Τη συμμαχία του Βορρά σε βάρος των χωρών του Νότου δείχνουν τώρα οι ισχυροί της Ε.Ε. και στρέφουν το βλέμμα τους στο επόμενο θύμα τους: τη Σλοβενία
ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου
Για ποιον χτυπά η καμπάνα; Ποια θα είναι η επόμενη –μετά την Κύπρο- χώρα, που θα αναζητήσει την προστασία του Μηχανισμού Στήριξης για να αποφύγει τη χρεοκοπία; Η Σλοβενία, λέει η πλειονότητα των οικονομολόγων, σε δημοσκόπηση που κατέγραψε η εφημερίδα «Χάντελσμπλατ».
Από τους 48 οικονομολόγους που ρωτήθηκαν σχετικά, οι 36 απαντούν ότι η Κύπρος δεν θα είναι η τελευταία χώρα που μπαίνει σε μνημόνιο και σύντομα θα ακολουθήσει η Σλοβενία. Οι 16 ανέφεραν την Ισπανία, 6 την Ιταλία, ενώ κάποιοι βλέπουν να μπαίνει σε μνημόνιο ακόμη και η Γαλλία.
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, η Σλοβενία έχει ένα πολύ μεγάλο οικονομικό πρόβλημα: οι τράπεζές της χρειάζονται την παρούσα στιγμή 7 δισ. ευρώ για να ανακεφαλαιοποιηθούν, καθώς εκτέθηκαν σε υπέρμετρο δανεισμό. Το ποσόν αυτό ανήκει στο 20% του ΑΕΠ της Σλοβενίας. Βέβαια, ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, Μάριο Κράνιτς, υποστηρίζει ότι η Σλοβενία δεν πρόκειται να γίνει Κύπρος, ούτε να χρειαστεί βοήθεια από το εξωτερικό.
Η σειρά της Σλοβενίας
Το αντίθετο εκτιμά ο Γερμανός οικονομολόγος, Ανκαρ Μπέλκε, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Εσεν, ο οποίος δηλώνει πεπεισμένος ότι σύντομα η Σλοβενία θα αναγκαστεί να μπει σε πρόγραμμα προσαρμογής και να ζητήσει οικονομική βοήθεια.
Οπως λέει ο γνωστός στη Γερμανία καθηγητής «η Σλοβενία δεν μπορεί να αποφύγει κάτι τέτοιο. Το σλοβενικό κράτος χρειάζεται τεράστια ποσά για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές του».
Ο ίδιος συμπληρώνει ότι «σύντομα οι οίκοι αξιολόγησης θα δοκιμάσουν την αντοχή της Σλοβενίας. Το τραπεζικό πρόβλημα της χώρας αυξάνει το δημοσιονομικό έλλειμμα, ενώ υπάρχει μια κυβέρνηση που αδρανεί και μια οικονομία που δεν είναι πια ανταγωνιστική. Η Σλοβενία συνδυάζει όλα τα προβλήματα των χωρών της περιφέρειας και προβλέπω ότι θα χρειαστεί να προσφύγει στον Μηχανισμό Στήριξης μέσα στο 2013».
Και επειδή η επόμενη κρίση φαίνεται ότι είναι προγραμματισμένη, στελέχη του συντηρητικού χώρου στη Γερμανία ζητούν τον σχηματισμό μιας σταθερής συμμαχίας των χωρών που αξιολογούνται με ΑΑΑ στην ευρωζώνη.
Ο Χανς Μίχελμπαχ, στέλεχος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Χάντελσμπλατ», κάνει λόγο για συμμαχία του βορρά που θα δίνει το καλό παράδειγμα στις υπόλοιπες χώρες και θα σηκώσει το βάρος σταθεροποίησης του ευρώ ώστε να μη διαλυθεί η ευρωζώνη. Η Ευρώπη των δυο ταχυτήτων φαίνεται να είναι η πραγματικότητα και μάλιστα άμεσα.
Σύμφωνα με τον Μίχελμπαχ «στην περίπτωση της Κύπρου αποδείχθηκε ότι οι χώρες με ΑΑΑ –Γερμανία, Ολλανδία και Φινλανδία- πρέπει στο μέλλον να συνεργαστούν πιο στενά στον δρόμο μιας αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής. Πρέπει οι χώρες αυτές να συνεργαστούν πιο βαθιά, προκειμένου να γίνουν παράδειγμα και για τους υπόλοιπους και να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη προς το ευρώ από τις αγορές, τους πολίτες, αλλά και όλους όσοι θέλουν να επενδύσουν στην ευρωζώνη».
Ο Μίχελμπαχ κάνει λόγο για μια ισχυρή συμμαχία, λέγοντας ότι «οι χώρες αυτές πρέπει να σχηματίσουν μια ισχυρή συμμαχία, απέναντι σε χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, καθώς οι δύο τελευταίες μας προκαλούν ανησυχία για την οικονομική πορεία τους. Η συμμαχία αυτή θα σημαίνει και ασφάλεια για την ευρωζώνη».