Απηυδισμένοι μεν αλλά όχι απελπισμένοι από την πολύμηνη, αναγκαστική, δωρεάν εργασία. Οι εργαζόμενοι στους χρεοκοπημένους ραδιοσταθμούς παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους. Πώς; Καταθέτοντας αίτηση στο ΕΣΡ, ώστε να αναλάβουν οι ίδιοι τις συχνότητες στις οποίες… εξέπεμπαν. Τρεις έως τώρα οι πρωτοβουλίες. Από τους εργαζόμενους του «Best 92,6» (εκδόσεις Λυμπέρη), του «Flash 96» (Πέτρος Κυριακίδης) και του δημοτικού ραδιοφώνου Ανω Λιοσίων «Ξένιος 94,3». Κι έπονται κι άλλοι, καθώς μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να καταθέσουν αίτηση και οι εναπομείναντες παραγωγοί του «VFM 88,3».
Ο Ν. 4109/2013 παρέχει αυτό το δικαίωμα στους απλήρωτους εργαζόμενους. Η διάταξη του άρθρου 32 (τροπολογία Απόστολου Κακλαμάνη) αναφέρει συγκεκριμένα πως «σε περίπτωση οριστικής παύσης ή διακοπής τουλάχιστον επί εξάμηνο της λειτουργίας ραδιοφωνικού σταθμού ή καθυστέρησης καταβολής επί τετράμηνο των αποδοχών στο 1/3 τουλάχιστον του προσωπικού ή του 1/3 των συνολικών αποδοχών του από τους υπόχρεους προς τούτο, η άδεια λειτουργίας του ραδιοφωνικού σταθμού ανακαλείται από τον ως τότε αδειούχο της». Πρέπει ωστόσο να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Η αίτηση κατατίθεται στο ΕΣΡ «από το ήμισυ πλέον ενός τουλάχιστον των εργαζομένων – περιλαμβανομένου του 1/3 τουλάχιστον των δημοσιογράφων αν πρόκειται για ενημερωτικό σταθμό» και στη συνέχεια χορηγείται «άδεια ίδρυσης, εγκατάστασης και λειτουργίας τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού στην αντίστοιχη συχνότητα με πρόταση του ΕΣΡ και απόφαση του Υπουργού Τύπου και ΜΜΕ».
Στην περίπτωση της Δημοτικής Ραδιοφωνίας των Ανω Λιοσίων «Ξένιος 94,3» την αίτηση υπέγραψαν 47 άτομα σε σύνολο 48. Καθολική η συμμετοχή. Στον «Flash 96» συμμετέχουν στο εγχείρημα 33 εργαζόμενοι και στον «Best» οι 13 από τους 24, λίγο παραπάνω από το απαιτούμενο 50%.
Τίθενται ωστόσο και ορισμένα «ρεαλιστικά» ερωτήματα. Τι (την) κάνουν οι εργαζόμενοι τη συχνότητα; Χρειάζονται κεφάλαια για να προχωρήσουν. Το λέει και ο νόμος, «το ελάχιστο καταβεβλημένο κεφάλαιο, καθώς και τα ίδια κεφάλαια των υποψηφίων και τα ποσά εγγυητικών επιστολών καθορίζονται από το ΕΣΡ που εκτιμά τις περιστάσεις μέχρι του 35% αυτού». Τη συχνότητα παίρνουν από το ΕΣΡ, όχι τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό των ραδιοσταθμών στους οποίους δούλευαν (απλήρωτοι). Απαιτούνται χρήματα όχι μόνο για να πληρώνονται, αλλά και για να ξεκινήσουν. Ποιος θα καλύψει αυτά τα έξοδα; Στον «Flash 96» οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει ήδη σε κατασχέσεις εξοπλισμού, αντιθέτως στο ραδιόφωνο των κάποτε κραταιών «Εκδόσεων Λυμπέρη» όλα πέρασαν στις τράπεζες.
Και, τέλος, μπαίνει κι ένα ζήτημα με την καινούργια άδεια. Θα μπορεί αυτή να μεταβιβαστεί, στη συνέχεια, σε κάποιον επιχειρηματία; Θα απαγορεύεται η μεταβίβαση ή θα προβλέπεται κάποια χρονική περίοδος; Ασφαλής απάντηση ακόμα δεν μπορεί να δοθεί.
Δημήτρης Κανελλόπουλος