπειλούνται απολύσεις.

 

Υπενθυμίζεται ότι η απαίτηση της τρόικας είναι να γίνουν 2.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μέχρι τέλος του 2012 και 25.000 μέσα στο 2013. Το βασικό εργαλείο (αναμένεται να τεθούν σε διαθεσιμότητα 1.200 υπάλληλοι και ακόμη 800 από όσους διώκονται πειθαρχικά) είναι η απομάκρυνση των διοικητικών υπαλλήλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Δ.Ε.) που έχουν προσληφθεί χωρίς τη διαδικασία ΑΣΕΠ.

 

Στο αρχικό νομοσχέδιο εξαιρούνταν ρητά οι διοικητικοί που υπηρετούν στη Γ.Γ. Πολιτισμού, τους ασφαλιστικούς φορείς και τα νοσοκομεία. Στο χθεσινό non paper προστίθενται στις εξαιρέσεις ρητώς οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ και επίσης οι φορείς όπου:

 

- οι διοικητικοί υπάλληλοι (εκτός ΑΣΕΠ, Δ.Ε., αορίστου χρόνου) είναι σε ποσοστό άνω του 25% του συνολικού αριθμού των τακτικών υπαλλήλων (μονίμων και αορίστου) του κλάδου, ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής βαθμίδας (στο αρχικό σχέδιο το όριο ήταν 30%).

 

- οι διοικητικοί είναι περισσότεροι από το 10% του συνόλου του τακτικού προσωπικού.

 

Από τη δεύτερη αυτή εξαίρεση, που προκύπτει για πρώτη φορά, εκτιμάται ότι εξαιρείται ο διοικητικός κλάδος Δ.Ε. του υπουργείου Εσωτερικών, όπου το ποσοστό εκτός ΑΣΕΠ είναι σχεδόν 20%. Κατά πληροφορίες, το υπουργείο Εσωτερικών είχε διατυπώσει αίτημα εξαίρεσης επειδή εκκρεμούν σοβαρά θέματα με την ιθαγένεια

 

-δεν πέρασε όμως ρητά αλλά μέσω «φίλτρου».

 

Πάντως, οι διευκρινίσεις δεν φαίνεται να καθησυχάζουν τους χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους.

 

Αιφνιδιαστικά χθες το μεσημέρι, αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ κατέλαβε (για δεύτερη φορά σε τρεις μέρες και παρά την τοποθέτηση σιδερένιου φράχτη) το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

 

Συναντήθηκε σε πολεμικό κλίμα με τον υπουργό Αντ. Μανιτάκη και απαίτησε την παραίτησή του.

 

Scroll to top