Pin It

Το φετινό Low Budget Festival υπόσχεται αποκαλύψεις

 

Τέσσερις ταλαντούχοι σκηνοθέτες (Δημήτρης Λιγνάδης, Σύλβια Λιούλιου, Εκτορας Λυγίζος, Μαριάννα Κάλμπαρη) ανεβάζουν άγνωστα, αλλά πολύ ενδιαφέροντα σύγχρονα έργα από την πατρίδα τού Μολιέρου. Το www.spirto.net συνεργάζεται, φυσικά, με το Γαλλικό Ινστιτούτο

 

Βήμα και σχήμα στη σύγχρονη γαλλική δραματουργία μέσα από τη δημιουργική ματιά τεσσάρων ταλαντούχων Ελλήνων σκηνοθετών, του Δημήτρη Λιγνάδη, της Σύλβιας Λιούλιου, του Εκτορα Λυγίζου και της Μαριάννας Κάλμπαρη, δίνει το δεύτερο κατά σειρά Low Budget Festival Μιλάει… Γαλλικά, που οργανώνεται από 13 έως 28 Απριλίου στο γνωστό Γκαράζ του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.

 

Ο θετικός απολογισμός της περσινής διοργάνωσης έδειξε πως, πέρα από τους Μολιέρους, τους Ανούιγ και τους Φεϊντό υπάρχει και το νέο γαλλικό θέατρο που μιλάει… άπταιστα ελληνικά. Η φετινή ελληνογαλλική θεατρική σύμπραξη, που διοργανώνεται από το www.tospirto.net σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, υπόσχεται μοντέρνα έργα, φρέσκες μεταφράσεις, ρηξικέλευθες σκηνοθετικές προσεγγίσεις. Ενδιαφέρουσες παραστάσεις που πιστοποιούν ότι το θέατρο είναι μια παγκόσμια γλώσσα και επαληθεύουν το ρητό του Ζαν Ανούιγ ότι «σκοπός της τέχνης είναι να δίνει σχήμα στη ζωή».

 

-Πρώτος ο Δημήτρης Λιγνάδης εγκαινιάζει το ανοιξιάτικο ελληνογαλλικό εγχείρημα με το έργο του Ενζό Κορμάν «Η θύελλα επιμένει», σε μετάφραση Μαρίας Ευσταθιάδη (13-16/4). Είναι ένα έργο, που μιλάει για τον ηθοποιό ως άνθρωπο, αλλά και ως καλλιτεχνική «ψυχοσύνθεση», για τα ερέβη της ανθρώπινης ψυχής και την απομυθοποίηση των ανθρώπινων ιστοριών. Ενα κείμενο φαινομενικά ρεαλιστικό, αλλά στην πραγματικότητα βαθιά ποιητικό. Ο Λιγνάδης αντιμετωπίζει την παράσταση ως ένα «παιγνιώδες σκαρίφημα» μεταξύ τού θέλω και του μπορώ, όπως λέει. «Μια απόπειρα σκηνικής ανάγνωσης του έργου, κατά την οποία οι δύο ηθοποιοί (Μάνος Σταλάκης, Βασίλης Μπουλουγούρης) πασχίζουν να προσπελάσουν τους δύο ρόλους, χρησιμοποιώντας τα μέσα που υποβάλλει ο συγκεκριμένος σκηνικός χώρος, τις δυνατότητες του αυτοσχεδιασμού, μα -κυρίως- το «εξουσιαστικό» χιούμορ με το οποίο είναι ενδεδυμένο το εξαιρετικό τούτο έργο».

 

-Τη σκυτάλη παίρνει η Σύλβια Λιούλιου με το έργο του Ζαν-Λικ Λαγκάρς «Στο σπίτι περιμένοντας τη βροχή», που μετέφρασε ο Δημήτρης Φίλιας, (17-20/4). Η Ιωάννα Παππά και η Ελενα Τοπαλίδου ερμηνεύουν τους ρόλους δυο γυναικών, που αναμετρώνται με την αναμονή και τη διάψευση των ελπίδων. Δυο γυναίκες αντιμέτωπες με το πένθος. Τραγικές ηρωίδες που στέκονται στο κατώφλι μιας αστικής πόρτας, για να υποδεχτούν εκείνον που θα έρθει ή για να ξεπροβοδίσουν εκείνον που φεύγει για πάντα. Είτε είναι γιος, αδερφός, σύντροφος.

