Ο Πάουλο Κοέλο διάλεξε την Αθήνα για το ετήσιο πάρτι με τους «γκρούπις» του από όλο τον κόσμο
Ο σταρ των αποφθεγμάτων και της εκλαϊκευμένης φιλοσοφίας με την ευκαιρία παρουσίασε και το νέο του βιβλίο «Το χειρόγραφο της Ακρα», πρωταγωνιστής του οποίου είναι Ελληνας Κόπτης στην Ιερουσαλήμ του 1099
Η Ελλάδα έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Διαβάζουμε τόσα αρνητικά για τη χώρα σας, ενώ είναι ένας τόπος με ωραίους ανθρώπους και ωραία μέρη. Ολα ξεκίνησαν από εδώ, ο πολιτισμός, η φιλοσοφία, η δημοκρατία…»
Δηλωμένος φιλέλληνας ο πολυδιαβασμένος και πολυκοπιαρισμένος Πάουλο Κοέλο κατέφτασε για μία ακόμη φορά στην Αθήνα, με την ευκαιρία της έκδοσης του νέου του βιβλίου «Το χειρόγραφο της Ακρα» (εκδ. Λιβάνη, μεταφρ. Μάτα Σαλογιάννη), στο οποίο πρωταγωνιστεί ένας σοφός Ελληνας, γνωστός ως Κόπτης, στην Ιερουσαλήμ του 1099. Ο διάσημος συγγραφέας επέλεξε την Αθήνα για το ετήσιο πάρτι του με 100 φανατικούς «γκρούπις» απ' όλο τον κόσμο. Δόθηκε χθες βράδυ στο Κολωνάκι, ενώ το μεσημέρι συναντήθηκε με τους δημοσιογράφους. Προσιτός, ευχάριστος, ντυμένος με μαύρο κοστούμι και έχοντας αφήσει ένα μικρό γκρίζο κότσο επιχείρησε να μεταδώσει κάτι από την εκλαϊκευμένη φιλοσοφία του, για την οποία φημίζεται.
Οπως φαίνεται ο 66χρονος Κοέλο, που τα βιβλία του κυκλοφορούν σε 168 χώρες και έχουν σημειώσει πωλήσεις πάνω από 145 εκατ. αντίτυπα, εχει προσαρμοστεί πλήρως στην εποχή των κοινωνικών δικτύων. Εγραψε ακόμα ένα βιβλίο αυτοβελτίωσης περισσότερο παρά μυθιστόρημα, αφού η πλοκή απουσιάζει, το οποίο βρίθει από αποφθέγματα «που έχουν αμεσότητα και μεταδίδονται εύκολα στο Twitter».
Για το νέο βιβλίο του αφετηρία είναι μια περγαμηνή του 1307 μ.Χ., τα περίφημα χειρόγραφα της Ακρα, που ανακάλυψε ο Αγγλος αρχαιολόγος σερ Γουίλκινσον το 1974. Εκεί υπάρχει η ομιλία του Ελληνα γνωστού ως Κόπτη προς το δύσπιστο πλήθος χριστιανών, Εβραίων και μουσουλμάνων, ενώ οι σταυροφόροι βρίσκονται προ των πυλών της Ιερουσαλήμ το 1099. Κι ενώ όλοι πιστεύουν ότι θα τους προετοιμάσει για τη μάχη, ο Ελληνας τους παρακινεί να βρουν τις αξίες της ζωής, να αναζητήσουν τη σοφία που υπάρχει στην καθημερινότητά τους και σφυρηλατείται από τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.Τους μιλάει για την ήττα και τη νίκη, αλλά και για τη μοναξιά και τον φόβο, για την ομορφιά, την αγαπη, τη φιλία, την έχθρα και τον έρωτα αλλά και για το θαύμα που όλοι περιμένουν να αλλάξει τη ζωή τους.
Ο Βραζιλιάνος συγγραφέας διάλεξε, όπως τόνισε, έναν Ελληνα πρωταγωνιστή για το βιβλίο του, σε μια εποχή που υπάρχει ελλειψη αξιών. «Δεν είναι ούτε ιουδαίος, ούτε χριστιανός, ούτε μουσουλμάνος. Αντιπροσωπεύει τη σοφία της αρχαίας Ελλάδας. Ο ελληνικός πολιτισμός είναι η κορυφή της κορυφής. Εσείς δημιουργήσατε τον πυρήνα του πολιτισμού μας».
Ασφαλώς η αναζήτηση του νοήματος της ζωής βρίσκεται πάλι στο επίκεντρο. «Γράφω για πράγματα που αισθάνομαι, για τη δυνατότητα των επιλογών που έχουμε, με την πεποίθηση ότι τιποτα δεν υποκαθιστά την εμπειρία » είπε. Και συνέκρινε τον ήρωα του βιβλίου του με τον Οδυσσέα. «Πιστεύω ότι το ποίημα του Καβάφη «Ιθάκη» συμπυκνώνει το νόημα της ζωής. Συμβολίζει την εσωτερική αναζήτηση και τον σκοπό της επιστροφής αφού έχεις κάνει ένα μακρύ ταξίδι. Η δική μου αναζήτηση είναι το ταξίδι και η απόλαυση του ταξιδιού».
Οι οικονομικές αναλύσεις δεν ειναι το φόρτε του. «Το πρόβλημα είναι ότι οι πάντες δίνουν συμβουλές που δεν επαληθεύονται. Δεκάδες χιλιάδες, που δηλώνουν οικονομολόγοι, κάνουν σφάλματα και λάθη στις εκτιμήσεις τους. Αν εστω και μία από αυτές επιβεβαιωθεί, είναι από καθαρή τύχη. Σαν τους αστρολόγους που πετυχαίνουν μια πρόβλεψη».
Μεγαλωμένος σε σχολή ιησουιτών χαίρεται που ο νέος Πάπας ειναι ιησουίτης και ελπίζει ότι θα μπορέσει να φέρει κάποιες αλλαγές στην Καθολική Εκκλησία, με την οποία διαφωνεί σε πολλά πράγματα. Μίλησε ακόμα για την ουτοπία της ειρήνης, καθώς οι συγκρούσεις είναι στην ανθρώπινη φύση, αλλά και για την ελπίδα που μας κάνει να συνεχίζουμε.
Ο Κοέλο πιστεύει ακράδαντα στην περίφημη φράση του «Αλχημιστή» για το σύμπαν που συνωμοτεί να πετύχεις κατι αν το θέλεις πολύ. Ισως γιατί ο ίδιος πίστεψε πολύ στον εαυτό του και έγινε ενας επιτυχημένος συγγραφέας. Σε όσους αντιλέγουν ότι αυτό το απόφθεγμα είναι καταστροφικό, απαντάει: «Δεν πιστεύω ότι έχει καταστρέψει κανέναν. Αντιθέτως, η φράση «λέγεται ότι» είναι που φέρνει την καταστροφή. Για παράδειγμα, λέγεται οτι η Ελλάδα εχει προβλημα. Κι ακόμα λέγεται ότι δεν θα τα καταφέρουν. Λοιπόν εγώ πιστεύω ότι οι Ελληνες θα τα καταφέρουν!»
Παρή Σπίνου