23/03/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα Βαλκάνια φλέγονται!

      Pin It

Η Κροατία υποδέχεται στο Ζάγκρεμπ τη Σερβία και… τα λόγια είναι περιττά!

 

Του Θ. Ασημακόπουλου

 

Αν δεν υπήρχε το παιχνίδι της Εθνικής μας στη Βοσνία, θα σας συστήναμε να παρακολουθούσατε ένα και μόνο ματς απόψε το βράδυ. Αυτό ανάμεσα στην Κροατία και τη Σερβία.

 

Παραπέρα εξηγήσεις δεν χρειάζονται για την κόντρα των δύο λαών, που θα εκπροσωπηθούν από 22 ποδοσφαιριστές στο Ζάγκρεμπ.

 

Βαθμολογικά, το ματς έχει το δικό του ενδιαφέρον. Οι Σέρβοι θέλουν μόνο νίκη για να ελπίζουν σε πρόκριση στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, ενώ οι Κροάτες προσπαθούν να περάσουν το Βέλγιο, με το οποίο ισοβαθμούν στην πρώτη θέση του Α΄ ομίλου.

 

Ομως, ακόμα κι αν το ματς ήταν εντελώς αδιάφορο ποδοσφαιρικά, κουβαλάει τόσο μεγάλο γόητρο και περηφάνια, που οι δύο ομάδες θα έκαναν τα πάντα για να το κερδίσουν.

 

Το κλισέ «τα Βαλκάνια φλέγονται» έρχεται στη σωστή του διάσταση με τη διεξαγωγή αυτού του αγώνα. Για την ακρίβεια, ήδη υπάρχει «φωτιά», καθώς όλοι κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα. Οι δύο ομάδες, οι ποδοσφαιρικές τους ομοσπονδίες, η UEFA και η αστυνομία της Κροατίας.

 

Βλέπετε, ο φόβος των επεισοδίων δεν είναι τεράστιος. Σέρβοι οπαδοί δεν θα βρεθούν στο στάδιο «Μάξιμιρ», ούτε Κροάτες στις 6 Σεπτεμβρίου στο Βελιγράδι. Ετσι, τουλάχιστον, συμφώνησαν οι δύο πλευρές. Ομως, ούτε τώρα έπαψε να υπάρχει πονοκέφαλος.

Κατά πρώτον, δεν είναι διόλου απίθανο να κινδυνεύσει από επιθέσεις η σερβική αποστολή. Γι’ αυτό και θα βρίσκεται υπό διαρκή επιτήρηση. Από το αεροδρόμιο, στο ξενοδοχείο, στον δρόμο, στο γήπεδο και μετά πάλι αεροδρόμιο. Παντού. Και κανείς δεν θέλει να σκεφτεί τι μπορεί να συμβεί, αν το ματς «στραβώσει» για την Κροατία…

Από την άλλη, υπάρχει φόβος για την παρουσία Σέρβων χούλιγκαν στην πρωτεύουσα της Κροατίας. Τα 34.000 εισιτήρια έχουν εξαντληθεί εδώ και μέρες, αλλά οι οδηγίες είναι σαφείς. Από χθες, υπάρχουν διαρκείς έλεγχοι στα σύνορα, στα αεροδρόμια, στους σταθμούς των τρένων. Στόχος να εντοπιστούν τυχόν Σέρβοι οπαδοί που θέλουν να περάσουν σε κροατικό έδαφος, με σκοπό να τρυπώσουν στο γήπεδο. Επίσης, υπάρχει εντολή να διακοπεί το ματς σε περίπτωση που ακουστούν αντεθνικά συνθήματα!

Προσπαθώντας να κρατήσει τις ισορροπίες, ο επικεφαλής της αστυνομίας του Ζάγκρεμπ Κρούνοσλαβ Μπόροβετς, δήλωσε: «Αρχικά πρέπει να γίνουν συστάσεις. Μετά να σταματήσει το ματς προσωρινά. Κι αν αποφασιστεί η οριστική διακοπή του, τότε θα επέμβουμε για να εκκενώσουμε το γήπεδο…»

Η UEFA, έχει χαρακτηρίσει τον αγώνα «υψηλού κινδύνου» και πριν από μερικές μέρες έστειλε επιστολές στους πρωθυπουργούς των δύο χωρών. Ζήτησε να μειωθούν τα φαινόμενα βίας, αφού στο παρελθόν (πρόσφατο και μη) οι οπαδοί των μεγάλων συλλόγων τους πρωταγωνιστούν σε επεισόδια. Απλά, θεωρήθηκε κατάλληλο το timing για τις συστάσεις, ενόψει και του σημερινού ματς.

Η απάντηση; Στις 12 Μαρτίου, η κροατική κυβέρνηση απάντησε στον Πλατινί, χαρακτηρίζοντας το γράμμα του «ανάρμοστο», αλλά εντελώς ξαφνικά, τη Δευτέρα άλλαξε ρότα, δείχνοντας να συμμορφώνεται με τις επιταγές της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας: «Θέλουμε οι φίλαθλοί μας να είναι οι καλύτεροι πρέσβεις του ποδοσφαίρου μας. Πέρα από τη βία επιθυμούμε να πατάξουμε τους στημένους αγώνες και το παράνομο στοίχημα» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας της χώρας, Ζέλικο Γιοβάνοβιτς. Σαν κάτι να άλλαξε ξαφνικά, αλλά κανείς δεν θα το μάθει.

Οι οργανωμένοι οπαδοί στις δύο χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας έχουν τεράστια δύναμη, από την εποχή του εμφυλίου και μετά. Απόψε, χιλιάδες μέλη των Blue Bad Boys της Ντινάμο Ζάγκρεμπ θα δίνουν τον ρυθμό στην κερκίδα, ενώ στα παιχνίδια που διεξάγονται στο Σπλιτ, κουμάντο κάνουν οι Torcida της Χάιντουκ. Αντρες που είναι έτοιμοι να δώσουν και τη ζωή τους για τη χώρα τους, αν και είναι εχθροί μεταξύ τους.

Αντίστοιχα, στο Βελιγράδι υπάρχουν οι Delije του Ερυθρού Αστέρα και οι Grobari της Παρτιζάν, που πριν σκοτώσουν οι μεν τους δε, θέλουν να ξεπαστρέψουν πρώτα τους Κροάτες. Στις λέξεις δεν υπάρχουν εισαγωγικά… Οταν λέμε σκοτώνουν, σκοτώνουν…

Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, σχεδόν όλα τα μέλη των συνδέσμων των δύο ομάδων πολέμησαν για την Κροατία και τη Σερβία αντίστοιχα.

Οπως λένε, άλλωστε, τα παλιά μέλη των οργανωμένων που έζησαν από μέσα τον πόλεμο, «όσο υπάρχει η γενιά μας, τα παιχνίδια ανάμεσα σε Κροάτες και Σέρβους, δεν θα έχουν καθαρά αθλητικό ενδιαφέρον»…

 

 

 

Scroll to top