Αποκαλυπτικός για το παρασκήνιο του Eurogroup και του κουρέματος ήταν ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος»
Της Αρτέμιδος Σπηλιώτη
Η Λαϊκή Τράπεζα δεν σωζόταν με τίποτα, η Κύπρου θα μπορούσε, και η κυπριακή πολιτική ηγεσία απειλήθηκε ευθέως ότι αν δεν γινόταν αποδεκτή η απόφαση του Eurogroup θα έκλειναν οι δύο τράπεζες, κι «αυτό που είχαν στόχο ήταν το κούρεμα των Ρώσων και τίποτε άλλο».
Αυτά αποκάλυψε ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», τονίζοντας ότι είχε αποδεχθεί το αίτημα των… εταίρων για έρευνα ξεπλύματος χρήματος.
«Είχαμε φτάσει στις 3.45 τα ξημερώματα και αφού είπα όσα είχα να πω χωρίς ανταπόκριση, σηκώθηκα να φύγω λέγοντάς τους ότι εφόσον πτωχεύετε τη χώρα μου δεν έχω τίποτε άλλο να κάνω. Τότε ο κ. Ασμουσεν μου απάντησε πως θα τηλεφωνήσει στον κ. Ντράγκι και να τον ενημερώσει σχετικά, και την Τρίτη, ανέφερε, «να μην έχετε παράπονο όταν δεν θα έχετε καμία από τις δύο τράπεζες να λειτουργεί». Μου ανέφερε ότι κόβεται η ρευστότητα. Η Λαϊκή ούτως ή άλλως είναι χρεοκοπημένη, η άλλη δεν θα έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει».
Σε ό,τι αφορά τον ρόλο της Ρωσίας, ο Ν. Αναστασιάδης είπε ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν μετά τη λήψη της πρώτης απόφασης, ο Ρώσος πρόεδρος του ανέφερε ότι τον ενδιαφέρει η εμβάθυνση των σχέσεων της χώρας του με τους Ευρωπαίους εταίρους.
Ολα αυτά ωστόσο για τους καταθέτες (ιδιώτες, επιχειρήσεις, Κύπριους και ξένους) αποτελούν παρελθόν, καθώς ζουν πλέον την «κουρεμένη» πραγματικότητα.
Το διάταγμα της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου προβλέπει επί της ουσίας και επί του παρόντος τη «δέσμευση» όλων των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ. Το 37,5% κάθε κεφαλαίου άνω των 100.000 ευρώ μετατρέπεται υποχρεωτικά σε νέες μετοχές κατηγορίας «Α», μη μεταβιβάσιμες και 22,5% παραμένει «κλειδωμένο» για διάστημα έως 90 ημερών μετά τη λήξη της αποτίμησης… προσεχώς των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας.
Mετοχές
Στο διάστημα 90 ημερών θα προσδιοριστούν το τμήμα κεφαλαίου που θα μετατραπεί υποχρεωτικά σε μετοχές κατηγορίας «Α» και εκείνο που θα μετατραπεί σε ειδικό τίτλο κατάθεσης, που θα αρχίσει να τοκίζεται έκτοτε με επιτόκιο 0,1% από αυτό που θα είχε προκύψει αν δεν είχαν κουρευτεί οι καταθέσεις. Στο υπόλοιπο 40%, το ποσό τοκίζεται από την πρώτη μετατροπή σε νέο ειδικό καταθετικό τίτλο, χωρίς καμία υποχρέωση καταβολής τόκων ή κεφαλαίου, εκτός της περίπτωσης εκκαθάρισης της Κύπρου, έως ότου, με απόφαση της Αρχής Εξυγίανσης, γίνει η μετατροπή του τίτλου σε κατάθεση, εν όλω ή εν μέρει. Οι τίτλοι δεν είναι μεταβιβάσιμοι.
Οι ομολογιούχοι της Κύπρου λαμβάνουν έναντι των τίτλων μετοχές κατηγοριών Α, Β, Γ και Δ, με την αρίθμηση να δηλώνει προτεραιότητα στα δικαιώματα. Το υφιστάμενο κεφάλαιο της Κύπρου (μετοχές, αξιόγραφα μετατρέψιμα σε μετοχές, χρεόγραφα) μετατρέπεται σε νέες μετοχές, με τις υφιστάμενες συνήθεις μετοχές σε νέες μετοχές τάξης Δ, τα υφιστάμενα αξιόγραφα μετατρέψιμα σε μετοχές γίνονται νέες μετοχές τάξης Γ και τα υφιστάμενα χρεόγραφα γίνονται νέες μετοχές τάξης Β.
Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, με διευκρινιστική εγκύκλιο, προειδοποιεί ότι τα διατάγματα μπορεί να τροποποιηθούν με την έκδοση άλλων από την Αρχή Εξυγίανσης αν υπάρξει ανάγκη.