27/11/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιτέλους, στη Βουλή η λίστα Λαγκάρντ

Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΤΗ Η Δικαιοσύνη άνοιξε τον δρόμο, αλλά η Βουλή θα αποφασίσει ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει προκειμένου να διερευνήσει, όπως οφείλει, τις τυχόν ποινικές ευθύνες μελών της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου για τη μη αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ με τα 2.059 ονόματα Ελλήνων μεγαλοκαταθετών στην ελβετική HSBC. Κεντρικά.
      Pin It

Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΤΗ

 

Η Δικαιοσύνη άνοιξε τον δρόμο, αλλά η Βουλή θα αποφασίσει ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει προκειμένου να διερευνήσει, όπως οφείλει, τις τυχόν ποινικές ευθύνες μελών της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου για τη μη αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ με τα 2.059 ονόματα Ελλήνων μεγαλοκαταθετών στην ελβετική HSBC.

 

Κεντρικά πρόσωπα της υπόθεσης, όπως προκύπτει από τη δικογραφία που απεστάλη, τελικά, χθες στη Βουλή από το υπουργείο Δικαιοσύνης (είχε προηγηθεί παραγγελία των οικονομικών εισαγγελέων με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών), είναι οι πρώην υπουργοί Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελος Βενιζέλος.

 

Ο πρώτος, που ήταν ο αρχικός παραλήπτης της λίστας -από τις γαλλικές αρχές- ομολόγησε πρόσφατα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ότι το πρωτότυπο αρχείο έχει… χαθεί.

 

Ο δεύτερος, που ενημερώθηκε για την ύπαρξή της από τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ι. Διώτη, υποστηρίζει ότι το υλικό είναι παράνομο, ως προϊόν υποκλοπής, και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Ο κ. Βενιζέλος, όταν «έσκασε» η υπόθεση της «άφαντης» λίστας, απέστειλε στο Μαξίμου ένα αντίγραφο της σε «στικάκι» (USB) που, κατά δήλωση του, του είχε παραδώσει ο κ. Διώτης.

 

Το αποτέλεσμα πάντως των χειρισμών και των δύο είναι να παραμείνει η λίστα «κενό γράμμα« για περίπου δύο χρόνια.

 

Οι αλλεπάλληλες άλλωστε «προσκρούσεις» στα ονόματά τους, κατά τη διάρκεια της έρευνας για ευθύνες των μη πολιτικών προσώπων που ενδεχομένως συνετέλεσαν στο «θάψιμο» της λίστας,υποχρέωσαν τους εισαγγελείς να ζητήσουν από τον Αρειο Πάγο να διαβιβάσει «αμελλητί» τη δικογραφία στη Βουλή.

 

Καταλυτικό ρόλο στον «μονόδρομο» της Βουλής φέρεται να έπαιξαν οι καταθέσεις των πρώην γραμματέων του ΣΔΟΕ, Καπελέρη και Διώτη (κλήθηκαν ως ύποπτοι για τους δικούς τους χειρισμούς) που «άδειασαν» τους δύο πρώην υπουργούς, υποστηρίζοντας ότι δεν τους έδωσαν επίσημη εντολή για έρευνα των προσώπων που περιλαμβάνονται στη λίστα.

 

Η ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ

 

Στο διαβιβαστικό προς τη Βουλή (απεστάλη και το ψηφιακό υλικό με τα 2.059 ονόματα) δεν γίνεται μνεία σε ονόματα, αναφέρονται όμως τα εξής:

 

«Σας στέλνουμε χωρίς αξιολόγηση τη δικογραφία για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, καθώς και την ίδια τη λίστα, η οποία περιέχει τα ονοματεπώνυμα Ελλήνων καταθετών στη συγκεκριμένη τράπεζα.

 

Παρακαλούμε όπως εξετάσετε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες περιήλθε στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών το CD με τα ονοματεπώνυμα αλλά και ο τρόπος που αξιοποιήθηκε από τους αρμόδιους.

 

Σας καλούμε επίσης να εξετάσετε τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες μελών της τότε κυβέρνησης που παρέλαβαν και διαχειρίστηκαν το CD ».

 

Η Βουλή καλείται τώρα να αποφασίσει για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η αντιπαραβολή των ονομάτων που περιέχονται στο ψηφιακό υλικό με αυτά που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Hot Doc».

 

 

Scroll to top