Pin It

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

 

Μια πολύ δύσκολη εβδομάδα για τον χώρο της ναυτιλίας ξεκινά από τη Δευτέρα. Την Τετάρτη ρίχνουν άγκυρα τα πλοία όλων των κατηγοριών λόγω της 24ωρης πανελλαδικής προειδοποιητικής απεργίας της ΠΝΟ, ενώ 24ωρη απεργία αποφάσισε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων του υπουργείου Ναυτιλίας.

 

Οι αντιδράσεις για το πολυνομοσχέδιο που συζητείται στην επιτροπή της Bουλής αναμένεται να κλιμακωθούν, καθώς ολοένα και περισσότερα σωματεία και ομοσπονδίες εκφράζουν την αντίθεσή τους και τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί κοινή σύσκεψη με τη διοίκηση της ΠΝΟ.

 

Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη με την ακρόαση των φορέων από τον χώρο της ναυτιλίας, οι οποίοι εξέφρασαν τις απόψεις και τις θέσεις τους στους βουλευτές που συμμετέχουν στην επιτροπή. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι αίτημα όλων των εργαζομένων στον χώρο της ναυτιλίας είναι η απόσυρση του νομοσχεδίου.

 

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) Α. Νταλακογιώργος κατήγγειλε την τρικομματική κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Ναυτιλίας ότι ανοίγουν τον δρόμο για τον αφελληνισμό της ακτοπλοΐας και της επιβατηγού ναυτιλίας και τώρα διαμορφώνουν το νομοθετικό πλαίσιο για τον εξοστρακισμό των Ελλήνων ναυτεργατών από τον νευραλγικό -εθνικής και αμυντικής σημασίας- χώρο της ακτοπλοΐας.

 

Σε αντίθετη κατεύθυνση κυμάνθηκε η παρέμβαση του προέδρου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) Μ. Σακέλλη, ο οποίος εξέφρασε τη λύπη του γιατί στο νομοσχέδιο, όπως είπε, δεν επιχειρούνται θαρραλέες αλλαγές και υποστήριξε ότι «δυστυχώς» δεν καταργείται η 10μηνη υποχρεωτική απασχόληση.

 

Ευτυχής δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) Θ. Βενιάμης γιατί, όπως είπε, αυτό το νομοσχέδιο επαναφέρει τη ναυτιλία εκεί που ανήκει.

 

[email protected]

Scroll to top