Pin It

Το προτεινόμενο σχέδιο διάσωσης της κυπριακής οικονομίας είναι «απολύτως παράλογο», είπε ο κ. Μεντβιέντεφ, εξαπολύοντας νέους μύδρους με τον Ζ. Μπαρόζο στο πλευρό του, συνεχίζοντας τις ευρω-ρωσικές διευρυμένες διαβουλεύσεις

 

ΜΟΣΧΑ Του Θανάση Αυγερινού

 

Ρεκόρ ψυχρών θερμοκρασιών Μαρτίου στη ρωσική πρωτεύουσα χθες, με τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβιέντεφ να δίνει ρεσιτάλ επικρίσεων σε όλους τους τόνους προς Ε.Ε. και κυπριακή κυβέρνηση και τον Μ. Σαρρή να περιμένει ολόκληρη την ημέρα τις ρωσικές απαντήσεις στις κυπριακές προτάσεις. Καλώς εχόντων των πραγμάτων οι απαντήσεις αυτές επρόκειτο να του ανακοινωθούν σε νέα συνάντηση με τον ομόλογό του Αντόν Σιλουάνοφ αργά το βράδυ, όμως λίγο νωρίτερα ο Ντ. Μεντβιέντεφ είχε φροντίσει να δώσει το περίγραμμα των ρωσικών σκέψεων.

 

Το προτεινόμενο σχέδιο διάσωσης της κυπριακής οικονομίας είναι «απολύτως παράλογο», είπε ο κ. Μεντβιέντεφ, εξαπολύοντας νέους μύδρους έχοντας αυτή τη φορά στο πλευρό του τον Μανουέλ Μπαρόζο, με τον οποίο θα συνεχιστούν και σήμερα οι ευρω-ρωσικές διευρυμένες διαβουλεύσεις, που επισκιάστηκαν από το νέο κυπριακό ζήτημα.

 

«Η Κύπρος αρνήθηκε να επιβάλει φόρο στις καταθέσεις», είπε ο Ρώσος πρωθυπουργός καταχειροκροτούμενος από τους Ρώσους επιχειρηματίες, καλώντας και τους Ευρωπαίους να φερθούν αναλόγως και προειδοποιώντας ότι, εάν τελικά οι αποφάσεις είναι διαφορετικές, η Μόσχα εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να καταγγείλει τη σύμβαση αποφυγής διπλής φορολόγησης με την Κύπρο, να ενθαρρύνει κρατικές και ιδιωτικές εταιρείες να προσφύγουν δικαστικώς κατά των κυπριακών και άλλων αρμόδιων αρχών, αλλά και να λάβει και άλλα αντίμετρα. Λίγο νωρίτερα ο κ. Μεντβιέντεφ είχε σχολιάσει ότι όποια απόφαση και αν ληφθεί, με ή χωρίς «δήμευση» ξένων καταθέσεων, το κυπριακό τραπεζικό σύστημα έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα εμπιστοσύνης και η εκροή χρημάτων από τις τράπεζες είναι αναπόφευκτη.

 

Συμβιβαστική λύση

 

Προσπαθώντας να κατευνάσει τα πνεύματα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποσχέθηκε ανοιχτές συνεννοήσεις με τη ρωσική πλευρά για το θέμα της Κύπρου, εξηγώντας ότι η Ρωσία δεν θα μπορούσε να έχει ενημερωθεί νωρίτερα για τις αποφάσεις του Eurogroup γιατί η συνεδρίασή του ολοκληρώθηκε ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου και μόνον κατόπιν αυτού ενημερώθηκαν και οι λοιπές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

 

«Η απόφαση ήταν συμβιβαστική και αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο είναι αποτέλεσμα του διογκωμένου πιστωτικού συστήματος της χώρας, που ξεπερνά οκτώ φορές το ΑΕΠ της», είπε ο Μπαρόζο εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι «έχουμε στο παρελθόν λύσει και πιο σοβαρά προβλήματα κι ελπίζω και τώρα ότι θα βρούμε λύση».

