Pin It

Άνοιξε πόρτα για μελλοντικές συγχωνεύσεις -καταργήσεις- κατατμήσεις κατευθύνσεων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Η αποδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης θα συνεχιστεί…

 

Της Αννας Ανδριτσάκη

 

Δεν σταματούν οι αντιδράσεις στην προώθηση του σχεδίου «Αθηνά», παρά τη θεσμική δρομολόγησή του από το υπουργείο Παιδείας. Τα προεδρικά διατάγματα για την εφαρμογή του σχεδίου ετοιμάζονται, ενώ, χθες, στη Βουλή, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ –χωρίς τη διαφωνούσα ΔΗΜΑΡ- κατάφεραν να «περάσουν» την τροπολογία με την οποία η πόρτα των ΑΕΙ μένει ανοιχτή σε ανάλογες μελλοντικές παρεμβάσεις, αφού προβλέπεται η δυνατότητα ίδρυσης, συγχώνευσης, κατάτμησης, μετονομασίας και κατάργησης κατευθύνσεων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Την ίδια στιγμή, οι φοιτητές επιμένουν να κατεβαίνουν στους δρόμους και πολλά ιδρύματα να καταγγέλλουν τη σκοπιμότητα του «Αθηνά».

 

Την ώρα που, εντός της Βουλής, ψηφιζόταν κατά πλειοψηφία η επίμαχη τροπολογία, σπουδαστικοί σύλλογοι από διάφορα ΤΕΙ της χώρας είχαν συγκεντρωθεί και διαδήλωναν στο κέντρο της Αθήνας. Ανάλογες συγκεντρώσεις οργανώθηκαν σε Θεσσαλονίκη, Ξάνθη και άλλες πόλεις της περιφέρειας. Δεν θα περάσει, λένε. Προχωράει, απαντά το υπουργείο το οποίο προσπαθεί –ακόμα- να καταρτίσει τα προεδρικά διατάγματα προς εφαρμογή του νόμου. Βασικό βήμα το χθεσινό, με την ψήφιση της τροπολογίας που δίνει τη δυνατότητα ίδρυσης, συγχώνευσης, κατάτμησης, μετονομασίας και κατάργησης εισαγωγικών κατευθύνσεων, αλλά και κατευθύνσεων προχωρημένου εξαμήνου σε τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ, με τα σχετικά Π.Δ. κατ' εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4009/2001 (δηλαδή τα Π.Δ. για την προώθηση του σχεδίου).

 

Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν 148 βουλευτές, «όχι» 125 βουλευτές, ενώ δύο βουλευτές δήλωσαν «παρών». Ειδικότερα, υπερψήφισαν οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ καθώς και οι ανεξάρτητοι Κώστας Μαρκόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος και Μίμης Ανδρουλάκης. «Κατά» ψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η ΔΗΜΑΡ και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Θεοδώρα Τζάκρη και Θάνος Μωραΐτης. «Παρών» δήλωσαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Μάρκος Μπόλαρης και Γιάννης Κασαπίδης. Την ονομαστική ψηφοφορία είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Νίκος Νικολόπουλος.

 

Με την ίδια τροπολογία ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τον καθορισμό του αριθμού εισακτέων και τη διαδικασία επιλογής υποψηφίων για την εισαγωγή σε Κατευθύνσεις καθώς και λοιπά συναφή θέματα (τίτλοι σπουδών εισαχθέντων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έως και το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 κ.λπ.).

 

Οι ενστάσεις, πάντως, δεν σταματούν, ούτε από τα ΤΕΙ ούτε από τα πανεπιστήμια. Χαρακτηριστική περίπτωση η αιφνιδιαστική συγχώνευση του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης με το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Δημοκρίτειου. Κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αρχικές υπουργικές αναγγελίες για τη δημιουργία μιας μεγάλης Σχολής Ανθρωπιστικών, Οικονομικών, Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, λένε εκπρόσωποι της Κοινωνικής Διοίκησης, διαμαρτυρόμενοι για την κατάργηση, ουσιαστικά, του Τμήματος (καταργούνται ζωτικές κατευθύνσεις). Ανάμεσα στις επισημάνσεις τους, η διαφορετική τύχη του τμήματος από όμοια σε άλλα ιδρύματα αλλά και το παράδοξο ένα Τμήμα (Πολιτικό) χωρίς διορισμένο μέλος ΔΕΠ και με λιγότερα από πέντε χρόνια ζωής να απορροφά το 20 χρόνων και με 24 μέλη ΔΕΠ Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης.

 

Scroll to top