Της Αλίκης Μάτση
Ενώ μεγάλος αριθμός αναλυτών εκφράζει σοβαρές αμφιβολίες για το εάν και κατά πόσον επιτυγχάνεται η βιωσιμότητα του χρέους με τη χθεσινή συμφωνία του Eurogroup, η κυβέρνηση, διά στόματος πρωθυπουργού, επιλέγει στο επικοινωνιακό επίπεδο, άλλη μια φορά, να πλασάρει την τακτική της υπέρμετρης αισιοδοξίας για το αύριο της χώρας.
Και όχι μόνο. Θέλοντας να καταδείξει ότι σπεύδει από σήμερα το πρωί να εφαρμόσει με ταχείς ρυθμούς τα μέτρα που ψηφίστηκαν οριακά στις 7 Νοεμβρίου, ο κ. Σαμαράς συναντάται με τους κυβερνητικούς του εταίρους Β. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, ενώ για τη 1 μ.μ. έχει συγκαλέσει στη Βουλή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, την πρώτη ουσιαστική μετά τις εκλογές του Ιουνίου και τη συγκρότηση της τρικομματικής του κυβέρνησης.
Πρώτη, που μπορεί τελικά να αποδειχτεί και τελευταία υπό την παρούσα σύνθεση, καθώς τα σενάρια περί ανασχηματισμού έπεσαν ξανά στο τραπέζι από χθες.
Η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά, υπό τη μορφή διαγγέλματος, σε εθνικό δίκτυο, χθες, αλλά και η διάχυτη ικανοποίηση τουλάχιστον και των δύο άλλων κυβερνητικών εταίρων αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.
Ο πρωθυπουργός αφηγήθηκε τη δική του εκδοχή για την εκταμίευση, θέλοντας να περιγράψει πώς και γιατί από τις αρχές Δεκεμβρίου η χώρα θα επανακάμψει σε δρόμους ανάπτυξης.
Η ανάπτυξη προφανώς θα αποτελέσει την κυβερνητική καραμέλα το επόμενο διάστημα.
Είπε ο κ. Σαμαράς: «Η συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες εξασφαλίζει άμεση εκταμίευση κεφαλαίων μεγαλύτερη από τη δόση των 31 δισεκατομμυρίων. Γύρω στα 34,5 δισεκατομμύρια.
Για πρώτη φορά μόνο το 10% θα πάει για πληρωμές τόκων και χρεολυσίων.
Τα υπόλοιπα θα μείνουν με τον ένα ή τον άλλον τρόπο μέσα στη χώρα. Και γύρω στα 7 δισεκατομμύρια θα πάνε άμεσα στην οικονομία! Με πληρωμές για την κάλυψη του φετινού ελλείμματος και με επιστροφή οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες από προηγούμενες χρονιές.
Κι από τα υπόλοιπα 9 δισεκατομμύρια περίπου που θα εκταμιευθούν τους επόμενους τρεις μήνες, τα περισσότερα επίσης θα πέσουν στην οικονομία. Την πραγματική οικονομία.
Η ανακεφαλαίωση των τραπεζών θα προστατέψει οριστικά τις αποταμιεύσεις του ελληνικού λαού και κυρίως θα ανοίξει τον δρόμο για να επιστρέψει η ρευστότητα στην ελληνική οικονομία».
Πάντα κατά τον κ. Σαμαρά, «το πιο σημαντικό ίσως είναι ότι, με τη χθεσινή συμφωνία, το συνολικό χρέος μας μειώνεται επιπλέον κατά 20% του ΑΕΠ», ενώ διασφαλίζεται οριστικά η παραμονή της χώρας στο ευρώ.
Βεβαίως, για να ευλογήσει τα γένια της τρικομματικής του κυβέρνησης, παρουσίασε τη συμφωνία ως «διαπραγματευτική επιτυχία, που σημαίνει να κερδίζεις φίλους, να αλλάζεις συσχετισμούς, να πετυχαίνεις συμφωνίες που σου δίνουν ανάσες και σου ανοίγουν δρόμους».
Δεν παρέλειψε να υποσχεθεί ότι «δεν θα υπάρξουν άλλα οδυνηρά μέτρα σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα». Αντίθετα, «θα υπάρξει ανακούφιση αδικιών όταν ξεπερνάμε τους στόχους που έχουμε βάλει».
Παρέλειψε, πάντως, να αναφερθεί στη διάταξη του Μνημονίου 3 περί λήψης ισοδυνάμων, κάθε φορά που στόχοι δεν επιτυγχάνονται. Οπως παρέλειψε να αναφερθεί σε όλα τα «γκρίζα σημεία» της συμφωνίας, θέλοντας να μεταδώσει κλίμα ευφορίας στον λαό.
Σήμερα, τόσο στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών όσο και στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, θα προσδιοριστούν οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.
Πληροφορίες από επιτελείς του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος θέλουν ως πρώτες προτεραιότητες την κατάθεση του επενδυτικού νόμου -πιθανότατα εντός του Δεκεμβρίου αμέσως μετά την εκταμίευση του πρώτου ποσού των 10 δισ.- και στη συνέχεια, εντός του Ιανουαρίου, του Φορολογικού, οι αλλαγές στο οποίο αποτελούν προαπαιτούμενο της χθεσινής απόφασης του Eurogroup.
Και, τέλος, θα προωθηθούν με μεγάλη ταχύτητα οι αποκρατικοποιήσεις, όπως πολύ ξεκάθαρα απαίτησαν οι δανειστές στη συνέντευξη Τύπου τα χαράματα της Τρίτης.