Με αδημονία περιμένουν αξιωματούχοι και ιδιώτες επενδυτές το άνοιγμα των κυπριακών τραπεζών για να προσδιορίσουν τις πραγματικές τους απώλειες
ΜΟΣΧΑ Του Θανάση Αυγερινού
Πιο ψύχραιμοι από τις προηγούμενες ημέρες, αλλά πάντα ανήσυχοι Ρώσοι αξιωματούχοι και ιδιώτες επενδυτές αναμένουν με αδημονία το αυριανό άνοιγμα των κυπριακών τραπεζών και την οριστική διαμόρφωση των απωλειών για δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς από το «κούρεμα» στις κυπριακές καταθέσεις τους.
Σημαντικό παράθυρο
«Η Κύπρος ήταν ένα σημαντικό παράθυρο για συναλλαγές στην Ευρώπη. Ελπίζω ότι θα αποκατασταθεί, καθώς οι τράπεζές μας (με πρώτη τη θυγατρική της VTB) βρίσκονται σε αρκετά φυσιολογική κατάσταση», σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Αντρέι Κλέπατς, προσθέτοντας ότι μπορεί να ανοίξουν νέες δυνατότητες και για άλλες ρωσικές τράπεζες, που λειτουργούν στην Κύπρο, αλλά κυρίως ότι η γενικότερη αναστάτωση στη διεθνή οικονομία έχει αρνητική επίδραση στη Ρωσία. Εδειξε δε να φοβάται ότι η εκροή ρωσικών κεφαλαίων θα ξεπεράσει φέτος τα προϋπολογισμένα 10 δισ. δολ., καθώς μόνο τον Φεβρουάριο έφτασε στα 6 δισ.
Αρκετά πιο κατηγορηματικός είναι ο επιφανής οικονομολόγος Σεργκέι Καραγκάνοφ, ο οποίος επικροτεί την απροθυμία του Κρεμλίνου να διασώσει αμφιλεγόμενα ρωσικά κεφάλαια και εκτιμά ότι «κανείς πλέον και ποτέ δεν θα κρατήσει σοβαρά χρηματικά ποσά στην Κύπρο», ενώ για πολιτικούς, οικονομικούς και νομικούς λόγους η εξόρυξη του κυπριακού φυσικού αερίου είναι μια πολύ μελλοντική προοπτική, τη στιγμή που η Μόσχα χρειάζεται «μια βιώσιμη, έστω και “κουρεμένη” Ε.Ε. ως συνομιλητή, εταίρο και εν δυνάμει μελλοντικό σύμμαχο». Εκτιμά ότι έχει κλονιστεί η αξιοπιστία του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και δεκάδες δισ. ευρώ θα απομακρυνθούν από τη γηραιά ήπειρο.
Καθώς οι Ρώσοι επιχειρηματίες και επενδυτές υπολογίζουν ότι χάνονται περίπου 4 δισ. ρωσικά ευρώ από το κλείσιμο και την αναδιάρθρωση Λαϊκής και Τράπεζας Κύπρου. Η πρώτη ήταν εξαιρετικά δημοφιλής σε Ρώσους πελάτες, που άνοιγαν λογαριασμούς μέσω του γραφείου της στη Μόσχα με μεγάλη ευκολία, ενώ η δεύτερη είχε προχωρήσει σε εξαγορά και λειτουργία στη ρωσική αγορά μικρότερης τράπεζας, της Uniastrum.
Kυπριακή μόλυνση
Με σημερινό του άρθρο στον «Κομερσάντ» ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας και φιλελεύθερος «γκουρού» Αλεξέι Κούντριν προειδοποιεί ότι «η Κύπρος μπορεί να μολύνει άλλες χώρες, μάλιστα όχι μόνο λόγω των χρηματικών απωλειών των επιχειρήσεων στο νησί, αλλά η απειλή να θιγούν οι καταθέσεις έχει ήδη φοβίσει καταθέτες σε προβληματικές χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας».
…………………………………………………………………………………………………………….
Δυσαρέσκεια για τα ρωσικά αντίποινα
Η Γερμανία εξέφρασε με διπλωματικά διαβήματα τη δυσαρέσκειά της έναντι της Ρωσίας με αφορμή τις φοροεπιδρομές σε μη κυβερνητικούς οργανισμούς, μεταξύ των οποίων και δύο γερμανικές οργανώσεις, υποστηρίζοντας ότι η ενέργεια αυτή θα μπορούσε να βλάψει τις διμερείς σχέσεις που έχουν ήδη πληγεί από την κρίση στην Κύπρο.
Οι επιθεωρήσεις των φορολογικών στοιχείων στα γραφεία Μόσχας και Αγίας Πετρούπολης του Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ (KAS) και του Ιδρύματος Φρίντριχ Εμπερτ (FES) φαίνεται ότι εντάσσονται στη διευρυνόμενη και συνεχιζόμενη έρευνα που διεξάγει η Μόσχα σε ρωσικές και δυτικές μη κυβερνητικές οργανώσεις και επικρίνονται από την αντιπολίτευση, όμως απέκτησαν μια ξεχωριστή, απειλητική από πλευράς Μόσχας, διάσταση υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων. Τη Δευτέρα ερευνήθηκαν επίσης από Ρώσους εφοριακούς και εισαγγελείς τα γραφεία της οργάνωσης Memorial και της Διεθνούς Αμνηστίας.