ΛΕΥΚΩΣΙΑ Του Ακη Φάντη
Τα ψέματα τελείωσαν. Η Κύπρος οδεύει είτε προς εξεύρεση της μαγικής εκείνης φόρμουλας που θα διασφαλίζει τα 5,8 δισ. ευρώ που απαιτούνται προκειμένου να λάβει τα 10 δισ. βοήθεια και να σώσει την οικονομία της, είτε πάμε για πτώχευση με ανυπολόγιστες συνέπειες. Αυτή είναι η επίσημη τοποθέτηση μετά την ολοκλήρωση και των χθεσινών αλλεπάλληλων και πολυεπίπεδων επαφών τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, ειδικά στη Ρωσία. «Δεν έχουμε ούτε εβδομάδες ούτε μέρες, αλλά μερικές ώρες», τόνισε με δραματικό τρόπο ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου μιλώντας στους δημοσιογράφους την ώρα που συνερχόταν το υπουργικό συμβούλιο σε μια κρίσιμη συνεδρίασή του.
«Το στοίχημα είναι να σώσουμε τον τόπο μας. Δεν έχουμε άλλη επιλογή», σημείωσε ο κ. Νεοφύτου, για να προσθέσει ότι «θα εργαστούμε μέχρι το πρωί να βρούμε τις λύσεις. Θεωρώ και πιστεύω ότι αυτή η πολιτική ηγεσία αυτού του τόπου έστω και την υστάτη θα πάρει τις ιστορικές της ευθύνες και θα σώσουμε τον τόπο μας. Το χρωστούμε στα παιδιά μας», κατέληξε.
Το υπουργικό συμβούλιο επεξεργάζεται νέα έκδοση του αρχικού νομοσχεδίου περί κουρέματος το οποίο θα θέσει αύριο ενώπιον των πολιτικών αρχηγών σε νέα σύσκεψη στο προεδρικό ο Νίκος Αναστασιάδης. Οπως έγκυρα πληροφορούμαστε από ανώτερη πηγή του προεδρικού, η κυβέρνηση εξασφαλίζει μέχρι τώρα ένα ποσό της τάξης των 3 δισ. ευρώ, οπόταν τα υπόλοιπα 2,8 δισ. θα πρέπει να εξευρεθούν άμεσα από άλλες πηγές. Αυτές θα προέλθουν από κούρεμα καταθέσεων και γι' αυτό η κυβέρνηση προσπαθεί να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική στήριξη στο νέο τροποποιητικό νομοσχέδιο. Αν αυτό δεν γίνει κατορθωτό, τότε η χώρα οδεύει ολοταχώς προς πτώχευση, επισήμανε η ίδια πηγή. Την ίδια προειδοποίηση απηύθυναν χθες σε δραματικούς τόνους και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Το γεγονός ότι οδεύουμε προς τα χειρότερα ενισχύεται και από την αποκάλυψη ότι, αν δεν εξευρεθεί λύση μέχρι αύριο, τότε υπάρχει στο τραπέζι η ιδέα της πτώχευσης των δύο μεγάλων τραπεζών και η αντικατάστασή τους με μια «καλή» και μια «κακή» τράπεζα που θα αναλάβουν τα περαιτέρω. Το γεγονός επίσης ότι παρατάθηκε το καθεστώς τραπεζικής αργίας μέχρι την Τρίτη 26 του Μάρτη ενισχύει αυτές τις υποθέσεις. Μάλιστα η προεδρική πηγή διέψευσε ότι μελετάται η επιβολή πλαφόν στην απόσυρση χρημάτων από καταθέτες, καθιστώντας έτσι ακόμη πιο οδυνηρή την όλη κατάσταση. Οι ελπίδες ότι οι Ρώσοι θα βοηθήσουν κατά τρόπο ουσιαστικό την Κύπρο δεν επαληθεύτηκαν, όπως ήδη σημειώσαμε, και μάλιστα ο πρωθυπουργός Μεντβιέντεφ δήλωσε ότι η κατάσταση για την Κύπρο έχει περιπλεχθεί και ότι η όποια λύση εξευρεθεί δεν πρέπει να βλάψει τις σχέσεις της χώρας του με την Ε.Ε. «Φαίνεται ότι κάθε λάθος που ήταν δυνατό να γίνει έχει γίνει σε αυτή την υπόθεση (της Κύπρου)», δήλωσε ο Μεντβιέντεφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ. Εξέφρασε την ευχή να βρεθεί λύση που να μην έχει αντίκτυπο στις σχέσεις Μόσχας-Ε.Ε. Αύριο συνέρχεται στη Μόσχα η σύνοδος κορυφής Ρωσίας-Ε.Ε. όπου θα συζητηθεί και η κυπριακή κρίση.
………………………………………………………………………………
Ταμείο στήριξης
Ακόμα και στην ίδρυση Επενδυτικού Ταμείου Στήριξης της οικονομίας στο οποίο θα κληθούν να καταθέσουν εθελοντικά χρήματα οι πάντες προχωράει η κυβέρνηση Αναστασιάδη για να μαζέψει σήμερα και αύριο τα 5,8 δισ. ευρώ. Αν δεν συγκεντρωθούν, που είναι το πιθανότερο, η κυβέρνηση θα επανέλθει με νέα συμπληρωματική πρόταση που θα προνοεί για άλλα μέτρα
………………………………………………………………………………..
Ανάγωγα
Είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι για το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο, αφού η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος και η ηγεσία της συμφώνησε με το σχέδιο του Εurogroup. Mα, αγαπητέ μου, η Κύπρος δεν είναι ένα οποιοδήποτε ανεξάρτητο κράτος, είναι το κράτος με το οποίο έχουμε στενούς εθνικούς δεσμούς. Είναι το κράτος που υπέστη βαρύ πλήγμα από το κούρεμα του ελληνικού χρέους, είναι το κράτος στις τράπεζες του οποίου υπάρχουν καταθέσεις Ελλήνων πολιτών, ύψους 17 δισ. ευρώ, ενώ πολλές ελληνικές επιχειρήσεις έχουν δανειστεί από τις κυπριακές τράπεζες μεγάλα ποσά. Αλλά, ας τα παρακάμψουμε αυτά τα «επουσιώδη». Ποιος είναι ο ρόλος της ελληνικής πλευράς όταν διαπιστώνει [;] ότι μια απόφαση ευρωπαϊκού οργάνου μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις; Προφανώς να εκφράσει τουλάχιστον αντιρρήσεις. Τις εξέφρασε; Να στοιχηματίσουμε στο «όχι»; Σαν να κλέβουμε εκκλησία είναι…
Τάσος Παππάς