ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου
Η μεγάλη διαφορά στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν η Κύπρος και η Ελλάδα από τον γερμανικό πολιτικό κόσμο βρίσκεται στο ότι στην περίπτωση της Κύπρου, οι Γερμανοί πολιτικοί –με εξαίρεση το κόμμα της Αριστεράς- επέδειξαν ομοφωνία.
Αυτό μας δείχνουν και οι χθεσινές δηλώσεις του υποψήφιου καγκελαρίου των Σοσιαλδημοκρατών, Πέερ Στάινμπρουκ, οι οποίες ταυτίζονται απόλυτα με αυτές των Μέρκελ-Σόιμπλε.
Να θυμίσουμε ότι οι Σοσιαλδημοκράτες είναι εκείνοι που πρώτοι από όλους, πριν από μήνες, είχαν τις πιο σκληρές θέσεις για την αντιμετώπιση του κυπριακού προβλήματος. Ηταν οι πρώτοι που φώναζαν για «πλυντήριο μαύρου χρήματος στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ολα αυτά, με την προοπτική των εκλογών που θα γίνουν το φθινόπωρο στη Γερμανία.
Αναφερόμενος στα αποτελέσματα του Γιούρογκρουπ για την Κύπρο, ο Πέερ Στάινμπρουκ δήλωσε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Τσάιτ»: «Είναι καλό το ότι οι Κύπριοι προτίθενται τώρα να αλλάξουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο, διότι δεν λειτουργεί. Η χώρα δεν μπορεί για μακρό διάστημα να ζει από τις καταθέσεις δισεκατομμυρίων, τη χαμηλή φορολόγηση και τα ελκυστικά υψηλά επιτόκια. Οι τράπεζές τους πρέπει να συρρικνωθούν. Τους κινδύνους δεν μπορεί στο τέλος να τους επωμίζονται οι Γερμανοί, οι Ολλανδοί και οι Γάλλοι φορολογούμενοι».
Σε ερώτηση για το αν ανησυχεί για την επιρροή των Ρώσων, ο Στάινμπρουκ απαντά ότι «η Κύπρος πρέπει να αποφασίσει αν το κέντρο βάρους της βρίσκεται εντός της Ε.Ε. και της ευρωζώνης. Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της Δευτέρας φαίνεται να δίνει μια ένδειξη αναφορικά με αυτό».
Ο ίδιος τονίζει ότι «σε κάθε περίπτωση οι Ρώσοι θα συνεχίσουν να είναι εταίροι της Ευρώπης. Τα συμφέροντά τους πρέπει να τα γνωρίζουμε και να τα λαμβάνουμε υπόψη μας. Συγχρόνως, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι τα δυτικά μας πρότυπα πλουραλιστικής δημοκρατίας δεν είναι άμεσα μεταβιβάσιμα στη Ρωσία».
Παράλληλα, οι πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την Κύπρο και τη φορολόγηση των καταθέσεων δείχνουν ότι αυτές δημιουργούν μεγάλες ανησυχίες και στους καταθέτες στη Γερμανία.
Εξάλλου, με χθεσινές του δηλώσεις, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ντόιτσε Μπανκ, Ντέιβιντ Λάνταου, επικροτεί τις αποφάσεις που πήρε το Γιούρογκρουπ για την Κύπρο και σημειώνει ότι «τελικά, πρέπει να πληρώνουν και οι πλούσιοι καταθέτες για τη σωτηρία των τραπεζών, προτού καταλήξουμε να κληθεί ο φορολογούμενος να πληρώσει γι' αυτές».
Ο Λάνταου τάσσεται υπέρ της επιβολής πειθαρχίας, όπου κατά τη γνώμη του αυτή απουσιάζει.
Οπως τονίζει σχετικά, «όπου μας δίνεται ευκαιρία, πρέπει να επιβάλλουμε την οικονομική πειθαρχία», ενώ ασκεί κριτική σε όσους επέλεξαν αρχικά να επιβληθεί φορολογία και σε καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.
Υποστηρίζει ότι «έπρεπε από την αρχή να μην είχαν αγγιχθεί οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ. Αυτό ήταν ένα τεράστιο λάθος. Δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι μπορεί να θιγούν στο μέλλον οι εγγυημένες καταθέσεις στην Ε.Ε.».