Pin It

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Πανηγυρική διάσταση -στο πλαίσιο της επικοινωνιακής αξιοποίησης για εσωτερική κατανάλωση- επιχείρησε να δώσει στην απόφαση του Eurogroup ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον στον δημόσιο λόγο του.

 

Κι αυτό διότι, ανεπισήμως, συνεργάτες από το περιβάλλον του σχολίαζαν με τη φράση «too little, too late» («πολύ λίγη, πολύ καθυστερημένη»).

 

Αίσθηση προκάλεσε, εξάλλου, κατά τη χθεσινή κοινή συνεδρίαση βουλευτών και στελεχών στην Ιπποκράτους η οργισμένη και οξύτατη επίθεση που εξαπέλυσε κατά δημοσιογράφων «κακής ποιότητας» και «εκδοτίσκων τρισχειρότερων των παλαιών εκδοτών», οι οποίοι, όπως ισχυρίστηκε, «έχουν αναλάβει εργολαβικά την κατεδάφιση της αυτοπεποίθησης του ΠΑΣΟΚ».

 

Στόχευση του Ευάγγελου Βενιζέλου για τη θετική αποτίμηση που επεφύλασσε για τις εξελίξεις των Βρυξελλών αλλά και για την εμφατική υπενθύμιση της συμβολής του ίδιου και του κόμματός του στη διαμόρφωση του αποτελέσματος είναι να μην επιτρέψει στον πρωθυπουργό να δρέψει μόνο εκείνος εξ ολοκλήρου τις «δάφνες» της συμφωνίας, αλλά να διεκδικήσει και ο ίδιος τα πολιτικά οφέλη που πιστεύει ότι του αναλογούν.

 

Την αισιοδοξία του αρχηγού δεν έδειξαν να συμμερίζονται πολλά από τα στελέχη σε κατ' ιδίαν συνομιλίες τους. «Πρόκειται για απόφαση πολύ κατώτερη του αναμενομένου και αρκετά περίπλοκη.

 

Σύντομα θα ξαναμιλάμε για μέτρα», εκμυστηρεύτηκε στην «Εφ. Συν.» πρώην υπουργός. «Είναι μια μέτρια λύση έως τις γερμανικές εκλογές», έλεγε άλλο στέλεχος του στενού προεδρικού πυρήνα.

 

Με κινέζικο μαρτύριο παρομοίαζε τη στάση των εταίρων έναντι της Ελλάδας τρίτος υψηλόβαθμος κομματικός αξιωματούχος.

 

Σοβαρές επιφυλάξεις διατύπωσε εξάλλου και ο Ανδρέας Λοβέρδος, σύμφωνα με τον οποίο «η απόφαση δεν είναι επαρκής» και «δεν επιτρέπει μια οριστική λύση στο πρόβλημα».

 

Ο πρώην υπουργός εκτίμησε ότι «σε λίγες εβδομάδες θα είμαστε πάλι στην ίδια συζήτηση» και όσοι πανηγυρίζουν θα εκτεθούν.

 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τάχθηκε σαφώς υπέρ της μακροημέρευσης της τρικομματικής κυβέρνησης, θέλησε, ωστόσο, να στείλει μηνύματα σε Ν.Δ. και ΔΗΜΑΡ, αφήνοντας εκατέρωθεν αιχμές: Για την τακτική του μεγάρου Μαξίμου σημείωσε ότι οφείλει να τηρεί καθαρούς κανόνες λειτουργίας και να υπάρχει πλήρης συνεννόηση.

 

Επικριτικός ήταν και για τη ΔΗΜΑΡ, την οποία αποκάλεσε «ισότιμο εταίρο», πλην όμως ζήτησε να αναλάβει το κόστος της ευθύνης διακυβέρνησης.

 

Για τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέβασε τους τόνους στα ύψη. «Ο κ. Τσίπρας επενδύει στον θάνατο της χώρας», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ενώ σε άλλη αποστροφή του αναφέρθηκε φωτογραφικά στο «κόμμα της δραχμής που έχει βγει στη σκηνή με απροκάλυπτο τρόπο».

 

Η συζήτηση για τα εσωκομματικά χαρακτηρίστηκε από τις αιχμηρές παρεμβάσεις Λοβέρδου – Χρυσοχοΐδη, οι οποίοι, πάντως, δεν έθεσαν ζήτημα ηγεσίας.

 

Ο Ανδρέας Λοβέρδος κατηγόρησε τον κ. Βενιζέλο για αντιφατική πολιτική και έλλειψη σχεδίου, ξεκαθαρίζοντας: «Δεν θέλω να μοιραστώ άλλες ευθύνες για αυτή την πορεία».

 

Επιπλέον, με μια καυστική αναφορά του κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, που δεν διέψευσε -συνομιλώντας αργότερα με δημοσιογράφους- τόνισε ότι «όποιος δεν μπορεί να χαράξει διακριτά τις γραμμές που μας ορίζουν, ας φύγει».

 

Αναβολή του συνεδρίου για να προετοιμαστεί καλύτερα και να σταθεροποιηθεί η χώρα εισηγήθηκε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εμφανίστηκε ενωτικός και υπογράμμισε ότι «τους θέλει όλους μαζί του», αναφερόμενος ονομαστικά στους Ανδρέα Λοβέρδο, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Αννα Διαμαντοπούλου και Χρήστο Παπουτσή.

Scroll to top