 

Η ρωσική ηγεσία, πάντως, έδειξε εξ αρχής ότι ενοχλείται σφόδρα όταν άλλοι αποφασίζουν για τα δικά της συμφέροντα και συνέχιζε και χθες να δείχνει την ενόχληση αυτή με πρωταγωνιστικό ρόλο στον Ντ. Μεντβιέντεφ και επιδεικτικά απόντα τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

 

Αναφερόμενος ειδικότερα στις κυπριακές «προσφορές» περιουσιακών στοιχείων προς απόκτηση από τη ρωσική πλευρά, ο κ. Μεντβιέντεφ ήταν εξαιρετικά απορριπτικός, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση της παραχώρησης υποθαλάσσιων οικοπέδων με κοιτάσματα φυσικού αερίου «όχι απλή», καθώς είναι ασαφές πώς μπορεί να υπολογιστεί η αξία τους, αλλά και γιατί «γνωρίζουμε ότι υπάρχουν εκεί ιδιαίτερα προβλήματα με την Τουρκία».

 

«Είμαστε φυσικά έτοιμοι να ακούσουμε οποιεσδήποτε ιδέες, οι οποίες προέρχονται από τους Κυπρίους, θα προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τα επιχειρήματά τους», είπε ο κ. Μεντβιέντεφ αποκαλύπτοντας τα διαπραγματευτικά κενά μεταξύ Μόσχας και Λευκωσίας, έχοντας λίγο νωρίτερα πει ότι «δεν ακούσαμε τίποτε πολύ καινούργιο από την κυπριακή πλευρά».

 

Εξετάζουμε τις εκδοχές

 

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και το σχόλιο Μεντβιέντεφ σχετικά με το ενδεχόμενο παραχώρησης ναυτικής βάσης στην Κύπρο, για το οποίο ρωτήθηκε, για να απαντήσει κατ' αρχάς ότι «είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε διάφορες εκδοχές», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι θεωρεί το πρόβλημα της Κύπρου πρωτίστως κυπριακό, κατόπιν ευρωπαϊκό και μόνο εν συνεχεία των τρίτων χωρών, που έχουν συμφέροντα στην περιοχή.

 

Σύμφωνα με τον Μ. Σαρρή, η κυπριακή αντιπροσωπεία δεν ήρθε στη Μόσχα για να ζητήσει νέο δάνειο –εκείνο των 5 δισ. που προσπαθούσε επί οκτώ μήνες να εξασφαλίσει ματαίως ο προηγούμενος πρόεδρος της χώρας Δημήτρης Χριστόφιας– αλλά για να αναζητήσει επενδυτές. Απαντώντας σχεδόν στον κ. Σαρρή ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας και πρόεδρος της μεγαλύτερης κρατικής τράπεζας Sberbank Γκέρμαν Γκρεφ δήλωσε ότι «μας έγιναν προτάσεις για την εξαγορά μιας κυπριακής τράπεζας (σ.σ. πιθανώς της Λαϊκής), αλλά δεν μας ενδιαφέρει η προοπτική».

 

Επιμήκυνση

 

Η μόνη βεβαιότητα το βράδυ της Πέμπτης ήταν ότι η Μόσχα θα δώσει οπωσδήποτε μόνο την επιμήκυνση αποπληρωμής του παλαιού ρωσικού δανείου των 2,5 δισ. και θα πολεμήσει ώς το τέλος για την αποφυγή «κουρέματος», όρο για οποιαδήποτε άλλη συζήτηση στο πλαίσιο του «πακέτου βοήθειας», για την τελική διαμόρφωση του οποίου το Κρεμλίνο δεν έχει σοβαρούς λόγους να βιάζεται. «Η Μόσχα θα συναινέσει για τη συμμετοχή της στο επενδυτικό ταμείο διάσωσης, που συγκροτεί η Κύπρος, αλλά δεν θα πρέπει να αναμένεται κάτι πολύ εντυπωσιακό είτε σε μεγέθη είτε σε ανταλλάγματα», εκτίμησε αργά χθες για την «Εφ.Συν.» πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν ώς και την τελευταία στιγμή πριν ξανανοίξουν οι κυπριακές τράπεζες.

 

[email protected]

 

……………………………………………………………………..

 

Απολύσεις και διαδηλώσεις

 

Λευκωσία

 

Πλήθη κόσμου άρχισαν χθες το απόγευμα να συρρέουν έξω από τη Βουλή, όπου στις 7.30 επρόκειτο να συνέλθει το νομοθετικό σώμα για να εγκρίνει το νομοσχέδιο για την ίδρυση του Ταμείου Στήριξης. Το κλίμα ήταν τεταμένο απ’ αφορμή πληροφορίες ότι 500 υπάλληλοι της Λαϊκής Τράπεζας ειδοποιηθήκαν ότι απολύονται. Σε κάποια φάση διαδηλωτές έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και κατευθύνθηκαν στο κτίριο της Βουλής όπου απωθήθηκαν από αστυνομικούς φρουρούς.

 

 

Scroll to top