02/04/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πέρα από τα μνημόσυνα

      Pin It

EΠΙ ΠΛΕΟΝ

 

Πάγωμα και λύπη προκάλεσε στον χώρο του βιβλίου αλλά και στους πιστούς φίλους του το κλείσιμο του ιστορικού βιβλιοπωλείου της Εστίας. Ωστόσο, πέρα από τα «μνημόσυνα», τις δηλώσεις που αποτιμούν την προσφορά του και εκφράζουν τον προβληματισμό για το τέλος μιας ολόκληρης εποχής, υπάρχουν και αυθόρμητες προτάσεις για τη διάσωσή του. Ο ιδιοκτήτης των βιβλιοπωλείων «Ιανός» στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, Νίκος Καρατζάς, κάνει μια συμβολική κίνηση. Μια ανοιχτή πρόσκληση σε ιδιωτικούς φορείς και φυσικά πρόσωπα, σε βιβλιοπώλες, εκδότες, συγγραφείς και αναγνώστες για τη δημιουργία μιας πολυμετοχικής εταιρείας που θα μπορέσει να ξανανοίξει και να διαχειριστεί συλλογικά την Εστία.

 

Συγκεκριμένα, προτείνει τη δημιουργία μιας νέας πολυμετοχικής εταιρείας, σε συνεργασία πάντα με την οικογένεια Καραϊτίδη, που θα αξιοποιήσει τον ιστορικό τίτλο, αφήνοντας στην παλιά εταιρεία τις οικονομικές υποχρεώσεις της. «Οι εκδότες, αν όχι και οι βιβλιοπώλες που δεν το βλέπουν ανταγωνιστικά, έχουν συμφέρον να στηρίξουν ένα τέτοιο σχήμα, που μπορεί να λειτουργήσει σύντομα, μέσα σε δύο μήνες», μας λέει. Θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια, προσθέτουμε εμείς, και για τους υπαλλήλους που στήριξαν μέχρι την τελευταία στιγμή το βιβλιοπωλείο, που αφήνει επίσης χρέη σε προμηθευτές, τράπεζες και εφορίες.

 

Αναμφίβολα, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αλλαγές στον χώρο του βιβλίου και υπό την επίδραση των on line αγορών. Εκδοτικοί οίκοι και βιβλιοπωλεία έκλεισαν, άνοιξαν όμως και καινούργια, με ευρύτερη πολιτιστική δράση, που λειτουργούν ανανεωτικά. Η οικονομική κρίση εντείνει με πιο βίαιο τρόπο τις αναδιαρθρώσεις και ο αγώνας για επιβίωση κορυφώνεται. Ολοι έχουν στο μυαλό τους τη λέξη «νοικοκύρεμα», πόσοι όμως θα τα καταφέρουν; «Ξαναμοιράζεται η τράπουλα και οι λίγοι ισχυροί παίκτες θα αυξήσουν το μερίδιό τους, ενώ πολλοί άλλοι θα χαθούν», συνεχίζει ο Ν. Καρατζάς.

 

Ο ίδιος, πάντως, εκτιμά πως το κλείσιμο του βιβλιοπωλείου της Εστίας είναι συνδυασμός πολλών κακοδαιμονιών: ένας χώρος που δεν εκσυγχρονίστηκε, οι μειωμένοι τζίροι στην αγορά του βιβλίου που δημιούργησαν ασφυκτικό κλοιό, αλλά και η γενικότερη παρακμή του κέντρου της Αθήνας. «Οταν δεν υπάρχει μια ομαλή καθημερινότητα στο κέντρο και κυριαρχεί η ανασφάλεια, τότε τίποτα δεν λειτουργεί σωστά».

 

Παρή Σπίνου

 

Scroll to top