ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κώστα Μοσχονά
Οι Βρυξέλλες ανέλαβαν τώρα να παίξουν τον ρόλο του πυροσβέστη στη φωτιά που άναψαν στα χρηματιστήρια, τις αγορές και την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, ιδίως των χωρών του Νότου, οι δηλώσεις του Ολλανδού προέδρου της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ για τη γενίκευση του κουρέματος των τραπεζικών καταθέσεων και σε άλλες χώρες, με βάση το κυπριακό «πρότυπο». Μια φωτιά που έγινε ακόμη πιο δυνατή μετά τις δηλώσεις προς την ίδια κατεύθυνση της εκπροσώπου του Μισέλ Μπαρνιέ και του Φινλανδού πρωθυπουργού Γιάρκι Κατάινεν. Το κακό έχει γίνει…
Διαπιστώνοντας ότι οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ παίρνουν ανησυχητική διάσταση, ο εκπρόσωπος του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολι Ρεν προσπάθησε χθες να ρίξει τους τόνους και εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς το ενδεχόμενο να αποτελέσει η συμφωνία με την Κύπρο στην ευρωζώνη προηγούμενο για την Ελλάδα, χώρα που φυσικά βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την εφαρμογή του κυπριακού «μοντέλου»…
Ο Σάιμον Ο’Κόνορ δήλωσε απαντώντας σε ερωτήσεις ότι υπάρχουν «καθαρές και σημαντικές» διαφορές μεταξύ της κατάστασης στην Κύπρο και αυτής της Ελλάδας. Μία από αυτές είναι ότι η κρίση στην Ελλάδα δεν ξεκίνησε από τον τραπεζικό τομέα. Επίσης, κατά τον εκπρόσωπο του Φιλανδού, το ελληνικό τραπεζιτικό σύστημα είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας, ενώ στην Κύπρο συμβαίνει το αντίθετο…
Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι η Ελλάδα βελτίωσε αισθητά την εποπτεία των τραπεζών της και έδωσε έμφαση στη δημιουργία του ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που έχει χρηματοδοτική ικανότητα 50 δισ. ευρώ και στόχο να εγγυηθεί την ανακεφαλαιοποίηση και τη σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα. Το εν λόγω ταμείο, είπε, διασφάλισε με επιτυχία την υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών και τη σταθεροποίηση των δραστηριοτήτων τους. Ανέφερε ότι εντός του προσεχούς διμήνου θα ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και παρατήρησε ότι οι καταθέσεις τους ήταν συνεχώς διαθέσιμες στους πελάτες. Σύμφωνα με τον Ο’Κόνορ, η αρχή αυτή θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται και στο μέλλον…
Οι δηλώσεις του Ντάισελμπλουμ, λοιπόν, ανάγκασαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ωραιοποιήσει τον ελληνικό τραπεζικό τομέα. Ολα πάνε καλά…
Στο μεταξύ, το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε ότι υπάρχει απόρρητο έγγραφο της Ομάδας Εργασίας της ευρωζώνης, στο οποίο αναφέρεται ότι η περίπτωση της Κύπρου είναι μοναδική και η συμφωνία που επιτεύχθηκε τα χαράματα της περασμένης Δευτέρας δεν πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή σε άλλα κράτη-μέλη. Ο εκπρόσωπος, όμως, της εν λόγω ομάδας, στην οποία συμμετέχουν αντιπρόσωποι των «17», δεν επιβεβαίωσε την ύπαρξη τέτοιου εγγράφου. Η σύγχυση, λοιπόν, συνεχίζεται…