Οι ξενοδόχοι προσδοκούν φέτος 17 εκατ. αφίξεις
Της Αρτέμιδος Σπηλιώτη
Στον τουρισμό έχουν εναποθέσει τις ελπίδες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας οι Ελληνες. H κυβέρνηση υπερτονίζει τη σημασία της «βαριάς οικονομίας». Ωστόσο τα σημαντικά εμπόδια για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος παραμένουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ στην εστίαση, η μείωση του οποίου πολλάκις έχει… προαναγγελθεί, αλλά παραμένει κολλημένος στο 23% λόγω τρόικας.
Χάρη στη συμπίεση των τιμών των ξενοδοχείων και της αντιστροφής του αρνητικού κλίματος για την Ελλάδα, οι επιχειρηματίες του τουρισμού προσδοκούν 17 εκατομμύρια αφίξεις έναντι 16 εκατ. πέρσι, είπε ο πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ (ταξιδιωτικά γραφεία και πρακτορεία) Γιώργος Τελώνης από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης.
Οι υπουργοί Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος και Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκαν στις πρωτοβουλίες που έχουν λάβει και οι οποίες δεν εξαρτώνται ή έχουν «εγκριθεί» από την τρόικα.
Ως προς τις θεωρήσεις βίζας, οι ελληνικές αρχές στο εξωτερικό έλαβαν οδηγίες ώστε να χορηγούνται εντός 48 ωρών, για να διευκολυνθούν οι Ρώσοι κυρίως.
Ο Δ. Αβραμόπουλος είπε ότι θα ισχύσει και φέτος, από τον επόμενο μήνα και μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, το πρόγραμμα βίζας για τα μεγάλα νησιά του Αιγαίου, Ρόδο, Κω, Σάμο, Χίο και Λέσβο, καθώς πέρσι απέδωσε ενισχύοντας την τουριστική κίνηση από την Τουρκία κατά 30%.
Θέσεις εργασίας
«Ο τουρισμός είναι το βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας, αφού αντιπροσωπεύει το 20% του ΑΕΠ και -με βάση τη μελέτη της MC Kinsey- τo 2020 μπορεί να προσφέρει 220.0000 νέες θέσεις εργασίας» ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης. Πέραν των διαπιστώσεων, αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων με το ενδιαφέρον των επενδυτών να είναι έντονο, στους οποίους θα τεθεί όρος για ανταγωνιστικά τέλη. Αμεσα κατατίθεται νόμος για τον εκσυγχρονισμό της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και θα δοθεί σε διαβούλευση για την απελευθέρωση των οδικών μεταφορών.