Δραματική αύξηση του αριθμού των υπαλλήλων που τέθηκαν σε αυτοδίκαιη πειθαρχική αργία λόγω της διάπραξης διαφόρων παραπτωμάτων
Της Μαρίας Δήμα
Την παθογένεια του σωφρονιστικού μας συστήματος σε όλα τα επίπεδα αναδεικνύει και η δραματική αύξηση –κυρίως το τελευταίο διάστημα– του αριθμού των σωφρονιστικών υπαλλήλων που τέθηκαν σε αυτοδίκαιη πειθαρχική αργία, λόγω της διάπραξης διαφόρων παραπτωμάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από το περασμένο φθινόπωρο 39 σωφρονιστικοί υπάλληλοι τέθηκαν σε αυτοδίκαιη πειθαρχική αργία, από τους οποίους οι 8 έχουν ήδη προφυλακιστεί. Οι 6 από αυτούς κρατούνται για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, ενώ κατά την τελευταία επταετία (2005 – 2012), τέθηκαν σε διαθεσιμότητα 22 σωφρονιστικοί υπάλληλοι.
Μέτρα ασφαλείας
Και ενώ οι Αρχές εμφανίζονται να έχουν χάσει την… μπάλα μέσα στις φυλακές, το υπουργείο Δικαιοσύνης αναμένεται να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα ασφαλείας για τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι το έγκλημα εντός των τειχών έχει εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό που είναι πολύ δύσκολη η αντιμετώπισή του μόνο από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και τους εξωτερικούς φρουρούς των φυλακών.
Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Κ. Καραγκούνης σε δηλώσεις του χθες σε κρατικό κανάλι ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το οργανωμένο έγκλημα στη χώρα μας έχει μεταλλαχθεί και έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά «στρατιωτικού τύπου». Επίσης, πρόσθεσε ότι, μετά τη συνεργασία με τον πρωθυπουργό και τη διασφάλιση των σχετικών κονδυλίων, θα δημιουργηθεί φυλακή υψίστης ασφαλείας, ενώ ενισχύονται τα περισσότερα καταστήματα κράτησης με αλεξίσφαιρα τζάμια στις σκοπιές και με συρματόσχοινα για την αποτροπή απόδρασης από αέρος.
Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ακόμη ότι μεταξύ των προτεραιοτήτων του υπουργείου είναι ο εξοπλισμός των εξωτερικών φρουρών με βαρύ οπλισμό (ήδη παραδόθηκαν τα πρώτα 50 τουφέκια G3A3), η τοποθέτηση κλωβών διακοπής της χρήσης κινητών τηλεφώνων, η αύξηση των ελέγχων στα καταστήματα κράτησης με τη βοήθεια της Αστυνομίας, αφού το προσωπικό των σωφρονιστικών υπαλλήλων δεν επαρκεί, καθώς και η πρόσληψη 500 φυλάκων. Ο υφυπουργός παραδέχτηκε την έλλειψη προσωπικού, καθώς τα τελευταία δύο χρόνια «χάθηκε» το 20% της δύναμης των φυλάκων λόγω των συνταξιοδοτήσεων των σωφρονιστικών υπαλλήλων. Την ίδια ώρα βέβαια, οι κρατούμενοι του απάνθρωπου σωφρονιστικού μας συστήματος συνεχίζουν να ζητούν καλύτερες συνθήκες κράτησης.