Της Αρτέμιδος Σπηλιώτη
Μετά το «κούρεμα», οι Κύπριοι θα κληθούν να ζήσουν και την πραγματικότητα του μνημονίου με το οποίο θα «κλείσει» το πακέτο διάσωσης της οικονομίας του νησιού.
Οπως αποκάλυψε η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», εντός της εβδομάδας θα οριστικοποιηθεί η σύμβαση της κυπριακής κυβέρνησης με τους δανειστές. Οπως αναμενόταν, η τρόικα «βάζει χέρι» στα έσοδα που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, καθώς προβλέπεται δημιουργία ειδικού ταμείου όπου θα συσσωρεύονται τα σχετικά έσοδα.
Oι αποκρατικοποιήσεις
Επίσης προβλέπεται η αποκρατικοποίηση των κρατικών ενεργειακών εταιρειών ΑΗΚ και η πλήρης υιοθέτηση του θεσμικού πλαισίου τής Ε.Ε . Ενδεχόμενα έκτακτα έσοδα της κυπριακής κυβέρνησης που θα υπερβαίνουν τον στόχο του μνημονίου θα κατευθύνονται κατά προτεραιότητα στη μείωση του κρατικού χρέους της Μεγαλονήσου.
Αν τα μέτρα δεν αποδώσουν, η κυπριακή κυβέρνηση οφείλει να είναι έτοιμη να προχωρήσει στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων, κυρίως σε ό,τι αφορά τη μείωση των δαπανών. Μεταξύ των άμεσων μέτρων που προβλέπονται είναι η αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 12,5% από το 10% που είναι σήμερα και πρόσθετα έσοδα 70 εκατ. ευρώ από φορολόγηση ακινήτων.
Την ίδια στιγμή ο πόλεμος της «λίστας» καλά κρατεί και συνεχώς έρχονται καινούργια στοιχεία για τις, τουλάχιστον, περίεργες σχέσεις πολιτικών, τραπεζιτών και επιχειρηματιών, ενώ η νευρικότητα όσων καλούνται να ξεμπλέξουν το κουβάρι είναι εμφανέστατη.
Ο Ανδρέας Βγενόπουλος, που έχει βρεθεί στο στόχαστρο της κυπριακής πλευράς καθώς του «χρεώνει» την κατάρρευση της Λαϊκής, ζήτησε τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της ALVAREZ & MARSAL, η οποία διεξήγαγε επίσημη έρευνα για τους λόγους που η Τράπεζα Κύπρου και η Λαϊκή έφτασαν στη σημερινή κατάσταση και ποιοι ευθύνονται.
«Επίσης δεν δημοσιοποιείται και το πόρισμα της PIMCO που εκτιμά τις κεφαλαιακές ανάγκες όλων των τραπεζών, ενώ η Επιτροπή Θεσμών της Κυπριακής Βουλής ζήτησε και πήρε διάφορα στοιχεία της δικής μου δραστηριότητος στη Λαϊκή και παρότι έχω παραιτηθεί εγγράφως της κατά νόμον προστασίας προσωπικών δεδομένων και έχω ζητήσει τη δημοσιοποίησή τους, ούτε αυτά έχουν δημοσιοποιηθεί» αναφέρει ο πρόεδρος της MIG.
Με ρολά τα υποκαταστήματα στη Ρουμανία
Την ίδια στιγμή η Τράπεζα Κύπρου αναζητά αγοραστή για τα δεκατέσσερα υποκαταστήματα που διατηρεί στη Ρουμανία και μέχρι να τον βρει «κατεβάζει ρολά». Μέχρι να ανοίξουν και πάλι οι πελάτες της τράπεζας στη χώρα θα μπορούν να χρησιμοποιούν το δίκτυο των αυτόματων μηχανημάτων τραπεζικών συναλλαγών (ATM).
Δύο κυπριακές τράπεζες λειτουργούν σήμερα στη Ρουμανία: η Τράπεζα Κύπρου και η Marfin, θυγατρική της Λαϊκής Τράπεζας. Μαζί οι δύο τράπεζες ελέγχουν κάτι λιγότερο από 1,3% του συνόλου των στοιχείων ενεργητικού του τραπεζικού συστήματος της βαλκανικής αυτής χώρας.