Διευρύνεται ο ορισμός των βοσκοτόπων, με ένταξη των ελληνικών ξυλώδων πλαγιών, oι οποίες εκτιμώνται στα 29 εκατ. στρέμματα
Το ποσό των 18,74 δισ. ευρώ θα διατεθεί στη χώρα μας στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), η οποία υπολογίζεται να λάβει την οριστική μορφή της στα τέλη του Ιουνίου. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τα κονδύλια προς την Ελλάδα θα αυξηθούν κυρίως γιατί οι υπολογισμοί βασίστηκαν στην «καλύτερη» οικονομικά περίοδο του 2009.
Από το σύνολο των 18,74 δισ., τα 15 δισ. προορίζονται για τον πρώτο πυλώνα, που αφορά άμεσες ενισχύσεις και Κοινή Οργάνωση Αγοράς (ΚΟΑ), ενώ τα 3,74 δισ. για τον δεύτερο πυλώνα, που αφορά την αγροτική ανάπτυξη.
Προβλέπεται μεταφορά του 15% των κονδυλίων από τον πρώτο στον δεύτερο πυλώνα.
Το πλαφόν των άμεσων ενισχύσεων θα αποφασιστεί από κάθε κράτος. Το 2% από τον πρώτο πυλώνα θα διατεθεί για ενίσχυση νέων αγροτών, καθώς επετράπη στην Ελλάδα να τους υποστηρίξει με ένα ποσό που θα τους δοθεί στο ξεκίνημα, χωρίς να απαιτείται εγγυητική επιστολή. Τα κριτήρια είναι καθαρά ηλικιακά (μέχρι 40 ετών) και θα υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ νέων αγροτών και νεοεισερχόμενων στη γεωργία.
Με τη νέα ΚΑΠ συνδέεται το 30% των άμεσων ενισχύσεων με την εφαρμογή περιβαλλοντικών μέτρων, όπως αμειψισπορά (εναλλαγή καλλιέργειας) και «πρασίνισμα» (ακαλλιέργητο περιθώριο), αδιευκρίνιστου, ακόμη, μεγέθους (5-7% της καλλιεργήσιμης έκτασης, σύμφωνα με εκτιμήσεις).
Τα «πράσινα» μέτρα είναι υποχρεωτικά για καλλιέργειες άνω των 100 στρεμμάτων, ενώ η χώρα πέτυχε επιπλέον την εξαίρεση πολυετών καλλιεργειών (οπωρώνες, δεντροκαλλιέργειες, ψυχανθή) κι ως εκ τούτου τα μέτρα αφορούν κάτω του 5% των Ελλήνων αγροτών.
Επίσης, διευρύνεται ο ορισμός των βοσκοτόπων για τη χώρα μας, καθώς έγινε αποδοχή των ελληνικών θέσεων για ένταξη στον ορισμό των ελληνικών ξυλωδών πλαγιών, η οποίες εκτιμώνται στα 29 εκατ. στρέμματα.
Ακόμη, με πόρους από τις άμεσες ενισχύσεις, δημιουργείται νέο αποθεματικό ταμείο, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, προς αντιμετώπιση αγροτικών κρίσεων. Εφόσον το ποσό δεν χρησιμοποιηθεί, θα επιστραφεί στις άμεσες ενισχύσεις.
Η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ ενδέχεται να καθυστερήσει και αντί της περιόδου 2014-2020 να εφαρμοστεί στην 7ετία 2015-2021.
Στέργιος Ζιαμπάκας