Pin It

Της Ελενας Γαλανοπούλου

 

«Η Λιλιπούπολη και η φυλή των Λιλιπούα θα σας ταξιδέψει στον κόσμο των παιδικών σας αναμνήσεων. Εκεί που το όνειρο, η ελπίδα και το φως, βασιλεύει». Η Αλκηστη Πρωτοψάλτη είναι η νέα δημότις, που εγγράφηκε στο δημοτολόγιο της θρυλικής πολιτείας.

 

Εν όψει της συμμετοχής της στη μουσική παράσταση «Ενα ταξίδι στη Λιλιπούπολη» -την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο στο Μέγαρο – μάς υπόσχεται κάτι που δεν είναι δύσκολο να πιστέψουμε.

 

Τριάντα πέντε ολόκληρα χρόνια τώρα τα τραγούδια της έχουν «μεγαλώσει» τέσσερις γενιές μέσα από την δισκογραφία, τις συναυλίες και τις εκδόσεις, συμπαρασύροντας πάντοτε μαζί τους και τους μεγάλους.

 

Ίσως επειδή ισχύει αυτό ,που εύστοχα επεσήμανε στην Αλκηστη, σε ένα διάλειμμα από τις πρόβες, ένας από τους νεαρούς σολίστ του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, το ενόργανο σύνολο του οποίου ανέλαβε τη μουσική εκτέλεση του έργου. Οτι δηλαδή «η Λιλιπούπολη είναι το αντίδοτο στην κατάθλιψη».

 

Πλαισιωμένη από τα 140 παιδιά της χορωδίας του Μουσικού Ομίλου Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης και τους δεκαπέντε νεαρούς μουσικούς του Ιονίου, αλλά και τον Βασίλη Αργοκώστα, η ερμηνεύτρια δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της:

 

«Βρέθηκα να κάνω πρόβες με 150 παιδιά γεμάτα ζωή, όνειρα, πάθος και φλόγα και συνεργάστηκα με τον νεότερο μαέστρο που έχω συνεργαστεί ποτέ, τον 23χρονο Ευστάθιο Σούλη. Αυτό το συναίσθημα που απελευθερώνουν αυτές οι μαγικές φωνές δεν περιγράφεται»…

 

«Υπήρξαν παλαιότερα και άλλοι που υποστήριξαν τα τραγούδια αυτά, όπως ο Σπύρος Σακκάς, η Σαββίνα Γιαννάτου, ο Αντώνης Κοντογεωργίου και η Μαρία Σφακιανάκη.

 

Η τωρινή μας κίνηση, όμως, αποτελεί μια επένδυση στους νέους, οι οποίοι με τον δυναμισμό τους, τις ιδέες, τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους, συνεχίζουν το ταξίδι που ξεκίνησε από το 1976 από τη ραδιοφωνική εκπομπή του Τρίτου Προγράμματος που διηύθυνε τότε ο Μάνος Χατζιδάκις», επισήμανε ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος.

 

Ανήκει, άλλωστε, στην ομάδα των ανθρώπων που συνέθεσαν τη μουσική και τα τραγούδια της, μαζί με τη Λένα Πλάτωνος και τον Νίκο Χριστοδούλου.

 

Ολα σε στίχους της Μαριανίνας Κριεζή «που με ιδιοφυΐα κατάφερε να ζωντανέψει ελληνικές λέξεις χρήσεως καθημερινής, να τις αναπλάσει και να τις τοποθετήσει ευαίσθητες, νεανικές, σαν να γεννήθηκαν χθες μες στους ευρηματικούς στίχους των τραγουδιών», όπως είχε πει ο ίδιος ο Μάνος Χατζιδάκις.

 

Οι δημιουργοί της «πέτυχαν… ένα μοναδικό και λαμπερό επίτευγμα μουσικής και ποίησης … ανεπανάληπτο και καθοριστικό μες στην ελληνική πραγματικότητα… σε ένα αποτέλεσμα πολύ υψηλού επιπέδου που δεν στοχεύει μόνο στα παιδιά, αλλά και σε ολόκληρη τη σύγχρονη νεανική ευαισθησία τού τόπου μας». Ποιος θα διαφωνούσε με τον Μάνο Χατζιδάκι ακόμη και σήμερα;

 

Η Ρεγγίνα Καπετανάκη και η Ελένη Βλάχου ήταν εκείνες που συνέλαβαν την ιδέα, τους χαρακτήρες, το όραμα της Λιλιπούπολης.

 

Ενα όραμα που οι συντελεστές της αρνήθηκαν πεισματικά να ενδώσουν στην εικονοποίησή του, παρά τις πιέσεις που έφτασαν κατά καιρούς έως και από τη μακρινή Ιαπωνία, όπως μας μετέφερε χθες το πρωί από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος.

 

Εντούτοις, τα βίντεο «που μοιάζουν περισσότερο με animation» και ετοίμασε ο Αντώνης Κοτζιάς, «είναι πολύ κοντά στην εικόνα που είχαμε τότε στο μυαλό μας» είπε, μιλώντας εκ μέρους όλων των δημιουργών ο Μαραγκόπουλος.

 

Τα κοστούμια υπογράφει η Πηνελόπη Μαμάλου. Μέρος των εσόδων της παράστασης θα διατεθεί υπέρ του ταμείου υποτροφιών των Αρσακείων σχολείων.

 

[email protected]

 

info: Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Βραδινές παραστάσεις:Παρασκευή 30, Σάββατο 1& Κυριακή 2 Δεκεμβρίου στις 8.30.Πρωινές παραστάσεις: Σάββατο 1 & Κυριακή 2 Δεκεμβρίου στις 11.30.

Κρατήσεις: www.megaron.gr και τηλ. 2107282333. Τιμές: 14, 25, 35 και 50 €. Παιδικά- φοιτητικά έκπτωση 50% επί της τιμής κάθε ζώνης. Άνεργοι, Αμεα, 65+, πολύτεκνοι: 9,50€.

Scroll to top