Του Βασίλη Γεώργα
Διπλό παζάρι σε Ελλάδα και Κύπρο για τον έλεγχο του φυσικού αερίου έχουν στήσει οι Ρώσοι, με φόντο τις εξελίξεις με τη φορολόγηση των καταθέσεων στη Μεγαλόνησο και ενώ ο διαγωνισμός για την πώληση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ εισέρχεται στην τελική ευθεία, ενόψει της κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών στις 29 Απριλίου.
Η αποδυνάμωση της ρωσικής επιρροής στη Μεγαλόνησο μέσω της πρόκλησης ζημιάς στις «αποταμιεύσεις» της ρωσικής ολιγαρχίας και των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, επιχειρείται από την Ευρωπαϊκή Eνωση ακριβώς την περίοδο που η Κύπρος κάνει τα πρώτα της βήματα ως παραγωγού και μελλοντικού εξαγωγέα υδρογονανθράκων, με τη Ρωσία να επιδιώκει να εντείνει την επιρροή της. Παράλληλα, συμπίπτει χρονικά και με την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, με επίκεντρο τις οποίες οι ρωσικές επιχειρήσεις Gazprom και Negus Neft – Sintez έχουν στήσει κλοιό για να αποκτήσουν τον έλεγχο της εμπορικής δραστηριότητας και του δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου προς και από την Ελλάδα.
Χθες, λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση του αντιπροέδρου της Gazprom με τον Eλληνα πρωθυπουργό στην Αθήνα με αντικείμενο την εξαγορά της ΔΕΠΑ, ήταν η σειρά της Sintez, του έτερου διεκδικητή των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, να «καλοπιάσει» την ελληνική πλευρά. Σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Natural Gas Europe ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αντρέι Κορόλεφ, υποστήριξε ότι, αν η Sintez εξαγοράσει τις εταιρείες φυσικού αερίου στην Ελλάδα, προτίθεται να υλοποιήσει επενδύσεις 3 δισ. ευρώ σε υποδομές αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου και σε διεθνείς διασυνδέσεις με την Ιταλία, τα Σκόπια και την Αλβανία, προκειμένου να καταστήσει την Ελλάδα κόμβο φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.
Αναλυτές σημειώνουν πως, δεδομένης της ηχηρής απουσίας μεγάλων ευρωπαϊκών ομίλων από τον διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης των υποδομών φυσικού αερίου της Ελλάδας, οι εταιρείες ρωσικών συμφερόντων παίζουν στην ουσία μόνες, καθώς ο μόνος ισχυρός διεκδικητής απέναντί τους θα μπορούσε να είναι η αζέρικη εταιρεία φυσικού αερίου Socar. Παραμένει άγνωστο, πάντως, αν οι Αζέροι θα υποβάλουν δεσμευτική προσφορά, ενώ το ίδιο ισχύει και για την κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με το τσέχικο fund PPF.
Αντιθέτως, η κοινοπραξία Motor Oil-Μυτιληναίου επιβεβαίωσε χθες την πρόθεσή της να «φτάσει μέχρι τέλους» στον διαγωνισμό, κρατώντας χαμηλά πάντως τον πήχη για το τίμημα, με την επισήμανση ότι η πρότασή της θα έχει καθαρά εμπορικά κριτήρια και δεν προτίθεται να μπει σε παζάρια.
Οι επιδιώξεις της Ρωσίας που φέρεται πρόθυμη να δαπανήσει μεγάλα ποσά, έχουν κυρίως γεωπολιτικό χαρακτήρα και, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Gazprom, το ενδιαφέρον της σχετίζεται με την προσπάθεια διατήρησης του ολιγοπωλίου της στην τροφοδοσία της Ευρώπης, μέσω της συμμετοχής της στη διανομή της πίτας των υδρογονανθράκων στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.