Το FBI ξέρει τους κλέφτες, ψάχνει τους πίνακες
Eίκοσι τρία χρόνια μετά τη μεγαλύτερη κλοπή έργων τέχνης στην ιστορία των ΗΠΑ, η υπόθεση ξαφνικά αναθερμάνθηκε. Οχι ότι το FBI έλυσε το μυστήριο. Αποφάσισε, όμως, να λανσάρει μια νέα, επιθετική, εθνικής κλίμακας καμπάνια, ζητώντας από το κοινό πληροφορίες και βοήθεια. Ισχυρίζεται ότι ξέρει την ταυτότητα των ληστών, αλλά ότι προτεραιότητά τoυ είναι να βρεθούν τα έργα. Και τι έργα.
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 18ης Μαρτίου του 1990, δύο άνδρες ντυμένοι σαν αστυνομικοί εισέβαλαν στο Stewart Gardner Museum της Βοστόνης και μετά από 81 λεπτά έφυγαν κουβαλώντας μαζί τους 13 πίνακες αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Ανάμεσά τους Ρέμπραντ, Μανέ, Ντεγκά, Βερμέερ κ.ά.
«Ο στόχος μας είναι να βρούμε τα έργα και να τα επιστρέψουμε στο μουσείο», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η εισαγγελέας Κάρμεν Ορτίς. Για πάνω από είκοσι χρόνια ψάχνουν τα ίχνη τους σε όλο τον πλανήτη και μόλις τα τελευταία χρόνια η έρευνά τους σημείωσε κάποια πρόοδο. Ισχυρίζονται ότι ξέρουν πια την ταυτότητα των ληστών, μια εγκληματική οργάνωση με έδρα τη Νέα Αγγλία, αλλά και τις περιοχές Μέριλαντ, Νιου Τζέρσι, Πενσιλβάνια, Ουάσινγκτον, Νέα Υόρκη και Βιρτζίνια. Πιστεύουν ότι τα έργα κάποια χρόνια μετά μεταφέρθηκαν στο Κονέκτικατ και τη Φιλαδέλφεια όπου και έγινε απόπειρα να πουληθούν. Το FBI, όμως, δεν ξέρει αν τελικά άλλαξαν χέρια.
Η Κάρμεν Ορτίς τόνισε ότι το FBI είναι διατεθειμένο να κάνει συμφωνίες ασυλίας με όποιον δώσει πληροφορίες και βοηθήσει στον εντοπισμό των έργων, ακόμα κι αν είχε οποιαδήποτε σχέση με την κλοπή και το κρύψιμό τους. Αρνήθηκε, όμως, να αποκαλύψει τα ονόματα των ληστών, όπως και αν είναι νεκροί ή βρίσκονται στη φυλακή για άλλους λόγους. Πέρυσι, μάλιστα, κάτοικος του Κονέκτικατ, ο Ρόμπερτ Τζεντίλι, κατέθεσε ενώπιον ενόρκων για το θέμα της ληστείας, όχι ως κατηγορούμενος, αλλά επειδή σύμφωνα με τις Αρχές γνώριζε ανθρώπους που είχαν αναμειχθεί σ' αυτή. Λίγο αργότερα καταδικάστηκε για υπόθεση ναρκωτικών και όπλων.
Την ώρα που ανακοινωνόταν η καμπάνια στο αρχηγείο του FBI της Βοστόνης, το μουσείο Stewart Gardner κρεμούσε στους τοίχους του άδειες κορνίζες, σύμβολα των χαμένων αριστουργημάτων.
Επιμ: Β.Γεωργ.