Η τρόικα φτάνει την Τετάρτη στην Αθήνα, απαιτώντας να αυξηθούν στις 30.000 οι περικοπές θέσεων στο Δημόσιο, ενώ εξετάζεται και η επιβολή φόρου στα ακίνητα από το πρώτο ευρώ. Στον αέρα και ο κατώτατος μισθός από 1ης Απριλίου
Του Μάριου Χριστοδούλου
Με το πιο σκληρό της πρόσωπο καταφτάνει η τρόικα την Τετάρτη στην Αθήνα ζητώντας περισσότερες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και πλήρη κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2013.
Οι απολύσεις αποτελούν τον «ακρογωνιαίο λίθο» των διαπραγματεύσεων για την τρόικα, προκειμένου να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 8,8 δισ. ευρώ. Σε νέο τελεσίγραφό τους προς την κυβέρνηση ζητούν να αυξηθεί από τις 25.000 στις 30.000 ο αριθμός των υπαλλήλων που θα οδηγηθεί στην έξοδο από το Δημόσιο.
Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την απομάκρυνση 25.000 εργαζομένων, αλλά η μηδενική πρόοδος που έχει επιδείξει η κυβέρνηση ως προς τη συγκεκριμένη μνημονιακή δέσμευση αποτέλεσε το καλύτερο «πάτημα» για τους πιστωτές. Μετά τις νέες απαιτήσεις της Ε.Ε. και του ΔΝΤ σήμανε συναγερμός στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς οι υπάλληλοι που θα απομακρυνθούν το 2014 από τις υπηρεσίες τους πρέπει να αρχίσουν να μπαίνουν από φέτος σε διαθεσιμότητα.
Διαθεσιμότητες σε δήμους, νοσοκομεία, ταμεία
Το σχέδιο των απομακρύνσεων που έχει σταλεί στην τρόικα προβλέπει ότι ο βασικός «κορμός» των 30.000 απολύσεων θα προέλθει μετά την αξιολόγηση των φορέων του ευρύτερου Δημόσιου και εκείνους που βρίσκονται κάτω από την κεντρική κυβέρνηση. Στο στόχαστρο έχουν ήδη μπει δήμοι, περιφέρειες, αποκεντρωμένες διοικήσεις, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, ΝΠΔΔ κ.λπ. στα οποία υπηρετεί η πλειοψηφία των υπαλλήλων. Μέσα από τη διαδικασία που θα ολοκληρωθεί τους προσεχείς μήνες θα προκύψει ποιοι φορείς καταργούνται ή συγχωνεύονται και ποιοι υπάλληλοι θα μπουν σε διαθεσιμότητα. Μέχρι τα μέσα Απριλίου εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τη συγχώνευση-κατάργηση σε περισσότερους από 700 φορείς, στους οποίους υπηρετούν περίπου 13.000 υπάλληλοι. Οσοι από τους υπαλλήλους, που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, δεν κατορθώσουν να επανενταχθούν μέσα σε ένα χρόνο, οδηγούνται οριστικά σε απόλυση και πολλές εκτιμήσεις ανεβάζουν στις 7.000 τον αριθμό των προς απομάκρυνση υπαλλήλων.
Στο «φουλ» εξάλλου έχουν βάλει τις μηχανές και τα πειθαρχικά συμβούλια στα οποία έφτασαν περί τις 4.000 υποθέσεις επίορκων, ενώ 400.000 φάκελοι δημοσίων υπαλλήλων ελέγχονται ως προς τα πτυχία και τα δικαιολογητικά με τα οποία διορίστηκαν.
Σύσκεψη με Στουρνάρα και Προβόπουλο
Οι απολύσεις, μαζί με τα υπόλοιπα «αγκάθια» που βρίσκονται στον δρόμο για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης, βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο της νέας σύσκεψης του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο και τον διοικητή της ΤτΕ Γιώργο Προβόπουλο.
Στη συνάντηση εξετάστηκαν οι νέες σκληρές απαιτήσεις της τρόικας, στις οποίες εσχάτως προστέθηκε και η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου στον ΦΑΠ του 2013 σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει στη μείωση του τέλους στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα (ΕΕΤΗΔΕ) έως και 20%.
Από τη μείωση του τέλους θα χαθούν εισπράξεις 500 εκατ. ευρώ οι οποίες θα πρέπει να αναπληρωθούν και ως μόνη λύση για να γίνει αυτό είναι να μηδενιστεί το αφορολόγητο των 200.000 ευρώ στον ΦΑΠ του 2013. Εφόσον το μέτρο προκριθεί, τότε χιλιάδες μικροί ιδιοκτήτες θα πληρώσουν φόρο από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο του ακινήτου τους. Ετσι θα γίνει ακόμα πιο «τσουχτερός» ο φόρος, ο οποίος έπρεπε να αντικατασταθεί από τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν υπολογίσει εισπράξεις 500 εκατ. ευρώ από τον ΦΑΠ, που μπορεί να διπλασιαστούν σε περίπτωση κατάργησης του αφορολογήτου.
Καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις
«Αντίπαλος» της κυβέρνησης σε αυτούς τους υπολογισμούς είναι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών από τη στιγμή που χιλιάδες νοικοκυριά σε ολόκληρη τη χώρα βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο. Την ίδια στιγμή η ανεργία θα συνεχίσει να καλπάζει, ενώ από τη Δευτέρα 1η Απριλίου ενεργοποιείται το νέο σύστημα υπολογισμού του κατώτατου μισθού, καθώς καταργούνται οι Συλλογικές Συμβάσεις και ο κατώτατος μισθός περνάει απευθείας στην κυβέρνηση.
Τα μέτρα αυτά αν συνδυαστούν και με τις επιπτώσεις που θα έχει ο επιχειρηματικός κλάδος από το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο, τότε η ύφεση φέτος θα φτάσει στο 5% του ΑΕΠ από 4,5% που εκτιμούσε η κυβέρνηση. Στη σύσκεψη εξετάστηκε και η πορεία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με τον Γιάννη Στουρνάρα να αποκλείει το ενδεχόμενο παράτασης.