Ο Ν. Αναστασιάδης στο χθεσινό διάγγελμά του σύστησε κουράγιο στους Κυπρίους και υποσχέθηκε καταλογισμό ποινικών ευθυνών σε όσους οδήγησαν τη χώρα στην κρίση
Λευκωσία Ακης Φάντης
«Από σήμερα αρχίζουμε όλοι μαζί την προσπάθεια ανοικοδόμησης. Η πατρίδα μας πέρασε και χειρότερα. Ο κυπριακός λαός, με το πείσμα, τη φιλοπατρία, την εργατικότητα και την υπευθυνότητα που τον διακρίνει, θα ανατρέψει τα αρνητικά δεδομένα και θα μπει ξανά στον δρόμο της δημιουργίας. Ας μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία κάνοντας μια νέα αρχή για να κτίσουμε το μέλλον σε πιο στέρεες και υγιείς βάσεις».
Αυτά ανέφερε στο χθεσινό διάγγελμά του ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στις δραματικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεών του με το Eurogroup, τονίζοντας ότι η Κύπρος βρέθηκε μια ανάσα πριν από την οικονομική κατάρρευση.
«Η συμφωνία στην οποία καταλήξαμε είναι οδυνηρή αλλά υπό τις περιστάσεις η καλύτερη που θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε. Ξεπερνιέται οριστικά ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Κύπρου και αποτρέπονται οι τραγικές συνέπειες στην οικονομία και την κοινωνία. Το τραπεζικό σύστημα θα σταθεροποιηθεί. Πετύχαμε την αποτροπή της χρεοκοπίας της Λαϊκής Τράπεζας και ό,τι αυτό θα συνεπαγόταν. Διασφαλίσαμε την πλήρη κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου. Με τη συγχώνευση της Τράπεζας Κύπρου με το υγιές μέρος της Λαϊκής Τράπεζας δημιουργείται μια ισχυρή τράπεζα ικανή να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των καταθετών και της εθνικής οικονομίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αναστασιάδης.
«Από αύριο αρχίζει μια νέα περίοδος για την Κύπρο. Τις επόμενες μέρες θα αρχίσουν να εφαρμόζονται δύσκολες αποφάσεις. Στην κατάσταση που βρεθήκαμε δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Ημουν υποχρεωμένος να πάρω δύσκολες, οδυνηρές, αλλά και τολμηρές αποφάσεις, προκειμένου να διασφαλίσω ένα διαχειρίσιμο αύριο» συνέχισε ο πρόεδρος.
Τέλος, ο Νίκος Αναστασιάδης απέρριψε την ιδέα για έξοδο της Κύπρου από την ευρωπαϊκή οικογένεια, ενώ δεσμεύτηκε ότι «στις αμέσως επόμενες μέρες, το υπουργικό συμβούλιο θα διορίσει ποινικούς ανακριτές με σαφείς και διευρυμένους όρους εντολής για την αναζήτηση και την απονομή ευθυνών εκεί και όπου ανήκουν».
«It’s been a hard day’s night» τραγουδούσαν οι Μπιτλς πριν από καμιά 30αριά χρόνια και το τραγούδι αυτό εκφράζει –σύμφωνα και με δήλωση του Ολι Ρεν- το κλίμα μέσα στο οποίο διεξήχθησαν οι ψυχοφθόρες διαπραγματεύσεις της 24ης προς την 25η Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Τελικά η Κύπρος, μετά από «ακόμα μια σκληρή νύχτα της μέρας» που ξημέρωσε, «διασώθηκε» από τη χρεοκοπία και «επέζησε» χάρη στον ασφυκτικό μνημονιακό ζυγό που της επιβλήθηκε. Εναν ζυγό που χαιρέτισαν όλοι οι παίκτες της ευρωπαϊκής σκηνής, αλλά για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Η μεν Ανγκελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε γιατί πέρασε το γερμανικό μοντέλο λύσης των οικονομικών κρίσεων, οι δε υπόλοιποι γιατί απαλλάχθηκαν από τον πονοκέφαλο της άτακτης χρεοκοπίας μιας χώρας της ευρωζώνης με ό,τι αυτό θα συνεπαγόταν για τις άλλες χώρες και το σύστημα. Οι μόνοι που καταριούνται ακόμα τη συμφωνία με την τρόικα είναι οι Ρώσοι, αφού η αντίδραση του Ντμίτρι Μεντβέντιεφ ήταν λακωνική αλλά αρκούντως δηκτική: «Κατά την άποψή μου, η κλοπή αυτού που έχει ήδη κλαπεί συνεχίζεται», δήλωσε αμέσως μετά την εξαγγελία της συμφωνίας σε διεθνή πρακτορεία ο Ρώσος πρωθυπουργός, αναφερόμενος κυρίως στα ρωσικά κεφάλαια που «κουρεύονται» ανηλεώς.
Και οι Κύπριοι; Αυτοί μετρούν τις πληγές τους και λογαριάζουν πόσο θα υποβιβαστεί το ζηλευτό βιοτικό τους επίπεδο, πόσο θα αδειάσουν οι τσέπες τους, πόσο θα πυκνώσουν οι γραμμές ανέργων και πόσες επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο μέχρι την επόμενη μέρα. Πολλοί φοβούνται ότι αυτή η επόμενη μέρα θα είναι ακόμα χειρότερη αφού, όπως δείχνουν και τα παραδείγματα άλλων χωρών και ιδιαίτερα της Ελλάδας, κάθε φορά που θα μας «μετρούν» το ΔΝΤ και οι υπόλοιποι, θα προστίθενται και νέα μέτρα πάνω στη ράχη του κυπριακού λαού και των επιχειρήσεων. Η μόνη ελπίδα σε βάθος χρόνου είναι το φυσικό αέριο, όταν αυτό θα αρχίσει να ρέει προς τις αγορές. Αλλά εδώ μιλάμε για έναν ορίζοντα πενταετίας, οπότε κρατάμε μικρό καλάθι.
……………………………………………………………………
Ν. Παπαδόπουλος (ΔΗΚΟ) «Να το ξαναδούμε με το ευρώ»
«Θέλουμε να μείνουμε στην ευρωζώνη, αλλά το να φύγουμε από το ευρώ είναι τώρα ένα σημείο που πρέπει να διερευνηθεί» δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής της Κύπρου και αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, μιλώντας στο Bloomberg και πρόσθεσε: «Πρόκειται να εισέλθουμε σε μια πολύ βαθιά ύφεση, με υψηλή ανεργία και χωρίς προοπτική για ανάπτυξη και χρειάζεται να εξετάσουμε εάν υπάρχουν άλλοι τρόποι για να ξεπεράσουμε αυτά τα εμπόδια».