Η Συνέλευση Κατοίκων καταγγέλλει ότι δεν είναι δυνατόν να καλούνται οι πολίτες να πάρουν θέση σε ένα δίλημμα που αντιπαραθέτει το περιβάλλον με ένα κοινωνικό δικαίωμα
Της Χαράς Τζαναβάρα
«Τσιμέντο» μέσω… δημοψηφίσματος ετοιμάζεται για το Μπαρουτάδικο, τον μοναδικό ελεύθερο χώρο στο πυκνοδομημένο Αιγάλεω των 70.000 κατοίκων, όπου οι ελεύθεροι χώροι θεωρούνται πολυτέλεια. Η δημοτική αρχή επέλεξε τον χώρο του «Πατινάζ», μια έκταση 1.100 τετραγωνικών, για να κατασκευάσει βρεφονηπιακό σταθμό, συνολικής επιφάνειας 600 τετραγωνικών. Υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται να πειραχθεί ζώνη πρασίνου.
Οι κάτοικοι όμως δεν θέλουν να χαθεί ο χώρος που από το Δασαρχείο χαρακτηρίζεται άλσος και έχει διαμορφωθεί εδώ και 30 χρόνια σε παιχνιδότοπο και τόπο πολιτιστικών δράσεων. Γι' αυτό έχουν επανειλημμένα εμποδίσει τις μπουλντόζες να ξεκινήσουν τα προβλεπόμενα έργα.
Οαση για τη Δ. Αττική
Το Μπαρουτάδικο, με έκταση 380 στρεμμάτων, μεγαλύτερη και από αυτή του Εθνικού Κήπου, θα μπορούσε να αναδειχτεί σε πραγματική όαση για ολόκληρη την υποβαθμισμένη Δυτική Αττική. Το Αιγάλεω, άλλωστε, είναι ένας μεγάλος δήμος με ελάχιστο πράσινο, που δεν έχει πρόσβαση στους ορεινούς όγκους της περιοχής και επιπλέον επιβαρύνεται από πέντε μεγάλους οδικούς άξονες, την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, την Ιερά Οδό, την Θηβών, την Πέτρου Ράλλη και τη λεωφόρο Αθηνών. Στο Μπαρουτάδικο λειτουργούσε από το 1874 εργοστάσιο κατασκευής πυρίτιδας, πυρομαχικών και όπλων.
Στη γύρω περιοχή υπήρχαν ακόμη περιβόλια, τα οποία στις δεκαετίες του 1960 και του 1970 κατελήφθησαν από ρυπογόνους βιομηχανίες. Το εργοστάσιο έχει σταματήσει τη λειτουργία του από το 1970 και ο χώρος πέρασε στο Δημόσιο, κυρίως στον Δήμο Αιγάλεω.
Σχεδόν αμέσως άρχισε το «τσιμεντάρισμα», πάντα στο όνομα της κάλυψης κοινωνικών αναγκών.
Το πρώτο μεγάλο πλήγμα ήταν η κατασκευή των τότε ΚΑΤΕΕ και σημερινών ΤΕΙ Αιγάλεω. Ακολούθησαν σχολεία, αθλητικά κέντρα, δημοτικό θέατρο, υποδομές του ΟΑΕΔ, με αποτέλεσμα ο ελεύθερος χώρος να περιοριστεί στο μισό. Ακόμη και σήμερα, που το περιβάλλον εκπέμπει SOS, εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται ως … σκουπιδοτενεκές για έργα που δεν χωράνε στις γειτονιές του δήμου.
Τα έργα για τον βρεφονηπιακό σταθμό επρόκειτο να ξεκινήσουν τον Μάρτιο του 2012, αλλά οι περίοικοι ξεσηκώθηκαν. Η εικόνα επαναλήφθηκε και τον Σεπτέμβριο, οπότε ο δήμος κάλεσε και τα ΜΑΤ. Οι κάτοικοι επαγρυπνούν πάντα και με κάθε αφορμή, όπως η Καθαρά Δευτέρα και η 25η Μαρτίου, συγκεντρώνονται στον χώρο για να επιβεβαιώσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια του δήμου και τη διάσωση του πράσινου.
Η δημοτική αρχή, από την πλευρά της, για να επιβάλει τα σχέδιά της, ετοιμάζεται να στήσει δημοψήφισμα με το ερώτημα «ναι ή όχι» στον βρεφονηπιακό σταθμό!
«Στήνεται παγίδα» καταγγέλλει η Συνέλευση Κατοίκων, στον χώρο του Πατινάζ, επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να καλούνται οι πολίτες να πάρουν θέση σε ένα δίλημμα που αντιπαραθέτει το περιβάλλον με ένα κοινωνικό δικαίωμα.
«Για νομοτεχνικούς λόγους, δεν μπορεί να γίνει δημοψήφισμα, γι' αυτό και ετοιμάζουν να μαζέψουν υπογραφές κάτω από το ψευτοδίλημμα και μόνον στις δύο συνοικίες που συνορεύουν με το Μπαρουτάδικο», μας εξηγεί ο Δημήτρης Θεοχάρης, που θεωρεί ότι το άλσος αφορά ολόκληρο το Αιγάλεω αλλά και τους δήμους του δυτικού λεκανοπεδίου. «Υπάρχει ανάγκη κοινωνικών έργων, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος του περιβάλλοντος», προσθέτει και αποκαλύπτει ότι σε έκθεση του ΙΣΤΑΜΕ το Μπαρουτάδικο αναφέρεται ως ένα από τα φιλέτα προς αξιοποίηση, μαζί με το Ελληνικό και άλλους ελεύθερους χώρους στην Αττική.