Pin It

Η εκκλησία γίνεται «στρατηγικός επενδυτής» στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο και επανέρχονται από το παράθυρο τα σχέδιά της για δημιουργία γιαγαντιαίου πάρκου στην Πεντέλη

 

Tης Χαράς Τζαναβάρα

 

Ως… «στρατηγικός επενδυτής» αντιμετωπίζεται η Εκκλησία στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο και θα έχει τη δυνατότητα να αναπτύσσει επενδυτικά προγράμματα με καθεστώς fast track σε εκτάσεις που διαθέτει «περιουσιακά δικαιώματα»! Με αυτή τη ρύθμιση ξανάρχονται από το «παράθυρο» τα επενδυτικά σχέδια της Μονής Πεντέλης για τη δημιουργία γιγαντιαίου φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 300 MW στην τοποθεσία Καλύσια, σε καμένη περιοχή που έχει κηρυχθεί αναδασωτέα.

 

Γενική κατακραυγή

 

Το πάρκο, όπως είχε ανακοινωθεί παλιότερα, προβλέπεται να καταλάβει έκταση 3.500 στρεμμάτων, ίση με τον πρώην Δήμο Νέας Πεντέλης! Πρόκειται για έκταση μέσα στη ζώνη προστασίας του διατάγματος της Πεντέλης (Π.Δ. 755/1988) και επιπλέον με βάση τον νόμο 1811/1988 εντάσσεται στις καταπατημένες δασικές περιοχές που έπρεπε να έχουν αποδοθεί από χρόνια στο Δημόσιο.

 

Η σχετική τροπολογία είχε υποβληθεί πριν από ένα χρόνο σε άλλο νομοσχέδιο και είχε αποσυρθεί κάτω από τη γενική κατακραυγή τοπικών φορέων και οικολογικών οργανώσεων (WWF Ελλάς, Greenpeace, Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού). Να σημειωθεί ότι στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής έχουν απορριφθεί αιτήσεις πολιτών και επιχειρηματιών για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών, ακόμη και σε χώρους που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις.

 

Είχε μάλιστα αποκαλυφθεί ότι για να καλυφθεί η προβλεπόμενη ισχύς των 300 MW θα χρειαζόταν έκταση 5-6.000 στρεμμάτων και όχι 3.500 όπως υποστήριζε η Εκκλησία και ως αντάλλαγμα είχε υποσχεθεί ότι θα προχωρούσε σε αναδάσωση 20.000 στρεμμάτων. Στην περιοχή έχουν εκπονηθεί μελέτες για 32.000 στρέμματα καμένης δασικής γης και τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί εκτεταμένες αναδασώσεις από την Περιφέρεια Αττικής και κινήματα πολιτών, επομένως είναι πιθανόν οι υποσχέσεις να είναι χωρίς αντίκρισμα.

 

«Η περιβαλλοντική επιβάρυνση θα είναι τεράστια», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» η βουλευτής Χαρά Καφαντάρη, υπεύθυνη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα περιβάλλοντος. Ζητά να αποσυρθεί η πρωτοφανής διάταξη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Η Πεντέλη κινδυνεύει να μετατραπεί σε βιομηχανική περιοχή.

 

Τραγικές συνέπειες

 

Η περίφημη «αναδάσωση» δεν θα γίνει με δέντρα αλλά με τεράστιους μεταλλικούς πυλώνες για τη μεταφορά του ρεύματος. Θα κατασκευαστούν κτίρια και αποθήκες για τη λειτουργία της μονάδας. Οι συνέπειες θα είναι τραγικές σε ένα οικοσύστημα που έχει επιβαρυνθεί από τις πυρκαγιές. Ανυπολόγιστη θα είναι και η οπτική ρύπανση».

 

Οι κάτοικοι, που είχαν ξεσηκωθεί πριν από ένα χρόνο και ματαίωσαν την «επένδυση», εκφράζουν φόβους ότι το φωτοβολταϊκό πάρκο θα είναι η αρχή για την οικοπεδοποίηση του βουνού σε εκτάσεις που διεκδικεί η Εκκλησία, ενώ υπάρχουν και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που έχουν αγοράσει από τη Μονή αμφισβητούμενες εκτάσεις και περιμένουν να επωφεληθούν από την προωθούμενη ρύθμιση.

 

 

Scroll to top