Pin It

H Κομισιόν επιβεβαιώνει τον Ντάισελμπλουμ για κούρεμα στα πρότυπα της Κύπρου

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κώστα Μοσχονά

 

getFileΕπεσαν οι μάσκες… Οι Βρυξέλλες αναγνωρίζουν, με τη σειρά τους, ότι οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ ενδέχεται να πηγαίνουν για κούρεμα προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για διασώσεις τραπεζών, όπως στην περίπτωση της Κύπρου…

 

Μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του Ολλανδού προέδρου της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με τις οποίες το πρόγραμμα που αποφασίστηκε για την Κύπρο αποτελεί ένα νέο «πρότυπο» που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες χώρες (βλέπε Νότο), τη σκυτάλη πήρε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Ερωτηθείσα σχετικά, η εκπρόσωπος του επιτρόπου Μισέλ Μπαρνιέ (εσωτερική αγορά) πήρε στην αρχή αποστάσεις από τις δηλώσεις του Γ. Ντάισελμπλουμ, λέγοντας ότι η περίπτωση της Κύπρου είναι ειδική και μοναδική και δεν μπορεί να αποτελέσει πρότυπο.

 

Σχέδιο εποπτείας

 

«Δεν λέμε ότι είναι ένα μοντέλο, διότι δεν πρέπει να ξαναβρεθούμε σε τέτοια κατάσταση στο μέλλον» είπε η Σαντάλ Χιουζ, επαναλαμβάνοντας τη γνωστή αρχή –που δεν τηρείται- ότι «οι πολίτες δεν πρέπει να πληρώνουν τα σφάλματα των τραπεζών». Μεταξύ του «πρέπει» ή «δεν πρέπει», όμως, και της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει σήμερα η ευρωζώνη, υπάρχει διαφορά…

 

Η εκπρόσωπος του Μπαρνιέ, λοιπόν, βρήκε την ευκαιρία να αναφερθεί στο σχέδιο που αποσκοπεί στην ενιαία εποπτεία των τραπεζών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς και στις συζητήσεις που γίνονται στο συμβούλιο υπουργών για την εξυγίανση των τραπεζών. Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε ότι δεν είναι δυνατόν να επιβληθεί κούρεμα στις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, λόγω της κοινοτικής οδηγίας που εγγυάται την αποζημίωση μέχρι αυτό το ποσό. Και έφτασε εκεί που ήθελε να φτάσει… Οτι στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συζητείται στο Συμβούλιο «δεν μπορεί να αποκλειστεί η χρησιμοποίηση για διασώσεις των καταθέσεων που υπερβαίνουν το ποσό των 100.000 ευρώ»…

 

Επιπλέον, η ίδια εκπρόσωπος ανέφερε ότι «πρέπει να εκσυγχρονιστεί η κοινοτική οδηγία που εγγυάται τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ», χωρίς να προχωρήσει σε διευκρινίσεις. Αλλωστε, πολλά είπε…

 

Σιγά σιγά, λοιπόν, έρχεται στην επιφάνεια το σχέδιο των χωρών με τα 3Α, το οποίο υποστηρίζει η Επιτροπή Μπαρόζο για γενίκευση του κουρέματος των καταθέσεων γενικά στις χώρες του Νότου και ιδίως αυτές που έχουν το μαχαίρι του μνημονίου στον λαιμό τους. Η Κύπρος ήταν το «πειραματόζωο»…Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι αμέσως τάχθηκε υπέρ της γενίκευσης του κυπριακού μοντέλου διάσωσης με κουρέματα των καταθέσεων σε όλα τα κράτη-μέλη ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γ. Καϊτάνεν. Μην ξεχνάμε ότι η Φινλανδία είναι, με την Ολλανδία και την Αυστρία, οι πιστοί σύμμαχοι του Βερολίνου.

 

Το Ευρωκοινοβούλιο

 

Μέλος του Ευρωκοινοβουλίου, ο Σουηδός Γκούναρ Χόκμακ, που ηγείται των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της νομοθεσίας σχετικά με την εξυγίανση των προβληματικών τραπεζών, τάχθηκε υπέρ του κυπριακού μοντέλου: «Οι καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ είναι προστατευμένες. Πάνω από αυτό το όριο δεν είναι διασφαλισμένες και θα αντιμετωπίζονται σαν κεφάλαιο σε διάσωση. Πρέπει να είμαστε σε θέση να κάνουμε μια διάσωση με ίδια μέσα και με καταθέσεις».

 

Αποστάσεις κράτησαν κορυφαία στελέχη της ΕΚΤ. «Νομίζω ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ έκανε λάθος σε όσα είπε», τόνισε ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εξαμελούς εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, συμπληρώνοντας ότι η Κύπρος δεν αποτελεί μοντέλο για την Ευρώπη. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Αυστριακός Εντβαλντ Νοβότνι, μελος του 23μελούς διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, υπενθύμισε: «Νομίζω ότι έχει γίνει σαφές πως η Κύπρος είναι πράγματι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Δεν αποτελεί μοντέλο για άλλες περιπτώσεις. Αυτό έγινε ξεκάθαρο και σήμερα από την ΕΚΤ».

 

Scroll to top