Pin It

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

 

Γλιτώνουν τη διαγραφή από τις σχολές τους (Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού-ΑΕΝ) οι περίπου 400 σπουδαστές, οι οποίοι δεν έβρισκαν πλοίο για να κάνουν το Β εκπαιδευτικό τους ταξίδι.

 

Αυτό αποφασίστηκε χθες, σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Ναυτιλίας, παρουσία του υπουργού Κ. Μουσουρούλη, αντιπροσωπείας της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών(ΕΕΕ) και της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θέματα ναυτικής εκπαίδευσης και κυρίως το πρόβλημα με τα θαλάσσια εκπαιδευτικά ταξίδια. Τα σημεία του πλαισίου συμφωνίας που επετεύχθη κατά την συνάντηση είναι:

 

- Με κανονιστική πράξη προωθείται η εγγραφή στο επόμενο διδακτικό  εξάμηνο των σπουδαστών που δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν ή δεν συμπλήρωσαν την απαιτούμενη θαλάσσια υπηρεσία.

 

-Με αυτή την πράξη λύνεται και το πρόβλημα των περίπου 400 σπουδαστών που κινδύνευαν να χάσουν το εξάμηνό τους, είτε να διαγραφούν από τις σχολές τους.

 

- Η εγγραφή στο τρίτο έτος σπουδών στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού θα επιτρέπεται με τη συμπλήρωση, συσσωρευτικά μέχρι τότε, τουλάχιστον επτάμηνης θαλάσσιας υπηρεσίας.

 

- Η εναπομένουσα θαλάσσια υπηρεσία (για τη συμπλήρωση των 12 μηνών) δύναται να πραγματοποιηθεί το αργότερο εντός εξαετίας από την εγγραφή του σπουδαστή στην ΑΕΝ, οπότε και θα του χορηγείται το Δίπλωμα Γ Τάξεως. Θα επεκταθεί, δηλαδή, ο χρόνος από δυο σε τρία έτη για την πραγματοποίηση των θαλασσίων ταξιδιών.

 

- Η πρόσληψη τουλάχιστον ενός σπουδαστή ανά διαχειριζόμενο πλοίο θα είναι υποχρεωτική για κάθε πλοίο, ανεξαρτήτως σημαίας, το οποίο διαχειρίζεται στην Ελλάδα εταιρεία βάσει του νόμου 89/67 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

 

 

 

 

 

 

 

Scroll to top