ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κώστα Μοσχονά
Μετά από 13 ώρες σκληρών διαπραγματεύσεων, οι εταίροι και δανειστές κατάφεραν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το ελληνικό χρέος που δίνει το πράσινο φως για σταδιακή εκταμίευση των 44 δισ. ευρώ.
Με τη συμφωνία αυτή η οριστική λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους παραπέμπεται στο μέλλον, όπως φάνηκε και από τις μεταμεσονύκτιες δηλώσεις των πρωταγωνιστών της διαπραγμάτευσης.
Τα βασικά σημεία της συμφωνίας είναι:
- Μείωση κατά 45 δισ. ευρώ τους χρέους, ώστε να βρεθεί στο επίπεδο του 124% του ΑΕΠ το 2020.
- Μείωση των διμερών δανείων κατά 90 μονάδες βάσης αμέσως και 50 μονάδες βάσης όταν η Ελλάδα αποκτήσει πρωτογενή πλεονάσματα.
- Η δόση ανέρχεται σε 43, 4 δισ. ευρώ, η οποία θα χορηγηθεί τμηματικά ως εξής: Η πρώτη εκταμίευση, ύψους 7 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα γίνει στις 5 Δεκεμβρίου. Η δεύτερη από το ΔΝΤ, ύψους 1,3 δισ., στις 8 Δεκεμβρίου.
Η τρίτη, ύψους 23 δισ., που προορίζεται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μέχρι τα Χριστούγεννα και οι επόμενες τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.
Απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση η αυστηρή τήρηση των όρων του Μνημονίου που θα εποπτεύεται από την τρόικα, όπως δήλωσαν σαφώς όλοι οι αξιωματούχοι.
Στις δηλώσεις του ο Ολι Ρεν ανέφερε ότι υπήρξε δέσμευση εκ μέρους του Eurogroup ώστε να μειωθεί το βάρος του χρέους της Ελλάδας ώς το 2020, αναφέροντας τρία σημεία στα οποία θα δοθεί προτεραιότητα.
1. Μείωση των επιτοκίων όσον αφορά τα ελληνικά ομόλογα.
2. Δέσμευση των κρατών της ευρωζώνης για χορήγηση χρηματικής βοήθειας μέχρι το 2013.
3. Επιπλέον βοήθεια από τα κράτη της ευρωζώνης με επαναγορά ομολόγων έτσι ώστε το ελληνικό χρέος να φτάσει στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.
Από τη μεριά της η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε ότι έγιναν σημαντικά βήματα ώστε το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο, αναφέροντας τις ουσιαστικές μειώσεις που θα γίνουν στα επιτόκια των διμερών δανείων, την επιστροφή κερδών του μηχανισμού στήριξης και την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.
Με τον τρόπο αυτό περιέγραψε ότι μπορεί όχι μόνο να επιτευχθεί ο στόχος του 124% ώς το 2020 αλλά και η αναλογία χρέους-ΑΕΠ να πέσει κάτω από το 110% το 2022.
Από την αρχή σχεδόν όλοι οι υπουργοί είχαν εκφράσει την ελπίδα ότι θα καταλήξουν σε μια κατ' αρχήν συμφωνία για την Ελλάδα, που θα απελευθερώσει τη δόση των 31,2 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια, όμως, η συζήτηση εξελίχθηκε σε μια αναμέτρηση μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων, με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να κλέβουν την παράσταση. Οπως και την περασμένη εβδομάδα…
Η Ελλάδα περιορίστηκε στην αίθουσα της συνεδρίασης σε ρόλο θεατή…
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε τους εταίρους και δανειστές ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να ληφθούν αποφάσεις. Μάλιστα, επισήμανε ότι, σε περίπτωση νέας αποτυχίας, θα δημιουργηθούν προβλήματα τόσο στην ελληνική κυβέρνηση όσο και στην ευρωζώνη.
Διαπιστώνοντας ότι σχεδόν τα ίδια προβλήματα επανήλθαν στο τραπέζι, ο πρόεδρος των 17 δοκίμασε για ένα τρίωρο τη συνταγή των διμερών επαφών με την Κ. Λαγκάρντ και τον Β. Σόιμπλε. Χωρίς, όμως, αποτέλεσμα.
Το ΔΝΤ επέμεινε στη λήψη δραστικών μέτρων από τους Ευρωπαίους για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ώστε να μειωθεί στο επίπεδο του 120 % το 2020, αλλά οι προτάσεις του προσέκρουσαν στις αντιδράσεις των εταίρων και ιδίως στην ομάδα που αποτελούν η Γερμανία, η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Αυστρία. Τελικά ο συμβιβασμός επιτεύχθηκε με αμοιβαίες υποχωρήσεις.
Eξερχόμενος του μεγάρου Μαξίμου στις 3 το πρωί, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι «όλα πήγαν καλά, καινούργια μέρα ξεκινάει αύριο για όλους τους Ελληνες».
Στο ερώτημα, δε, αν επικοινώνησε με τους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς απάντησε «ασφαλώς».