Pin It

Του Μ. Χριστοδούλου

 

Διεθνή πλειστηριασμό για 113 ακίνητα που βρίσκονται διασκορπισμένα και στις πέντε ηπείρους του πλανήτη προωθεί η κυβέρνηση για να γεμίσει τα άδεια κρατικά ταμεία.

 

Πρόκειται για κτίρια που στεγάζουν πρεσβείες, προξενεία, διπλωματικές κατοικίες, αλλά και κληροδοσίες που τείνουν να καταστραφούν από την αχρησία, εξαιτίας της έλλειψης κονδυλίων που απαιτούνται για τη συντήρησή τους.

 

Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, το ελληνικό Δημόσιο επέλεξε τις περισσότερες από τις προξενικές κατοικίες να τις παραχωρήσει σε πρέσβεις, ενώ από τα εκατοντάδες ακίνητα που διατηρεί το ελληνικό κράτος σε ολόκληρο τον πλανήτη μισθωμένο είναι μόλις ένα!

 

Αυτό βρίσκεται στη Ρώμη και συγκεκριμένα στη διασταύρωση των οδών Romagna 42 & Sardegna153, δίπλα στη villa Borgeshe που είναι μία από τις πιο ακριβές περιοχές της ιταλικής πρωτεύουσας.

 

Στην απέναντι πλευρά του ακινήτου, επιφανείας 475 τετραγωνικά μέτρα, είναι ο ποταμός Τίβερης, όπου βρίσκεται το Βατικανό.

 

Στελέχη της κυβέρνησης κάνουν λόγο για ένα πραγματικό στολίδι που δικαιολογεί επάξια το υψηλό αντίτιμο του ενοικίου που καταβάλλει ο ιδιοκτήτης του στο ελληνικό Δημόσιο.

 

Το ίδιο βέβαια δεν ισχύει και για τα υπόλοιπα 63 ακίνητα που βρίσκονται στον ευρωπαϊκό χάρτη. Τα περισσότερα από αυτά είναι κενά και η κυβέρνηση έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες για την πώλησή τους μέσω του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).

 

Η κρίση χρέους που μαστίζει την Ευρώπη έχει «παγώσει» το ενδιαφέρον των επενδυτών, παρά το γεγονός ότι αρκετά κτίρια βρίσκονται σε περιοχές «φιλέτα».

 

Σε αυτήν τη ζώνη, η οποία συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των επενδυτών, περιλαμβάνεται ακίνητο 950 τ.μ. που βρίσκεται στο κέντρο του Λονδίνου (Hollande Park), στη δεύτερη ακριβότερη συνοικία της βρετανικής πρωτεύουσας.

 

Υψηλής εμπορική αξίας είναι και το προς πώληση ακίνητο των 3.600 τ.μ. στις Βρυξέλλες, το κτίριο των 7.000 τ.μ στο Βελιγράδι και το 15.000 τ.μ. ακίνητο στο Μόναχο της Γερμανίας.

 

Ακίνητο μεγάλης αξίας έχει η Ελλάδα και στην πόλη του φωτός, στο Παρίσι. Η πρεσβεία της χώρας βρίσκεται στην οδό Rue Auguste Vacquerie 17 κοντά στο δάσος της Βουλόνης.

 

Στη Σμύρνη, το ελληνικό προξενείο βρίσκεται σε ιδιόκτητο κτίριο επί της οδού Αtaturk Caddesi νούμερο 262 στην ιστορική παραλία της Σμύρνης.

 

Η χώρας διαθέτει ακίνητα και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, μεταξύ των οποίων είναι οι: Αυστρία, Βέλγιο, Ισπανία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γεωργία, Δανία, Ελβετία, Ιρλανδία, Σερβία, Κροατία, Κύπρος, Λουξεμβούργο, Μ. Βρετανία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM), Ρουμανία, Σλοβενία, Τσεχία, Τουρκία και Φινλανδία.

 

Η κρατική περιουσία δεν εξαντλείται στην Ευρώπη. Το ελληνικό Δημόσιο διαθέτει 8 κτίρια σε 5 ασιατικές χώρες και για τα οποία έχει ήδη μπει «πωλητήριο» . Αυτά βρίσκονται σε Γεωργία (4 ακίνητα), Αρμενία, Ισραήλ και Ιράν.

 

Αγοραστές ψάχνει το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και για τα 26 κτίρια που είχαν στεγάσει προξενεία και πρεσβείες στην αφρικανική ήπειρο. Εντύπωση πάντως προκαλούν τα 5 ακίνητα που βρίσκονται στο Κονγκό συνολικής επιφανείας 12.069 τ.μ, τα 6 στην Τυνησία τα 2 στη Ζιμπάμπουε και το 1 στην Κένυα. Ξεχωρίζουν τα 7 κτίρια στην Αίγυπτο που δεσπόζουν σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια.

 

Επενδυτές αναζητούνται και για τα 8 κτίρια τα οποία «φιλοξενούσαν» διπλωμάτες και πρέσβεις σε Βοστόνη, Νέα Υόρκη και Σαν Φρανσίσκο.

 

Στο «σφυρί» βγαίνει και το ακίνητο των 25.000 τ.μ. στη Βραζιλία, το 1 ακίνητο στην Πόλη του Μεξικού και τα 2 στον Καναδά συνολικής επιφανείας 3.368 τ.μ.

 

Σε πλειστηριασμό βγαίνει και το ακίνητο που στεγάζει το ελληνικό προξενείο στην πρωτεύουσα Καμπέρα της Αυστραλίας.

 

 

 

Scroll to top