Pin It

«Δεν υπάρχουν γιατροί και γίνονται αεροδιακομιδές για ψύλλου πήδημα. Κοστίζουν 5-10 χιλιάδες ευρώ την ώρα» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, Γιώργος Πατούλης

 

Ισως η πιο «νοσηρή» εικόνα δημόσιας υγείας συναντάται στην Πάτμο. Οι 3.500 κάτοικοι του νησιού, του οποίου ο πληθυσμός ανέρχεται στις 8-10 χιλιάδες το καλοκαίρι, θεωρούν πλέον ευτυχές το γεγονός ότι υπάρχουν δύο γιατροί, αντί των εννέα συνολικά (έξι ειδικών και τριών αγροτικών), όπως προβλέπεται από το οργανόγραμμα, καθώς είχαν μείνει χωρίς κανέναν για διάστημα μισής εβδομάδας!

 

Ενδεικτικό της κατάστασης, η εξαετής απουσία παιδιάτρου από την Πάτμο των 650 παιδιών. «Μέχρι σήμερα αντιφυματικό εμβόλιο στα παιδιά δεν έγινε. Τα εμβόλια ήταν στη Ρόδο και επειδή δεν είχαμε παιδίατρο, πήγαν σε άλλο νησί», περιγράφει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Πάτμου, Γρηγόρης Στόικος.

 

Οι δύο γιατροί του Κέντρου Υγείας της Πάτμου καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να καλύψουν τις υγειονομικές ανάγκες των κατοίκων, κάνοντας διαγνώσεις, συνταγογραφήσεις και διακομιδές στα γειτονικά νησιά έως και ολόκληρο το 24ωρο. Προ ημερών, ο ένας υπέβαλε, ευτυχώς προσωρινά, την παραίτησή του, λόγω αφόρητης πίεσης, έχοντας υπ' ευθύνη του όλο το νησί. Χωρίς έργο μένει ο βιοχημικός αναλυτής, καθώς για δύο χρόνια «δεν μπορούν να διορίσουν έναν παρασκευαστή των 600 ευρώ να προχωρήσει τις αναλύσεις», όπως εξηγεί ο κ. Στόικος, συμπληρώνοντας: «Περιμένουμε το καράβι που περνάει 3 φορές την εβδομάδα για Πειραιά ή Ρόδο για να κάνουμε αιματολογικές εξετάσεις».

 

Οι κάτοικοι εναποθέτουν πλέον τις ελπίδες τους σε ιδιώτες και εθελοντές γιατρούς. Το Σαββατοκύριακο φτάνει στο νησί κλιμάκιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, αποτελούμενο από καρδιολόγους, παθολόγους, παιδιάτρους και ορθοπεδικούς, προσφέροντας παράλληλα 20 κιβώτια με φάρμακα και υγειονομικό υλικό. «Θα υιοθετήσουμε τα προβλήματα του νησιού μέχρι το κράτος να αντιδράσει», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, Γιώργος Πατούλης, προτείνοντας επανασχεδιασμό και εξορθολογισμό του συστήματος υγείας στα ακριτικά νησιά. «Δεν υπάρχουν γιατροί και γίνονται αεροδιακομιδές για ψύλλου πήδημα. Κοστίζουν 5-10 χιλιάδες ευρώ την ώρα. Ενα ετήσιο εισόδημα», περιγράφει.

 

Στέργιος Ζιαμπάκας

 

Scroll to top