ΣΙΤΕΣΑΠ
Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου
Να σταματήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της μαρίνας Αλίμου ζητούν τα μέλη του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών-άνευ πληρώματος (ΣΙΤΕΣΑΠ) γιατί, όπως υποστηρίζουν, αν προχωρήσει η πώληση, οδηγείται στον θάνατο ο θαλάσσιος τουρισμός και απειλούνται δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και εκατοντάδες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις του ελληνικού τουριστικού επαγγελματικού γιότινγκ.
Τονίζουν ακόμα ότι τη στιγμή που η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά τον θαλάσσιο τουρισμό, η κυβέρνηση του δίνει τη χαριστική βολή, παραδίδοντας τα κλειδιά του κλάδου στις ανταγωνίστριες χώρες.
Τα μέλη του ΣΙΤΕΣΑΠ σε συνέντευξη Τύπου ανέφεραν ότι η μαρίνα αποτελεί τη μόνιμη επαγγελματική βάση για 787 επαγγελματικά τουριστικά σκάφη αναψυχής (κυρίως ιστιοπλοϊκά μέχρι 20 μέτρα) που είναι περίπου το 1/3 του συνολικού ελληνικού στόλου και περίπου 150 διερχόμενα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τους και βάσει τιμολογίων άλλων ιδιωτικών μαρινών, αν τελικά πουληθεί, το τιμολόγιο ελλιμενισμού για τα επαγγελματικά σκάφη θα τριπλασιαστεί κάνοντας μη βιώσιμη τη λειτουργία των μικρών επιχειρήσεων.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Π. Λουτριώτης τόνισε ότι τα δύο κύρια προβλήματα του κλάδου είναι η ασυνέχεια κυβερνητικής πολιτικής στο γιότινγκ και στη δραστηριότητα σκαφών αναψυχής, επαγγελματικών και ιδιωτικών, καθώς και η συνεχιζόμενη έλλειψη αναπτυξιακής πολιτικής, παρά τα ζωντανά παραδείγματα γειτονικών ανταγωνιστριών χωρών.
Βασικό αίτημά τους είναι να μην αποκρατικοποιηθεί η μαρίνα και να παραμείνει κύρια επαγγελματική βάση τουριστικών επαγγελματικών σκαφών αναψυχής, με ανάλογες υπηρεσίες και επαγγελματικό τιμολόγιο.
ch.papastath@efsyn.gr