Pin It

Μετά την κατάργηση του επιδόματος γάμου και τη λήξη μετενέργειας κλαδικών συμβάσεων μέχρι τα μέσα Μαΐου, 600 χιλιάδες εργαζόμενοι κινδυνεύουν να βρεθούν άμεσα με ατομικές συμβάσεις!

 

Στην πρέσα μπαίνουν από σήμερα οι κατώτατοι μισθοί, καθώς έληξε η τρίμηνη μετενέργεια, σύμφωνα με το Μνημόνιο.

 

Η αρχή γίνεται με την κατάργηση του επιδόματος γάμου 10% στις κατώτατες αμοιβές, εκτός κι αν υπάρξει συμφωνία μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτών –εξέλιξη αδύνατη, καθώς οι επιχειρηματίες είναι εκείνοι που είχαν επιδιώξει το μέτρο αυτό.

 

Εκκρεμεί δε η ανακοίνωση του νέου συστήματος υπολογισμού του κατώτατου μισθού ενόψει και της έλευσης της τρόικας.

 

Συνέπεια αυτού είναι ότι οι ανειδίκευτοι εργαζόμενοι τίθενται εκτός προστασίας και μέχρι να ανακοινωθεί το νέο σύστημα.

 

Ουσιαστικά καταργούνται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών και κυρίαρχο λόγο θα έχει πλέον η κυβέρνηση. Ως εκ τούτου πλήθος κλαδικών συμβάσεων, που έχουν λήξει από τις 14 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα, βρίσκονται εκτός συμφωνίας, με τους μισθούς να ακολουθούν πτωτική πορεία. Η μετενέργεια αυτών ολοκληρώνεται στις 14 Μαΐου κι αν δεν ανακοινωθεί νέα σύμβαση, τότε θα υποστούν μείωση αποδοχών μέχρι 30%. Η όποια κλαδική σύμβαση δεν θα δεσμεύει τους εργοδότες και περίπου 600.000 εργαζόμενοι θα βρεθούν ενώπιον των ατομικών συμβάσεων, που αυτό σημαίνει ότι ο κατώτατος μισθός μπορεί να πέσει και κάτω από το όριο των 586 ευρώ, για το οποίο έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση μέχρι και το 2014.

 

Πέραν των μισθών, στο προσκήνιο επανέρχονται και οι συντάξεις, με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση να διαψεύδει δημοσιεύματα περί αναστολής καταβολής των συντάξεων σε όσους είναι κάτω των 60 ετών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ουδέποτε μου ετέθη από την τρόικα και πολύ περισσότερο δεν απασχόλησε την κυβέρνηση θέμα αναστολής της καταβολής συντάξεων ή αντικατάστασής τους σε δικαιούχους κάτω των 60 ετών, κάτι που σε κάθε περίπτωση δεν θα γινόταν αποδεκτό».

 

 

Scroll to top