27/03/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αργούν τα πετροδόλαρα

      Pin It

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

«Ενα όνειρο τρελό, όνειρο απατηλό»… είναι προς το παρόν τα κέρδη από την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου για την Ελλάδα. «Μπορεί να καθυστερήσουν και πάνω από δεκαετία», εξήγησαν ειδικοί επιστήμονες σε συνέδριο για τους υδρογονάνθρακες, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

 

«Η διαδικασία έρευνας και εξόρυξης είναι αργή, επίπονη και απαιτεί πολλή υπομονή. Στην Κύπρο, η πρώτη σύμβαση για σεισμικά δεδομένα μη αποκλειστικής χρήσης υπεγράφη το 2005 και η πρώτη ερευνητική γεώτρηση έγινε το 2011. Επιπλέον, οι Κύπριοι ήταν τυχεροί, γιατί χτύπησαν κοίτασμα με την πρώτη, κάτι που γίνεται μόνο σε μία στις πέντε γεωτρήσεις. Οι μέσοι χρόνοι είναι επτά έτη μέχρι να γίνει η πρώτη γεώτρηση και άλλα τέσσερα περίπου για να έρθουν τα πρώτα έσοδα», ανέφερε ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Χρήστος Τσιόκας.

 

Στην πραγματικότητα, σε περίπου πέντε χρόνια θα είναι σε θέση να γνωρίζουν οι ειδικοί με βεβαιότητα και το μέγεθος και την τοποθεσία τυχόν κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο.

 

Τα «εύκολα» οικόπεδα

 

Αναφορικά με τα γεωγραφικά σημεία από τα οποία θα ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις, ο κ. Τσιόκας ανέφερε ότι λογικά προτεραιότητα θα δοθεί στα πιο «εύκολα» οικόπεδα, αυτά δηλαδή που βρίσκονται σε παράκτιες περιοχές. Στην ερώτηση αν η Ελλάδα διαθέτει κοιτάσματα υδρογονανθράκων, απάντησε ότι «βεβαιωμένα αποθέματα υπάρχουν μόνον στον Πρίνο, στα ανοιχτά της Θάσου και στο Κατάκολο, ενώ όλα τα άλλα είναι απλώς εικασίες».

 

Πλάνη, όμως, φαίνεται ότι υπάρχει και για τα μεγέθη των κοιτασμάτων. Ο καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ, Ανδρέας Γεωργακόπουλος, τόνισε ότι υφίσταται μια πολύ λανθασμένη εντύπωση στον κόσμο για το μέγεθος και την αξία των ελληνικών κοιτασμάτων. «Η αλήθεια είναι», εξήγησε, «ότι δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής καμία γεώτρηση, ενώ έχουμε βαθιές θάλασσες, 1.500-1.800 μέτρων, χωρίς να συνυπολογίζονται τα ιζήματα κάτω από το νερό, που θα πρέπει επίσης να σκαφτούν για να φτάσουμε στους υδρογονάνθρακες. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η Ελλάδα μπορεί να κινηθεί προς τα κοιτάσματα που βρίσκονται δυτικά και νότια». Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι μια γεώτρηση 100 ημερών σε βαθιά νερά, στο ερευνητικό στάδιο, στοιχίζει περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια, αφού η ενοικίαση ενός γεωτρύπανου του είδους κοστίζει κατά μέσο όρο 420 χιλιάδες ευρώ και άλλα τόσα για τη λειτουργία του…

 

Το 81,2% της παγκόσμιας ενεργειακής κατανάλωσης εξακολουθεί σήμερα να καλύπτεται από ορυκτά καύσιμα, ενώ η εξάρτηση από αυτά δεν αναμένεται να μειωθεί σημαντικά συντόμως, δεδομένου ότι η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εξακολουθεί να στοιχίζει ακριβά, σύμφωνα με τον έμπειρο Αυστραλό ειδικό Μπιορν Βιγκράλα.

 

Με τον αραμπά οι διαδικασίες

 

Κι ενώ ακόμη και σήμερα, με τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, θα έπρεπε να έχουν επισπευσθεί οι διαδικασίες για τη δημιουργία κάποιων εσόδων από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, φαίνεται ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Οπως εξήγησαν στο συνέδριο οι ειδικοί επιστήμονες, προκειμένου να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία, η Ελλάδα θα πρέπει να καταστήσει άμεσα διαθέσιμα στην παγκόσμια πετρελαϊκή βιομηχανία και σε κάθε ενδιαφερόμενο όλα τα στοιχεία και δεδομένα παλαιότερων ετών που αφορούν την έρευνα υδρογονανθράκων.

 

Οσον αφορά το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η έρευνα αυτή, ο κ. Τσιόκας είπε ότι προς το παρόν «ολοκληρώθηκε η απόκτηση σεισμικών δεδομένων μη αποκλειστικής χρήσης (NESM) για μια θαλάσσια έκταση 225 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, που εκτείνεται από τα δυτικά της Κέρκυρας ώς τον μεσημβρινό παράλληλο που διέρχεται από την Ιεράπετρα της Κρήτης». Μάλιστα, για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της έκτασης, τη συνέκρινε με αυτήν της ηπειρωτικής Ελλάδας, που είναι μόλις 135 χιλιάδες τ.χλμ.

 

Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Τμήμα Γεωλογίας ΑΠΘ, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ερευνών του ίδιου πανεπιστημίου και τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Γεωεπιστημόνων και Μηχανικών.

 

 

 

 

Scroll to top