Του Βασίλη Γεώργα
Παζάρια για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ στον απόηχο των εξελίξεων στην Κύπρο ήρθε να κάνει για δεύτερη φορά σε οκτώ ημέρες ο αντιπρόεδρος της ρωσικής Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, με την ελληνική κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ.
Παρότι κυβερνητικές πηγές επιχειρούσαν χθες να αποσυνδέσουν τη συνάντηση Χατζηδάκη-Μίλερ από αυτή καθεαυτήν τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ και να αναδείξουν το «πολυποίκιλο ενδιαφέρον της Gazprom για ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα», εντούτοις πληροφορίες θέλουν τη ρωσική πλευρά να έχει ασκήσει πιέσεις για το θέμα τροποποίησης των όρων του διαγωνισμού περί κατάθεσης εγγυητικής επιστολής ίσης με το 20% του τιμήματος.
Το θέμα είχε πέσει για πρώτη φορά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης κατά τη συνάντηση του «νούμερο 2» της Gazprom στην Ελλάδα στις 12 Μαρτίου, όταν και είδε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στον οποίο μεταφέρθηκαν οι επιφυλάξεις της Gazprom για τον κίνδυνο να χάσει τα 180 εκατ. ευρώ της εγγυητικής σε περίπτωση που αναδειχθεί πλειοδότρια αλλά οι ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού «μπλοκάρουν» τη μεταβίβαση.
Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται πρόθυμη να διευκολύνει τους Ρώσους, όχι αλλάζοντας τους όρους του διαγωνισμού ως προς τις εγγυητικές, αλλά εξειδικεύοντας τις προϋποθέσεις κατάπτωσης των εγγυητικών. Για τον σκοπό αυτό συμφωνήθηκε χθες να συσταθεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων με τη συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να εξετάσει τις νομικές δυνατότητες για αλλαγή στη διατύπωση του όρου περί εγγυητικών επιστολών ενόψει της υποβολής δεσμευτικών προσφορών στις 29 Απριλίου.
Στην προηγούμενη συνάντηση Σαμαρά-Μίλερ, οι Ρώσοι είχαν τάξει ως ανταλλάγματα για την υπογραφή νέας πολυετούς σύμβασης προμήθειας μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου αλλά και την επαναχάραξη των σχεδίων διέλευσης του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου South Stream ώστε να περιλαμβάνει και τη χώρα μας.
Προοπτική για επενδύσεις
Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης σχολίαζαν πάντως χθες, μετά τη συνάντηση, ότι δεν τέθηκαν ως θέμα στη συνάντηση οι ιδιωτικοποιήσεις αλλά ευρύτερα θέματα επενδύσεων του ρωσικού κολοσσού στην Ελλάδα. Οπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, «για να έρχεται δύο φορές μέσα σε δέκα μέρες ο κ. Μίλερ στην Αθήνα, αυτό καταδεικνύει ότι η Gazprom αξιολογεί θετικά τη χώρα μας και εκτιμά ότι υπάρχουν προοπτικές επενδύσεων».
Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αν στη συνάντηση τέθηκαν θέματα που σχετίζονται με τις τραπεζικές εξελίξεις στην Κύπρο, οι ίδιες πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι «η Gazprom είναι ενεργειακή εταιρεία, δεν είναι τράπεζα…».