 

«Ελεγεία στον ανθρωπινό πόνο», χαρακτηρίζει η Λιούλιου το έργο. «Είναι μια ελεγεία στην γυναικεία ύπαρξη, που ορίζεται από την έννοια της καρτερικότητας, σε ένα γαλλικό έργο που αναζητά τις ρίζες του στην αρχαία ελληνική τραγωδία και δικαιώνεται μέσα από την τσεχοφική και τη μεταγενέστερη ευρωπαϊκή δραματουργία. Λόγοι-μονόλογοι γυναικών, που προσπαθούν εμμονικά να βρουν τις κατάλληλες λέξεις για να χωρέσουν τον ανθρώπινο πόνο και βρίσκονται διαρκώς αντιμέτωπες με την έννοια της αποτυχίας του προφορικού λόγου«.

 

-Διαφορετικό το κλίμα στους «Πολεμιστές» του Φιλίπ Μινιανά, (μεταφρ. Ιωάννα Μαμακούκα), ένα πολεμικό αλλά και ερωτικό έργο, παιγμένο ως φαρσοκωμωδία, όπου μια Πηνελόπη δίνει ραντεβού με τρεις επίμονους μνηστήρες. Τρεις στρατιώτες, που επιστρέφουν από το μέτωπο, συναντούν τη γυναίκα που υπήρξε ερωμένη τους στη διάρκεια του πολέμου. Θα τη διεκδικήσουν πρώτα με τα λόγια κι έπειτα με τον μόνο τρόπο που γνωρίζουν για να λύνουν τις διαφορές τους: κάνοντας πόλεμο. Οπως επισημαίνει ο Εκτορας Λυγίζος, που υπογράφει τη σκηνοθεσία και κρατάει έναν από τους ρόλους: «Είναι τέσσερα πληγωμένα παιδιά που αναγκάστηκαν να ενηλικιωθούν απότομα, αλλά κανένα τους δεν έχει πραγματικά μεγαλώσει. Τέσσερα παιδιά, που έχουν ανάγκη να πουν τις ιστορίες τους από τον πόλεμο, αλλά ακόμα πιο πολύ να ξαναζήσουν τις ιστορίες αγάπης που αφήσανε στη μέση». Παίζουν ακόμα οι: Γιάννης Παπαδόπουλος, Γιάννης Κλίνης, Ελενα Μεγγρέλη (21-24/4).

 

-Τέλος, το «Γκιγιόμ γλυκιά μου», που θα κλείσει το Low Budget Festival αλά γαλλικά, είναι ένα αυτοβιογραφικό έργο του ηθοποιού και σκηνοθέτη Γκιγιόμ Γκαλιέν, γεμάτο χιούμορ, ειλικρίνεια και αυτοσαρκασμό. «Ενα αυτοσχέδιο σόου προς τιμήν της μητέρας του», όπως το περιγράφει η Μαριάννα Κάλμπαρη, «που πάντα ξεχώριζε τον Γκιγιόμ από τους αδελφούς του». Κεντρικό θέμα της παράστασης, με πλήθος κωμικοτραγικά περιστατικά, «είναι η πορεία που διαγράφει κανείς προσπαθώντας να ορίσει την ερωτική του ταυτότητα και συμπεριφορά, αλλά και την ίδια τη ζωή ,που επιθυμεί να ζήσει, εγκαταλείποντας τη σφαίρα επιρροής της οικογένειάς του. Αν καταφέρει φυσικά να την εγκαταλείψει».

 

Τη μετάφραση έκανε η Δήμητρα Κονδυλάκη και παίζουν ο Βασίλης Μαυρογεωργίου και η ομάδα «Καταλάθος»: Φωτεινή Αθερίδου, Ιωάννης Καπελέρης, Φωτεινή Μπακλατζίογλου, Γιάννης Μπισμπικόπουλος, Κώστας Σιλβέστρος (25-28/4).

 

Π.Σπίνου

 

ΙΝFO: Το Low Budget Festival Μιλάει… Γαλλικά στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από 13 έως 28 Απριλίου. Γενική είσοδος: 10 ευρώ. Προπώληση: www.mcf.gr, στα καταστήματα Public και στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος, τηλ. 210 3418579).

 

 

 

Scroll to top