Παράγοντες του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου αλληλοκατηγορούνται για τα αίτια της κατάρρευσης. Tα ονόματα όσων μετέφεραν τις τελευταίες μέρες χρήματα στο εξωτερικό ζητάει η κυπριακή Βουλή
Της Αρτέμιδος Σπηλιώτη
Τη στιγμή που οι Κύπριοι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με μια νέα σκληρή πραγματικότητα (έλλειψη ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, «πάγωμα» μισθοδοσίας, ελλείψεις αγαθών, κίνδυνος ανεργίας) πολιτικοί και κορυφαία τραπεζικά στελέχη διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τις αιτίες του «κουρέματος», το οποίο αναμένεται να φτάσει στο 40%.
Η κυπριακή Βουλή ζήτησε λίστα με τα ονόματα εκείνων που μετέφεραν κεφάλαια στο εξωτερικό λίγες ημέρες πριν από την πρώτη απόφαση του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων και θα σταλεί επιστολή στους διαχειριστές της Λαϊκής, για να δώσει στοιχεία εκροής καταθέσεων.
Η επόμενη μέρα «άνοιξε» τα στόματα και οι αλληλοκατηγορίες -κατόπιν εορτής- μεταξύ… ομοτράπεζων μέχρι πριν από λίγες ημέρες, για πράξεις ή παραλείψεις που οδήγησαν σε οδυνηρές λύσεις δίνουν και παίρνουν. Και μέσα σ’ όλα ήρθε η… πρόταση του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς, να προσφέρει τα 5 δισ. ευρώ που χρειάζεται η Κύπρος, με την προϋπόθεση να τα ζητήσει η Λευκωσία από το κατοχικό καθεστώς ή να επιλέξει ως νόμισμα την τουρκική λίρα στα κατεχόμενα εδάφη.
Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ), Νίκος Κωνσταντίνου, υποστήριξε ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής ότι τον περασμένο Νοέμβριο απέστειλε άτυπο υπόμνημα στον τότε πρόεδρο Δημήτρη Συλλούρη, τονίζοντάς του ότι «πρέπει πρώτα να εξυγιανθεί η ΚΤΚ γιατί απέτυχε και φόρτωσε με υποχρεώσεις τη χώρα». Τον Ιούλιο του 2009 υπέβαλε εισηγήσεις στον τέως διοικητή της ΚΤΚ, Αθανάσιο Ορφανίδη, για τραπεζική εποπτεία στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Ρωσία. Ο τότε διοικητής, υποστήριξε ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι δεν θα αλλαχθεί το πρόγραμμα εποπτείας του εξωτερικού «για σκοπούς εντυπωσιασμού». Ο Ν. Κωνσταντίνου είπε ότι τον Σεπτέμβριο του 2011, όταν δόθηκε από τον ELA (Μηχανισμός Επείγουσας Παροχής Ρευστότητας της ΕΚΤ) στη Λαϊκή δάνειο 2,5 δισ. ευρώ, το Δ.Σ της Τράπεζας ενημερώθηκε 50 μέρες αργότερα.
Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Λαϊκής, Ανδρέας Φιλίππου, δήλωσε ότι αν δεν γινόταν η θυγατροποίηση των ελλαδικών εργασιών, η Λαϊκή θα γλίτωνε 5 δισ. Ο Νίκος Παπαδόπουλος , πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, κατηγόρησε όσους πανηγυρίζουν στην Ελλάδα για τις εξελίξεις στην Κύπρο κάνοντας λόγο για κλοπή κυπριακών τραπεζών. Ο κ. Βγενόπουλος και οι φίλοι του, είπε, θα διατηρήσουν 100% τις καταθέσεις τους, ενώ διαγράφονται τα δάνειά τους που ανέρχονται σε εκατομμύρια. Ο Ανδρέας Βγενόπουλος επέστρεψε τα βέλη τονίζοντας ότι η διάσπαση της Λαϊκής έγινε ώστε να προστατευθούν τα τεράστια συμφέροντα πίσω από την Τράπεζα Κύπρου.
Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Marfin, Ευθύμιος Μπουλούτας, χαρακτήρισε ψευδείς και ανυπόστατες τις κατηγορίες του Μ. Χατζηγιαννάκη και σημείωσε ότι ουδέποτε η Λαϊκή έδωσε «δάνειο κίνησης» στη Μονή Βατοπεδίου, αλλά «δάνεια περιόδου» και «δάνεια αλληλόχρεου λογαριασμού», που ήταν καλυμμένα υπενθυμίζοντας ότι η υπόθεση έχει τελεσιδικήσει αθωωτικά, στα ελληνικά δικαστήρια.
…………………………………………………………………….
Ερευνητική επιτροπή για ευθύνες
Λευκωσία Του Ακη Φάντη
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης ανακοίνωσε την πρόθεση του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για σύσταση ερευνητικής επιτροπής, η οποία θα αναζητήσει τυχόν ποινικές, αστικές ή πολιτικές ευθύνες για τη μεγάλη οικονομική τραγωδία που έπληξε τον τόπο. Τόνισε χαρακτηριστικά πως η κυβέρνηση «δεν θα αφήσει πέτρα που δεν θα σηκώσει» προκειμένου να εντοπίσει τους υπαίτιους αυτής της πρωτοφανούς τραγωδίας.
Σε δηλώσεις του χθες το απόγευμα, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «η επόμενη μέρα μετά τις σκληρές αποφάσεις που υποχρεωθήκαμε να πάρουμε είναι, όπως αναμέναμε, πολύ δύσκολη. Εχουμε να διαχειριστούμε τα πολλαπλά προβλήματα που έχουν ανακύψει». Σε πολιτικό επίπεδο, είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβουλεύτηκε με συνεργάτες του και άλλους συμβούλους με στόχο να ορίσει ομάδα διαχείρισης της κρίσης.
Αναφερόμενος στο καυτό θέμα των Ταμείων Προνοίας είπε ότι «ομάδα ειδικών από διάφορα υπουργεία επεξεργάζεται σενάρια για το πώς θα διασφαλιστούν».
Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρχίζει από σήμερα συσκέψεις που αφορούν θέματα επενδύσεων και υλοποίηση των καθυστερημένων αναπτυξιακών έργων, διευκρινίζοντας ότι «σήμερα θα γίνει σύσκεψη για εξέταση του θέματος της ενέργειας και μείωσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος».