Pin It

Το Επαρχιακό Δικαστήριο της Λευκωσίας εξέδωσε απαγορευτικό στις μονομερείς περικοπές των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου

 

Λευκωσία Του Ακη Φάντη

 

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εξέδωσε χθες απαγορευτικό διάταγμα για μονομερές κούρεμα καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου, το οποίο προβλέπει ότι πρέπει να συμψηφιστεί με ενδεχόμενο δάνειο του επηρεαζόμενου. Το διάταγμα ισχύει επίσης και για τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και για τον διαχειριστή.

 

Σχολιάζοντας από τηλεοπτική εκπομπή την είδηση, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού δήλωσε ότι «μπαίνουμε σε περιπέτειες και γι’ αυτό πρέπει να ψάξουμε για εναλλακτικές επιλογές και λύσεις». Οπως ανέφερε το ΑΚΕΛ ετοιμάζει σχέδιο ανασυγκρότησης της οικονομίας και έχει ήδη προσκαλέσει στην Κύπρο δύο καθηγητές ειδικούς σε θέματα χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, των οποίων η επιστημονική υποστήριξη θα είναι πολύτιμη για να ολοκληρωθεί η πρόταση του για διέξοδο από την οικονομική κρίση. Ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι η ολοκληρωμένη πρόταση του ΑΚΕΛ, η οποία θα είναι σίγουρα εκτός τρόικας ή και εκτός ευρωζώνης, θα τεθεί ενώπιον του κυπριακού λαού, αλλά και ενώπιον κομμάτων ή και της κυβέρνησης αν το επιθυμεί.

 

Η λίστα της ντροπής

 

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε στη λίστα που έχει διαρρεύσει στον Τύπο σε σχέση με όσους έτυχαν χαριστικών ρυθμίσεων των χρεών τους και διερωτήθηκε ως προς την επιλεκτικότητα της λίστας αυτής αφού, όπως αποκάλυψε στη Βουλή κατατέθηκε ότι το ύψος των διαγραφέντων ποσών ανέρχεται στα 87 εκατ. ευρώ και όχι σχεδόν στα 10. Ο Α. Κυπριανού άσκησε κριτική και στους όρους εντολής που δόθηκαν από το υπουργικό στην ερευνητική επιτροπή, λέγοντας ότι δεν υπάρχει πρόνοια για διερεύνηση των εκροών πολλών εκατομμυρίων λεφτών από την Κύπρο στο εξωτερικό από διάφορους επώνυμους και μάλιστα συνδεδεμένους με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

 

Πάντως, πηγή του Προεδρικού δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ότι δεν υπάρχει περιορισμός στην εκροή χρημάτων από την Κύπρο σε χώρες της Ε.Ε. Τέλος ο Α. Κυπριανού επέκρινε το γεγονός ότι στους όρους εντολής τίθεται ως καταληκτική ημερομηνία η 23η Μαρτίου ενώ, όπως είπε, τα χειρότερα για την οικονομία έγιναν με την απόφαση του Eurogroup της 25ης Μαρτίου. «Γιατί να μη διερευνηθούμε και αυτές οι ευθύνες» διερωτήθηκε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ..

 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, άρχισαν χθες οι συζητήσεις ουσίας για τις ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται ένα μοντέλο προς συζήτηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό το οποίο συζητείται σε αρχικά στάδια είναι ότι η ΑΗΚ, η Cyta και η Αρχή Λιμένων να ενταχθούν κάτω από μια ομπρέλα, που θα ονομάζεται ιθύνουσα εταιρεία, και ακολούθως θα γίνει μετοχοποίηση.

 

Μοντέλο Πορτογαλίας

 

Οι μετοχές θα διαχωριστούν σε διοικητικές και μερισματικές. Οι διοικητικές θα περάσουν στο κράτος και οι μερισματικές στους υποψηφίους επενδυτές. Αν ισχύσει αυτό το σενάριο, είναι ξεκάθαρο ότι η διοίκηση των οργανισμών θα ανήκει στο κράτος. Το μοντέλο αυτό, που ακολούθησε και η Πορτογαλία, θα έχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης το 2015. Σύμφωνα με υπολογισμούς, το κράτος αναμένεται να εισπράξει περίπου 2 δισ.

 

 

 

Scroll to top