Νέα πτώση 4% του Γενικού Δείκτη. Ανοδος στα spreads των ομολόγων του ευρωπαϊκού Νότου
Του Β. Γεώργα
Φτου κι από την αρχή πάλι για την κρίση στην Ευρώπη, με τις αγορές και το ευρώ να τραμπαλίζονται στον ρυθμό που ορίζουν οι εξελίξεις στην Κύπρο και τους επενδυτές να εγκαταλείπουν όπως-όπως τα χρηματιστήρια και τις αγορές ομολόγων του Νότου.
Το Χρηματιστήριο της Αθήνας βρέθηκε χθες για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα σε ελεύθερη πτώση, χάνοντας μέσα στη συνεδρίαση μέχρι και 7% για να περιορίσει προς το τέλος τις απώλειές του στο 3,99%, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 849,62 μονάδες.
Ανήσυχοι οι αναλυτές παρατηρούν ότι στο μάτι του κυκλώνα δεν βρίσκονται πλέον μόνο οι «φαλιρισμένες» τραπεζικές μετοχές, αλλά ότι οι επιθετικές ρευστοποιήσεις έχουν επεκταθεί πλέον στα «βαριά χαρτιά» της πραγματικής οικονομίας όπως η ΔΕΗ (-13,08%), ο ΟΤΕ (-9,38%), η Ελλάκτωρ (-10,43%), η Intralot (-8,63%) καθώς και οι Jumbo, ΜΕΤΚΑ, ο όμιλος Βιοχάλκο κ.ά. που χθες κατέγραψαν απώλειες άνω του 8%. Το κλίμα στο χρηματιστηριακό ταμπλό διαμορφώνεται κυρίως με βασικό άξονα τις εξελίξεις στην Κύπρο. Πέραν των νέων συνθηκών που δημιουργούνται ειδικά για τον τραπεζικό κλάδο, επιπτώσεις από το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο μετρούν και πολλές ελληνικές επιχειρήσεις με παρουσία στη Μεγαλόνησο.
Η αποστροφή για ανάληψη ρίσκου στην Ελλάδα -όπως τουλάχιστον ερμηνεύουν οι χρηματιστές τις ισχυρές πιέσεις που ασκούνται τις τελευταίες ημέρες- αποτυπώθηκε εύγλωττα και στο spread των δεκαετών ομολόγων, που εκτοξεύτηκε χθες πάνω από τις 1.200 μονάδες βάσης.
Η αναταραχή στην Κύπρο, αλλά κυρίως οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις ότι το μοντέλο που εφαρμόστηκε στη Μεγαλόνησο για τον τραπεζικό τομέα θα αποτελέσει πρότυπο και για άλλες «διασώσεις», πυροδότησε πιέσεις και στις διεθνείς αγορές όπου επικρατεί ανησυχία για μετακινήσεις κεφαλαίων εκτός ευρωζώνης.
Στη Φρανκφούρτη οι απώλειες για τον DAX ξεπέρασαν το 1,1% ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 1,29%, στη Γαλλία ο CAC 40 έπεσε περίπου 1%, στην Πορτογαλία η πτώση έφτασε το 1,8% με τα spreads του δεκαετούς ομολόγου να αναρριχώνται 5% υψηλότερα, στις 518 μονάδες βάσης, ενώ παρόμοια εικόνα κατέγραφαν τα ισπανικά και τα ιταλικά spreads που διαμορφώθηκαν στις 379 και 348 μονάδες βάσης αντίστοιχα.
Στην αναταραχή των αγορών συμβάλλει και το συνεχιζόμενο πολιτικό αδιέξοδο στην Ιταλία, που αυξάνει τις πιθανότητες εκ νέου προσφυγής στις κάλπες. Το ευρώ χθες κατρακύλησε κάτω από το 1,28 δολάριο υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα 4 μηνών, με τη Morgan Stanley να προβλέπει σε έκθεσή της για την ευρωζώνη ότι το κοινό νόμισμα θα συνεχίσει να διολισθαίνει μέχρι που θα φτάσει το 1 προς 1 με το δολάριο του 2015.