ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κώστα Μοσχονά
Νέες αξιολογήσεις από την τρόικα και αυστηροί έλεγχοι για τον προορισμό των κονδυλίων συνοδεύουν την εκταμίευση της δόσης των 43,7 δισ. ευρώ, για την οποία οι εταίροι και δανειστές έδωσαν το πράσινο φως με την κατ' αρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες στις 3 το πρωί μετά από συζητήσεις 14 ωρών.
Επιπλέον, η συμφωνία περιλαμβάνει σκοτεινά σημεία που πρέπει να αποσαφηνιστούν…
Συνοπτικά, οι βασικές πτυχές της συμφωνίας είναι:
-Από το συνολικό ποσό των 43,7 δισ. ευρώ, η πρώτη δόση, που ανέρχεται σε 34,4 δισ. ευρώ, θα χορηγηθεί αμέσως μετά τις 13 Δεκεμβρίου, οπότε θα οριστικοποιηθεί η απόφαση από τους υπουργούς της ευρωζώνης και θα προηγηθεί επικύρωση της συμφωνίας από τα Κοινοβούλια 7 κρατών.
Τα 9,3 δισ. ευρώ που απομένουν θα χορηγηθούν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013, σε 3 δόσεις, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι θετικές οι αξιολογήσεις της τρόικας, η οποία θα περάσει από κόσκινο το πού πήγαν τα 34,4 δισ. ευρώ.
Νέο ψυχόδραμα, λοιπόν, με την τρόικα, η οποία τουλάχιστον για μια 10ετία θα είναι καθισμένη στον σβέρκο μας.
-Μειώνονται κατά 1% (100 μονάδες βάσης) τα επιτόκια των διμερών δανείων που πήρε η Ελλάδα.
-Μειώνεται κατά 0,1% (10 μονάδες βάσης) το κόστος της προμήθειας που θα επιβαρύνει την Ελλάδα για τα δάνεια του EFSF (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας).
Παρατείνεται για μια 15ετία η προθεσμία αποπληρωμής τόσο των διμερών δανείων που πήρε η χώρα όσο και αυτών που χορηγεί το EFSF. Επίσης, παρατείνεται για μια 10ετία το πάγωμα της πληρωμής των τόκων.
-Επιστρέφονται το 2013 και θα μπουν σε ξεχωριστό λογαριασμό τα κέρδη επί των ελληνικών ομολόγων που έχουν αποκομίσει με αγορές στη δευτερογενή αγορά το 2010 οι κεντρικές τράπεζες και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Στο θέμα της επαναγοράς ομολόγων υπάρχουν ορισμένα σκοτεινά σημεία. Η επαναγορά θα γίνει από την Ελλάδα και δεν προβλέπεται χρηματοδότηση από το EFSF.
Το επιβεβαίωσε χθες και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τον οποίο «στις ελληνικές αρχές εναπόκειται να προβούν σε ανακοινώσεις» για το όλο θέμα.
Υπό ποιους όρους, όμως, θα γίνει η επαναγορά; Από πού θα προέλθουν τα χρήματα; Θα συμμετάσχει υποχρεωτικά ο ελληνικός τραπεζικός τομέας; Ο Γ. Στουρνάρας αρνήθηκε να δώσει διευκρινίσεις επικαλούμενος «κινδύνους κερδοσκοπικών ενεργειών».
Το μόνο που διευκρινίζεται από τους 17 είναι ότι η τιμή δεν μπορεί να υπερβαίνει την τιμή του κλεισίματος των αγορών της 23ης Νοεμβρίου.